«Η μαζική λαϊκή δραστηριότητα είναι αυτή που έχει αποτελέσματα όλα τα άλλα μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι και δύσκολες καταστάσεις» προσέθεσε. Σχολιάζοντας την ποινική αντιμετώπιση των μελών της ομάδας του «Ρουβίκωνα», ο υπουργός είπε ότι τα αδικήματα τους είναι πλημμελήματα και ως τέτοια αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες με μαζική συμμετοχή που δεν παίρνουν τέτοια επικοινωνιακή έκταση».
Ερωτηθείς σχετικά με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από Αυστριακό αξιωματούχο της αστυνομίας και παρουσιάζουν υπερδιπλασιασμό των προσφυγικών ροών ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Τέτοια ποσοστά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, μάλλον στο μυαλό του είναι η κατάσταση που είχε εμφανιστεί τον Απρίλιο του 2018 που είχαμε αυξημένες ροές κατά κύριο λόγο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας. Τώρα είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα που ήμασταν και πέρσι». Και συμπλήρωσε: «Η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη είναι άλλου χαρακτήρα. Ο εν λόγω κύριος βάζει την μία πλευρά, την πλευρά των συνόρων, η ελληνική θέση είναι ότι δεν πρέπει να το βλέπεις μόνο από την πλευρά των συνόρων, πρέπει να το βλέπεις από τα πάντα, δηλαδή να απαντάς στο ερώτημα γιατί αυτοί οι άνθρωποι ξεκινούν από τις εστίες τους να βγουν προς την Ευρώπη και το γιατί θα σου δείξει και τον τρόπο. Ανάμεσα στο 2016 και στο 2018 οι ροές έχουν μειωθεί κατά 96%.».
[read4more]
Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο υπουργός επισήμανε ότι «ο Ερντογάν έχει υπογράψει ότι θα πάρει επιπλέον 3 δισ. ευρώ για να κρατήσει και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αυτό είναι ένα μέτρο γιατί η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης, Ο Ερντογάν σέβεται και πρέπει να σεβαστεί αυτά που έχει υπογράψει. Πρέπει επιπλέον να πάρει μέτρα γιατί με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, ο στόχος είναι να πάρει αυτά τα χρήματα για να μηδενιστούν οι ροές, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει, παρότι έχουν μειωθεί τρομακτικά αλλά δεν έχουν μηδενιστεί. Αυτό θα βοηθούσε κι εμάς, αλλά θα μας βοηθούσε και μία ανακατανομή σε όλη την Ευρώπη». Συμπλήρωσε παράλληλα πως «πια σειρά χώρες, όπως οι χώρες του Βίζενγκραντ δεν έχουν πάρει ούτε έναν πρόσφυγα. Προωθούν μία λογική που δεν απαντάει πουθενά. Είναι μία συνεχής ιστορία που η Ευρώπη είτε θα αποφασίσει να λειτουργήσει με βάση τα κεκτημένα της, δηλαδή το γεγονός ότι έχει δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης, ελεύθερη κοινωνική ζωή ή θα εμπλακεί σε μία πολιτική φόβου, την οποία βέβαια καταδίκασαν 25.000 διαδηλωτές χθες στο Μόναχο».
Σε σχετική ερώτηση για το αν θα υπάρξει περικοπή των συντάξεων, ο κ. Βίτσας ανέφερε: « Η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρχει περικοπή των συντάξεων, το πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού δεν μπορούσε παρά να είναι μέσα στη συμφωνία, που έχει γίνει ώστε να βγούμε από τα μνημόνια. Αλλά από τη στιγμή που θα βγούμε σημασία έχει το πώς επιτυγχάνεις το στόχο σου. Αυτή είναι και μία από τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στην μνημονιακή περίοδο και στη μεταμνημονιακή. Και κατέληξε: «Υπάρχει πολύ “φως”, γιατί μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα δείχνουν ότι μπορούμε να επιτύχουμε και με άλλους τρόπους τους στόχους μας».