Μια παρέμβαση που θα συζητηθεί γίνεται από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «Μνημόνιο διαρκείας» τη θέσπιση του λεγόμενου μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου («κόφτης»), ενώ παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή της για τον τρόπο με τον όποιο ψηφίστηκε το ασφαλιστικό από την Βουλή.
Σημειωνεται ότι η παρέμβαση αυτή, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον χώρο της δικαιοσύνης δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της. Τα μέτωπα που είναι ανοικτά είναι πολλά, όπως το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και η προσφυγή των καναλαρχών στο ΣτΕ και η σκληρή αντιπαράθεση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Ειδικότερα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
«Μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες την Κυριακή 8.5.2016 (χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων), δηλαδή με διαδικασία απαράδεκτη για νομοθέτημα κρίσιμο για τη ζωή όλων των πολιτών, δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου («κόφτης») που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών.
Και συνεχίζει:
«Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την προώθηση προς ψήφιση διατάξεων που θα θεσπίσουν τον παραπάνω μηχανισμό. Ένας τέτοιος μηχανισμός, ανεξάρτητα από τα επιμέρους τεχνικά του χαρακτηριστικά, θα συνιστά ένα «Μνημόνιο διαρκείας», με θύματα τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους συνταξιούχους.
Αποδοκιμάζουμε την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του Κρατικού Χρέους συνδέεται με το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιθέτως, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αλήθεια είναι ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (ιδίως κατάθεση στη Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κ.λπ.),σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται».
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων».