Ο Μανώλης Σφακιανάκης ο οποίος κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή φέρεται να δήλωσε ενώπιον των μελών πως σε ένα usb o οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τροποποιήσει ημερομηνίες και άλλα στοιχεία απλά και μόνο τρέχοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και πως κανένα εγκληματικό εργαστήριο ανά τον κόσμο έτσι δεν θα ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις.
Αντίθετα, όπως φέρεται να είπε, το μόνο στο οποίο δεν μπορούν να σβηστούν ίχνη είναι το cd. Εδώ μάλιστα άφησε κατά κάποιο τρόπο αιχμές για τους κυρίους Διωτη και Παπακωνσταντίνου, αφού φέρεται να είπε ότι η αλλοίωση του usb δείχνει αυτονόητη οργανωμένη διάθεση για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
“Σε ένα usb από το οποίο λείπουν στοιχεία δεν είναι εύκολο”, φέρεται να δήλωσε, “το πότε ανοίχτηκε και σε ποιο γραφείο”, τονίζοντας πως συμπέρασμα μπορεί να βγει μόνο αν υπάρχει το πρωτότυπο cd, το «αλλοιωμένο» usb και τους υπολογιστές των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Διώτη.
Με βάση τα όσα κατέθεσε ο κ. Σφακιανάκης, πολλοί βουλευτές σχολίαζαν πως εύκολα πλέον μπορούν να διακρίνουν γιατί η αρχική λίστα Λαγκάρντ που έφτασε στην Ελλάδα σε cd… μετεγγράφτηκε σε usb.
Με τις καταθέσεις δύο μελών της αντιπροσωπείας που παρέλαβε εκ νέου τον περασμένο Δεκέμβριο τη λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
Πρόκειται για τους Εμμανουήλ Σκαρμέα και Σμαράγδα Πιτένη που κατέθεσαν στην επιτροπή για την διαδικασία παραλαβής της λίστας. Η κ. Πιτένη, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ρωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής αν η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, προβλήθηκε ποτέ ως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη σύναψη Συμφωνίας που θα οδηγούσε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από άδηλες καταθέσεις.
Η κ. Πιτένη διευκρίνισε ότι δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση διακρατικής συμφωνίας και ότι δεν γνωρίζει αν είχε τεθεί ποτέ αυτό το θέμα ως εμπόδιο από την πλευρά της Ελβετίας. Σημείωσε ωστόσο πως το γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε να εισπράξει φόρους από τις καταθέσεις Γερμανών, δεν εμπόδισε τη σύναψη συμφωνίας Γερμανίας-Ελβετίας.
Αναφέρθηκε όμως στη διακρατική συμφωνία που έχει συνάψει η χώρα μας με τη Γαλλία από το 1964 και αφορά την ανταλλαγή στοιχείων για φορολογικά θέματα και στα πλαίσια της οποίας έγινε η αποστολή της λίστας Λαγκάρντ τη δεύτερη φορά από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Με βάση αυτή την συμφωνία ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την λίστα και ο Γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί, ανταποκρίθηκε. Τόνισε δε ότι το ίδιο θα έπρεπε να έχει πράξει και ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρώην υπουργού. «Ο Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να έχει λάβει επίσημα την λίστα» φέρεται να είπε.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε την άτυπη και αδιαφανή διαδικασία ισχυριζόμενος από την μια ότι «οι Γάλλοι μου ζήτησαν να κινηθώ διακριτικά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπίκας και Φλωράτος κατέθεσαν στην προανακριτική για την λίστα Λαγκάρντ