Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Βίτσας – Ηλιόπουλος “τσακώνονται” για την… παραίτηση και τα κονδύλια του προσφυγικού – video

Βίτσας – Ηλιόπουλος “τσακώνονται” για την… παραίτηση και τα κονδύλια του προσφυγικού – video

Σε πλήρη εξέλιξη η ανοιχτή κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου. Ο Δημήτρης Βίτσας επιμένει πως ο Ανδρέας Ηλιόπουλος επέλεξε πως θα αποπεμφθεί, ο δεύτερος αρνείται ότι έφυγε και προχωρά σε νέες καταγγελίες για τη διαχείριση των κονδυλίων.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από συνέντευξη που είχε δώσει ο Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Βίτσας είχε ουσιαστικά ανακοινώσει την αποπομπή του από το υπουργείο. Το θέμα όμως παραμένει μπλεγμένο και λαμβάνει νέες διαστάσεις.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (09.10.2018) στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, ο Ανδρέας Ηλιόπουλος μίλησε ξανά για κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το μεταναστευτικό και για απαντήσεις που έχει ζητήσει και δεν έχει πάρει, διαψεύδοντας πως έχει φύγει από το υπουργείο!

Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για εικόνες ντροπής, οι οποίες τον οδήγησαν στο να μιλήσει δημόσια. Αναφερόμενος στη διαχείριση των κονδυλίων είπε ότι «όλοι βλέπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά» αλλά διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα της διανομής των κονδυλίων.

«Εξάντλησα όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αλλάξει κάτι. Οι έλεγχοι από τη δικαιοσύνη είναι μια δικαίωση στην προσπάθεια που έκανα» ανέφερε, σχολιάζοντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο θέμα. Ο Ανδρέας Ηλιόπουλος τόνισε πως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν ενήμερος για όλα τα προβλήματα που είχε εντοπίσει «με σχετική αλληλογραφία».

«Υπάρχει μια κακοδιαχείριση, είναι σαφέστατη όχι μόνο από τις εικόνες που βλέπετε. Δεν είναι απαραίτητο να βγαίνουμε στις ειδήσεις για να κάνουμε τη δουλειά μας. Χαίρομαι που οι δικαστικές αρχές έδειξαν ενδιαφέρον. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οτιδήποτε η εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα δεν θα θαφτεί, θα βγουν κάποια πράγματα», είπε ο Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα τη διαδικασία, σημειώνοντας πως «πολίτες τρίτων χωρών έρχονται και ζητούν προστασία και εμείς δεν τους αντιμετωπίζουμε με ενδεδειγμένο τρόπο. Τα κέντρα στα νησιά δεν έχουν ξεκάθαρη αποστολή». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Μόρια είπε ότι «δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.500-4.000 ανθρώπους. Τους άλλους 4.000 που θα τους βάλουμε;» και έκρινε πως  υπάρχει θέμα υποδομών.

Ερωτηθείς για το καθεστώς των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε ότι «εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω το πώς πληρώνονται οι ΜΚΟ. Έχω ζητήσει τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δεν έχω πάρει απάντηση».

Όσον αφορά στο αν έχει αποπεμφθεί από τη θέση του, το αρνήθηκε. Είπε πως έχει ζητήσει «κάποια στοιχεία να τα καταθέσω και θα πάρει την απόφασή του ο κ. Βίτσας. Δεν έκανα κάτι που κατά την άποψή μου να βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Η ζωή μου έχει ταχθεί στην προστασία των εθνικών συμφερόντων. Προσπαθώ να επιλύσω τα σοβαρότατα προβλήματα και για τα οποία χρειάζονται αποφάσεις. Δεν έχω με κανένα κάτι προσωπικό».

Βίτσας: Ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος κάθε έλεγχος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας, νωρίτερα, στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, τόνισε σχετικά με την εισαγγελική έρευνα πως «κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος». Κληθείς να σχολιάσει τα γερμανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σκάνδαλα στο θέμα της σίτισης προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «όλες οι σχετικές συμβάσες, τις οποίες κάνει συνήθως ο στρατός το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι αναρτημένες».

Όπως είπε, τις πρώτες συμβάσεις, όταν είχε γίνει ερώτηση στην Βουλή, τις είχε καταθέσει. «Έχω δώσει σε όλες τις δυνάμεις και στην δημοσιότητα, τα χρήματα που έχουν δώσει οι επιτροπές της κομισιόν και για ποια δράση τις έχουν δώσει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα είτε σε επίπεδο κυβέρνησης είτε σε επίπεδο υπουργείων, είτε σε ατομικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και υπογράμμισε ότι ο προκαταρκτικός έλεγχος αφορά όλα τα κονδύλια και όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Ηλιόπουλο, ξεκαθάρισε ότι «δεν παραιτήθηκε, έδωσε μια συνέντευξη, αφού του είχα ήδη ανακοινώσει ότι θέλω να λυθεί η συνεργασία μας και να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο που θα λυθεί».

Δείτε τι είπε ο Δημήτρης Βίτσας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις