Κυριακή, 6 Οκτ.
27oC Αθήνα

“Βόμβες” Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών! Καταγγέλει παρέμβαση πρώην υπουργού

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Yπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος: «Η αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης, δεν σημαίνει ότι εάν προκύψουν νέα στοιχεία δεν ανοίγει και πάλι». Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Μου μεταφέρετε ότι η υπόθεση Τσατάνη ανακινήθηκε από πρώην υπουργό για να συσκοτίσει άλλη υπόθεση σε βάρος του…».

Τις δύο αυτές αιχμές, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ανέδειξε η σημερινή, τρίτη κατά σειρά ακρόαση των δύο υπουργών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για παρεμβάσεις ή απόπειρες παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη. Η τρίτη… αυτή φορά, πάντως, δεν ήταν και η τελευταία για τους δύο υπουργούς στην Επιτροπή καθώς και πάλι όλοι οι βουλευτές της επιτροπής που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να θέσουν ερωτήματα δεν πρόλαβαν να το πράξουν.

Ξανά μετά το Πάσχα

Η Επιτροπή έδωσε «ραντεβού» να συνεχίσει την ακρόαση για μετά το Πάσχα. Από τις διαθέσεις και τις προτάσεις που κατεγράφησαν για παραλαβή «υλικού» όπως η δικογραφία που αφορά τις υποθέσεις Βγενόπουλου και ακροάσεις και κατ’ αντιπαραστάσεις ακροάσεων, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μάλλον εξελίσσεται σε μια άτυπη Εξεταστική Επιτροπή, στο πλαίσιο των διερευνήσεων που της παρέχει ο ΚτΒ.

Κατά την ακρόαση των δύο πολιτικών επικεφαλής του υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας σχετικά με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Ανδρέα Βγενόπουλου από την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μια υπόθεση όταν τίθεται στο αρχείο, δεν σημαίνει ότι κλείνει αλλά εάν προκύψουν νέα στοιχεία τότε αυτή μπορεί να ανοίξει και πάλι…» καθώς η αρχειοθέτηση δεν είναι τελεσίδικη απόφαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επεφύλαξε μια «βόμβα» σχετικά την δική του στοχοποίηση για την συνάντηση και των καταγγελιών που έκανε η κυρία Τσατάνη περί παρεμβάσεών του λέγοντας πως «μου έχει μεταφερθεί ότι η υπόθεση Τσατάνη ανακινήθηκε από πρώην υπουργό για να συσκοτίσει άλλη υπόθεση… γιατί όταν υπήρξε η καταγγελία Τσατάνη είχε προηγηθεί άλλη καταγγελία και έπρεπε να συσκοτίσουν τα πράγματα….».

Ερωτήματα

Ο κ. Παπαγγελόπουλος εάν και διακόπηκε και ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ποιος είναι αυτός ο πρώην υπουργό και ποια σε ποια υπόθεση αναφέρεται, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δεν επέμεινε, δεν κατονόμασε ούτε «ιχνογράφησε» ποια ήταν η υπόθεση που έπρεπε να περάσει κάτω από τις σκιές των καταγγελιών.

Το θέμα ευθέως έθεσε – μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα που έκανε η Επιτροπή- και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου στην πρώτη του κιόλας ερώτηση που έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Χαρακτηριστικά του είπε « ποιος είναι ο πρωην υπουργός που σας έχουν πληροφορήσει ότι ανακίνησε το θέμα των συναντήσεων σας με την κυρία Γεωργία Τσατάνη. Είναι σοβαρό και θα πρέπει να μας πείτε το όνομα. Και πιστεύετε ότι μια ανώτατη δικαστική λειτουργός θα έκανε κάτι τέτοιο για να βοηθήσει έναν πρώην υπουργό. Τί ενδιαφέρον θα είχε;».

Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ζήτησε ευθέως τόσο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο, όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να πουν ευθέως εάν κάποιος δικαστικός ή άλλος τους έχουν πεί ότι εκείνος είχε παρέμβει ή έδειξε ενδιαφέρον για οποιαδήποτε υπόθεση και εάν «ναι» να τις κατονομάσουν».

Ξανά… σιωπή

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απέφυγε και πάλι να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το τι εννοούσε με την αναφορά του σε «πρώην υπουργό» που κάτι ήθελε να συσκοτίσει… ενώ για το εάν του έχουν πεί για παρεμβάσεις Αθανασίου επί υπουργίας τους, προχώρησε σε μια αμφίσημη απάντησε «επίσημη καταγγελία δεν έχω, αν υπήρχε αυτή θα έπαιρνε το δρόμο της… Τώρα σε ιδιωτικές συνομιλίες τι μου λένε για σας ( εννοώντας τον κ. Αθανασίου) ή για τον κ. Συρίγο (τον απέναντι του καθήμενο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ)… δεν μπορώ να αποκαλύψω γιατί είναι ιδιωτικές συνομιλίες…».

Ένα από τα λίγα… νέα στοιχεία, που σήμερα ήρθαν σε γνώση της Επιτροπής, ήταν μια αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για μια απάντηση του υπουργούΔικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου που είχε προκληθεί, στο πλαίσιο ερώτησης ή αναφορά βουλευτών (κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου) σχετικά με την δικαστική πορεία υποθέσεων του Ανδρέα Βγενόπουλου και μέσα σε αυτή υπήρχε με ημερομηνία 16.3.2015 ένα έγγραφο της εισαγγελέας εφετών Γεωργίας Τσατάνη προς την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, με το οποίο τότε, η κυρία Τσατάνη παραδεχόταν εμμέσως πλην σαφώς πως αρμόδια για την δικογραφία αυτή την είχε η κυρία Ράικου και όχι εκείνη. Αφήνοντας ως ερώτημα για απάντηση στο μέλλον… την αλλαγή νομικής άποψης που επέδειξε η κυρία Τσατάνη στην συνέχεια…

Ενδιαφέρον πάντως, έχει και ένα άλλο στοιχείο που προσκόμισε (για τις αξιολογήσεις όσων έχει επικαλεσθεί ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ότι « έχετε πει ότι η κυρία Τσατάνη σας συνάντησε γιατί φοβόταν ότι η υπόθεση αυτή και ο τρόπος χειρισμού της, θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο για την εκλογή της σε αεροπαγίτη, ή έχει ακουστεί και αυτό ότι η κυρία Τσατάνη έκανε τις καταγγελίες αυτές γιατί δεν επιλέχθηκε για Αεροπαγίτης. Μα δεν έγινε και δεν θα μπορούσε να γίνει, αφού όχι μόνο στις πρόσφατες αναδείξεις αλλά και δύο άλλες φορές δεν είχε η ίδια θελήσει να υποβάλει υποψηφιότητα. Επομένως για ποια προαγωγή… της μιλάτε…».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγεγλόπουλος ερωτηθείς εάν θα στραφεί πειθαρχικά ή δικαστικά (αστικά ή ποινικά) κατά της εισαγγελέας εφετών Γεωργίας Τσατάνη για όσα του καταλογίζει, απάντησε πως «εγώ στις ανακοινώσεις μου δεν υπογράφω “με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου” όπως κάνει η κυρία Τσατάνη σε όλες τις επιστολές της είτε απευθύνονται προς εμένα ή την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Δεν προτίθεμαι να ασκήσω οποιοδήποτε δικαστικό δικαίωμά μου, αρκεί να μην στραφεί η ίδια εναντίον μου. Τότε θα πρέπει να υπερασπιστώ και εγώ τον εαυτό μου. Σε αντίθετη περίπτωση όχι δεν σκέπτομαι να στραφώ νομικά ούτε εναντίον της κυρίας Τσατσάνη όπως ούτε και με όσα γραφεί ο Τύπο και τις επιθέσεις που μου κάνουν…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε