- Αμέτρητα είναι τα... λαβράκια που προκύπτουν από βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ - Υποστηρίζεται πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν του είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία! - Ως... αιτιολογία αναφέρεται πως "δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο" - Αποκαλυπτικοί διάλογοι Σαπέν - Ολάντ με την... ξεκάθαρη προτίμηση της Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ του Grexit! - Διαψεύδεται ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου η είδηση - "Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό", αναφέρεται χαρακτηριστικά
Το καλοκαίρι του 2015 ήταν ίσως το πλέον… τεταμένο πολιτικά στην ιστορία της χώρας, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση και κάθε φορά που προκύπτει μία νέα πληροφορία για την περίοδο αυτή, το θερμόμετρο φτάνει στα ύψη.
Τελευταίο… επεισόδιο, είναι μια επικοινωνία που φέρεται να είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την γαλλική latribune.fr να μεταφέρει τους διαλόγους.
Αφορμή στέκεται το βιβλίο με τον τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», το οποίο περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde. Στο βιβλίο αυτό, που κυκλοφόρησε σήμερα στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε ότι «η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο».
Ο Πούτιν φέρεται να συνεχίζει: “Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε“.
Όπως περιγράφεται στο συγκεκριμένο βιβλίο, η στάση του Φρανσουά Ολάντ ήταν η εξής: “Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί“.
Για το θέμα μεταδίδει πληροφορίες και η δημοσιογράφος Θωμαϊς Παπαϊωάννου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Σημαντικό είναι πως στα συγεκριμένα tweets, αναφέρεται πως η ημερομηνία κατά την οποία έγινε ο παραπάνω διάλογος, ήταν η 6η Ιουλίου του 2015, δηλαδή μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα.
Δείτε τα tweets
Στις 6/7/2015,ο Poutin τηλεφωνεί τον Hollande:”η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν έχουν εκτυπωτήρια πια στην GR”
— Thomais Papaioannou (@ThomaisERT_RIK) 13 Οκτωβρίου 2016
…απόσπασμα απο το βιβλίο εκμυστηρεύσεων του F.Hollande “Ενας Πρόεδρος δεν θα έπρεπει να το πεί αυτό…” των δ/γράφων G.Davet/F.Lhomme
— Thomais Papaioannou (@ThomaisERT_RIK) 13 Οκτωβρίου 2016
“Γιατί του το είπε αυτό ο Poutin που δεν επικοινωνεί χωρίς λόγο”; αναρωτήθηκε ο Hollande.1 μέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα….
— Thomais Papaioannou (@ThomaisERT_RIK) 13 Οκτωβρίου 2016
Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ -ΜΠΕ για τη φερόμενη επικοινωνία Πούτιν -Τσίπρα, κυβερνητική πηγή δήλωνε τα εξής: «Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού του 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ -το περιβόητο Grexit. Ο Ολάντ, ωστόσο, δεν ήθελε καν ν’ ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως αναφέρει το mignatiou.com, έπαιξε λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου προς τον Τσίπρα, τον οποίο έλεγε χαρακτηριστικά ότι θεωρούσε «έναν θορυβώδη αδελφό». Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.
Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη.
Ο διάλογος που περιγράφουν είναι ο εξής:
– Σαπέν: “Οι Γερμανοί έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο”.
– Ολάντ: “Είναι ικανοί… Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται”.
Λίγο μετά, ο Ολάντ εξηγεί: “Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους Αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ.
“Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;” της έλεγαν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ