Πολιτικές “βολές” εξαπέλυσε στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της βουλής, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, o πρώην κεντρικός τραπεζίτης είπε πως η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο των τραπεζών «δεν ήταν αναγκαία»!
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το “εάν εκτιμά ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση», ο Γιώργος Προβόπουλος είπε «πως δεν μπορώ να απαντήσω εάν θα γίνει και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη που έγινε» χωρίς όμως να θελήσει να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που την αποφάσισαν.
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, νωρίτερα, καταλόγισε λάθος πολιτικές επιλογές και χειρισμούς από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την αρχή της κρίσης και κυρίως του Γιώργου Παπανδρέου.
Σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα τόνισε πως «η χώρα δεν θα μπορούσε να γλιτώσει το διεθνές ταρακούνημα…» αλλά «θα μπορούσε να κρατήσει τρία χρόνια (!) εάν είχαν εφαρμοστεί πιο σωστές πολιτικές και να σταματούσε εκεί ο κατήφορος» και μάλιστα εξειδίκευσε λέγοντας πως θα έπρεπε να «είχαμε δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για το 26% και έτσι θα μπαίναμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Σήμερα έχουμε χάσει το 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία…»
Ο Γιώργος Προβόπουλος, επίσης, δεν αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό “ελληνικό πάρτι” για τα όσα συνέβαιναν στην οικονομία μέχρι το 2010, υποστηρίζοντας πως «υπήρξε διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα μια περίοδος “παχαίων αγελάδων” το οποίο όμως κράτησε έως το 2007»
Ερωτηθείς για την εποπτεία της ΤτΕ στην εξαγωγή καταθέσεων μέσω εμβασμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος είπε πως “στην ΕΕ είναι ελεύθερη η διακίνηση ανρώπων και κεφαλαίων. Εάν έβαζες τον οποιοδήποτε περιορισμό θα έπρεπε η χώρα να βγεί εκτός της ΕΕ και της ευρωζώνης. Τώρα εάν μια κατάθεση είναι νόμιμη ή όχι, δηλαδή προϊόν φοροδιαφυγής αυτό αρμόδιο να το ελέγξει είναι οι φορολογικές αρχές της χώρας και όχι η ΤτΕ. Ο οποιοσδήποτε περιορισμός κίνησης κεφαλαίων εντός της ΕΕ είναι παρανομος. Μόνο εάν είχε επιβληθεί ένα σύστημα capital controls θα μπορούσε να είχε απαγορευτεί» και εξέφρασε την άποψη ότι “τα capital controls ήταν μεγάλο λάθος και θα τα πληρώνουμε επί δεκαετίες… και μη με βάζετε να πως περισσότερα γιατί δεν θα σας αρέσουν…”
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας συνεχίζει αυτή την ώρα την κατάθεσή του.