Site icon NewsIT

Βόμβα από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Ζητούν προανακριτική για τα εξοπλιστικά την περίοδο Παπαντωνίου!

10.03.2017 | 18:13
Βόμβα από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Ζητούν προανακριτική για τα εξοπλιστικά την περίοδο Παπαντωνίου!

- Αιφνιδιασμός στην Βουλή από το αίτημα για προανακριτική - Όλη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί - Πρώτος υπογράφων ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Η ειδική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αφορά όλες τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου Παπαντωνίου    

Σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με πρώτο υπογράφοντα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 2001 – 2004.

Θα ελεγχθεί από την προκαταρτική επιτροπή για «το έγκλημα της τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» που δεν παραγράφεται αλλά και για το «έγκλημα της απιστίας κατα του δημοσίου» όπως προκύπτουν τις ποινικές δικογραφίες που έχουν αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλη και αφορούν όλες τον τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου και στον οποίο αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα που έχουν εκδοθεί πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου.

Τη σύσταση της προκαταρτικής επιτροπής που μπορεί να οδηγήσει τον Γιάννο Παπαντωνίου σε ειδικό δικαστήριο, εάν κρίνει ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, την υπογράφουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την πρόταση σύστασης, ο Γιάννος Παπαντωνίου θα ελεγχθεί για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90 και θα ελεγχθεί για απιστία κατά του Δημοσίου για ποσά άνω των 150.000 ευρώ καθώςκαι για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων καθώς «Το όνομα του πρώην Υπουργού Ι. Παπαντωνίου αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, στο όνομα της συζύγου του) και ο ίδιος ο πρώην Υπουργός καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγούμενων ετών».

Η κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Η πρόταση σύσταση προκαταρτικής επιτροπής της Βουλής θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας και θα εισαχθεί εντός 15 ημερών για συζήτηση και ψήφιση για την συγκρότησή της. Στη συζήτηση αυτή μπορεί εάν θέλει να παραστεί ο Γιάννος Παπαντωνίου και να μιλήσει προκειμένου να ακουστούν στο Σώμα οι απόψεις του ή να αποστείλει υπόμνημα. Η πρόταση για να συγκροτηθεί η προκαταρτική επιτροπή απαιτείται να ψηφιστεί μετά από μυστική ψηφοφορία από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών(151). Κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφιστεί.

Στην Προκαταρτική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί και θα είναι διακομματική (αναλόγως της δυνάμεων των ΚΟ) ο αριθμός των μελών της επιτροπής θα οριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας και θα οριστούν δύο εισηγητές από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, όταν αυτός διενεργεί προκαταρτική εξέταση. Η Επιτροπή κατά την συγκρότησή της, θα λάβει ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών και στο τέλος θα πρέπει να παραδώσει αιτιολογημένο το πόρισμά της με το σχετικό αποδεικτικό υλικό και με σαφείς προτάσεις για την άσκηση δίωξης.

Από την στιγμή που θα κατατεθεί το πόρισμα της Προκαταρτικής και εντός πέντε ημερών θα πρέπει να εκδοθεί ειδική ημερήσια διάταξη για συζήτηση στην Ολομέλεια η οποία εντός 15 ημερών θα πρέπει να διεξαχθεί. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να κληθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου για να προβάλει τις θέσεις του. Μετά το τέλος της συζήτησης θα γίνει μυστική ψηφοφορία με κάλπη ανά αδίκημα για το οποίο η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί και να ελεγχθεί. Για να παραπεμφθεί πρέπει και πάλι να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Μετά, βέβαια, θα ακολουθήσει και η κλήρωση των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου που θα πρέπει να συγκροτηθεί.

Όπως αναφέρεται στο αίτημα που κατατέθηκε στην Βουλή με πρώτο υπογράφοντα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

«Τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή κινδύνων για διαφθορά δομών και προσώπων. Τα παρακάτω αναφερόμενα εξοπλιστικά προγράμματα ανάγονται σε μία συνολικότερη περίοδο, κατά την οποία κορυφώθηκαν πράξεις και παραλείψεις του παλαιού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, δομημένα ομόλογα, υπερβάσεις ολυμπιακών έργων, δανειοδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων κτλ. συνέθεταν την εικόνα διαπλοκής και διαφθοράς. Οι ευθύνες είναι πολιτικές και ποινικές. Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από τον λαό-το εκλογικό σώμα. Οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται από τη δικαιοσύνη. Όμως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο βρέθηκε να θωρακίζει τα πολιτικά πρόσωπα που «έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι», με το ίδιο το Σύνταγμα, με νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και με την καθυστερημένη προώθηση σχετικών υποθέσεων στη δικαιοσύνη. Η απονομή στη Βουλή του αποκλειστικού δικαιώματος για τη άσκηση δίωξης όσων διατελούν ή έχουν διατελέσει μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για τα ποινικά αδικήματα που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (άρθρο 86 παρ. 1 Συντάγματος και άρθρα 4 παρ. 1, 4 και 5 Ν. 3126/2003 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών») έχει όντως συγκεντρώσει πολλά επικριτικά σχόλια, εξαιτίας της ιδιαίτερης μεταχείρισης που επιφυλάσσεται στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτυγχάνουν να αποδώσουν δικαιοσύνη, κυρίως λόγω της σκανδαλωδώς ταχείας παραγραφής που προβλέπεται».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Και συνεχίζει: «Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη ριζική μεταβολή της νομοθεσίας για την ευθύνη των Υπουργών. Με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, που είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος αλλαγής του, το ειδικό αυτό καθεστώς πρέπει να καταργηθεί. Χαρακτηριστική περίπτωση των ευνοϊκών συνεπειών που έχουν οι ισχύουσες διατάξεις για όσους βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον φαίνονται να αποτελούν οι έξι (6) συναφείς μεταξύ των ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον τ. Υπουργό Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, στον οποίο αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου».

Και εξηγούν: «Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90). Κάτω από κανονικές συνθήκες, ήτοι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παραγραφή την οποία εισάγει το άρθρο 86 του Συντάγματος, οι πράξεις και παραλείψεις που αποδίδονται στο συγκεκριμένο πρόσωπο θα μπορούσαν να εξεταστούν από τον φυσικό δικαστή και να αποδοθούν, εφόσον συντρέχουν ευθύνες, ενώ τώρα αυτή η εξέταση φαίνεται να κωλύεται, με εξαίρεση συνοδευτικές πράξεις για την ύπαρξη των οποίων υφίστανται ισχυρές ενδείξεις, όπως αναλύεται διεξοδικά στη συνέχεια αυτής της πρότασης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version