Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και πέρα από την αντιπολίτευση αρκετοί κυβερνητικοί έκαναν έντονη κριτική στην αργοπορία της κυβέρνησης για νέα μέτρα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
Σε συστάσεις προς την κυβέρνηση προχώρησε η βουλευτής του ΠαΣοΚ, Βάσω Παπανδρέου, καθώς σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. “Δεν υπάρχει χρόνος και πρέπει να το αντιληφτούμε. Κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα μάχης. Το κράτος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, δεν νοούνται αναβολές, αργοπορίες και καθυστερήσεις ακόμα και λόγω των καλύτερων προθέσεων, και αναποφασιστικότητα” είπε η βουλευτής του ΠαΣοΚ.
Ωστόσο η Βάσω Παπανδρέου εξήγησε ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου “θα ήταν ισχυρό μήνυμα αν είχαν ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές”.
H υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή τόνισε πως στόχος είναι να βγει η περιφέρεια από τη μιζέρια. Οι αγρότες τόνισε αποτελούν στο πρόγραμμά μας πυλώνα για αλλαγή της αναπτυξιακής μας πολιτικής και της πράσινης ανάπτυξης.
Νωρίτερα επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου. “Επιβεβαιώνεται οτι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την οικονομία. Παίζει με τη φωτιά. Φούσκωσε το έλλειμμα στο 12,7% και υποτίμησε τη ζημιά στις διεθνείς αγορές.
Συκοφάντησαν τη χώρα και τι τίμημα τον πληρώνουμε όλοι και πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση με αύξηση επιτοκίων δανεισμού… Αύξησαν συνειδητά το δημόσιο έλλειμμα. Δεν έχει σχέδιο εξόδου από κρίση… Ο πατέρας του Πρωθυπουργού είχε πει mea culpa. Να το πει και ο Γιώργος Παπανδρέου γι’ αυτά που υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές.
Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, είπε οτι ο οίκος Fitch λέει μεταξύ άλλων ότι η χώρα βρίσκεται σε αυτό το σημείο γιατί όταν το 2005-2008 είχαμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πήρε μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας. “Η Ελλάδα μπήκε σε επιτήρηση όχι εξαιτίας των επιλογών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά της Ν.Δ. παρά τις συστάσεις της Ευρωπαίκής Επιτροπής”, είπε ο κ. Σαχινίδης.
Από την κυβερνητική άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο εξαιτίας μεγάλου ελλείμματος και χρέους, διαφοροποιήθηκε και ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα δεν εγκαλείται για αυτούς τους λόγους, αλλά από πιστωτές και εταίρους γιατί δεν βλέπουν στον ορίζοντα τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις προϋποθέσεις μιας αναπτυξιακής ανάκαμψης.
Ο Μ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι πως εάν αποτύχει αυτή η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χαρεί κανείς, γιατί η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι καν ελληνική, θα έχει έλληνες υπουργούς με διεθνείς επόπτες.
Ο Θανάσης Γιαννόπουλος, υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, άφησε αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή Λέγοντας οτι ήταν λαθεμένη η ήπια προσαρμογή που ακολουθήθηκε το 2004.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας κατηγορώντας τα δυο κόμματα οτι χρησιμοποίησαν επι χρόνια το δημόσιο ως εργαλείο της πολιτικής τους κυριαρχίας. Τόνισε μάλιστα οτι το πολιτικό σύστημα αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ξεκαθαρίζοντας πως η Κυβέρνηση «θα κάνει ότι χρειαστεί για να είναι απόλυτα συνεπής στους στόχους της» και τόνισε πως ο προυπολογισμός αυτή τη φορά θα εκτελεστεί. Ανέφερε οτι πρόκειται για προϋπολογισμό ανάταξης της οικονομίας και οτι ο στόχος της Κυβέρνησης για το 2010 είναι να ρίξει κατά τουλάχιστον 3,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα και η συγκράτηση του δημόσιου χρέους.
Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε οτι παγώνουν οι μισθοί πάνω απο 2.000 στο δημόσιο, καθώς όπως είπε “τη στιγμή που οι άνεργοι αγγίζουν τις 500 χιλιάδες δεν μπορούν να χορηγούνται αυξήσεις σε μισθούς των 4, 5,6 ή 7 χιλιάδων ευρώ στο δημόσιο και να ισχύει το ίδιο καθεστώς για γκόλντεν μπόυς”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μάχη του προϋπολογισμού