Πολιτική

Κούρεμα καταθέσεων – “Βόμβα” Δραγασάκη: Να τελειώνουμε, αλλιώς κινδυνεύουν οι καταθέσεις!

"Να τελειώνουμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να προλάβουμε το "κούρεμα" των καταθέσεων", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε σχετική συζήτηση στη Βουλή. Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κ. Δραγασάκη για δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, που δεν θα ελέγχει η ΕΚΤ: "Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, είτε με συνεταιριστικές τράπεζες είτε με νέες, που θα είναι εκτός ελέγχου των θεσμών της ΕΕ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μίλησε για «έναν φαύλο κύκλο που είχε δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία που πρέπει να σπάσει…» και με αυτό το σχέδιο νόμου «σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα… Ένα βήμα που οδηγεί στην έξοδο».

Ο κ. Δραγασάκης, επιχειρηματολόγησε υπέρ της επίσπευσης νομοθέτησης αυτής της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λέγοντας πως «πρέπει να τελειώνουμε εντός του 2015 καθώς από το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή η Κοινοτική Οδηγία με την οποία θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις…»
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υποστήριξε ότι παράλληλα με την θωράκιση των τραπεζών θα οδηγηθούμε και στη λύση των «κόκκινων» δανείων, αλλά ανοίγει και ο δρόμος για την αξιολόγηση των τραπεζικών δομών.
Με τις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είπε ότι «οι μετοχές που πέρναγαν στο δημόσιο δεν είχαν και δικαίωμα ψήφου. Είχαμε πλειοψηφία στις τράπεζες αλλά δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε και να ασκήσουμε δικαιώματα στις διοικήσεις των τραπεζών. Και οι όποιες μικρές αλλαγές έγιναν σε πρόσωπα, έγιναν με κατόπιν αμοιβαίων συνεννοήσεων και όχι με άσκηση δικαιώματος…»

Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από το κράτος, έδειξε ότι η κυβέρνηση μελετά το γερμανικό σύστημα αλλά και άλλων χωρών για να διασφαλιστεί το τραπεζικό πλαίσιο … αναγνωρίζοντας και τον ρόλο τόσο των θεσμών όσο και της ΤτΕ.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε τόσο η αναφορά του κ. Γιάννη Δραγασάκη σε «τραπεζίτες που βρέθηκαν στην φυλακή…» όσο και η ευθεία αναφορά του ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, είτε με συνεταιριστικές τράπεζες είτε με νέες, που θα είναι εκτός ελέγχου των θεσμών της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να μην υπάρχει κοινωνική προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και ότι δεν θα δεχθεί να πουληθούν ληξιπρόθεσμα δάνεια σε ξένα επενδυτικά funds… 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα