Ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι πήγε στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επειδή είχε προσκληθεί από την οικογένεια του εκλιπόντος, με την οποία διατηρεί φιλικούς δεσμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε αναφορά και στον Ηλία Κασιδιάρη και τόνισε ότι δεν μπορεί να ηγηθεί του κόμματός του στις εκλογές, λόγω πρωτόδικης καταδίκης.
Ο Μάκης Βορίδης μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα για την συμμετοχή του στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τόνισε ότι έδωσε το παρών, μετά από πρόσκληση της οικογένειας του εκλιπόντος με την οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις. Από την άλλη, έδειξε να δυσανασχετεί και για κάποια σχόλια του δημοσιογράφου Γιώργου Καραμέρου και μίλησε για «εμπάθεια».
Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε για την παρουσία του στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: «Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης έγινε θεσμικά διά του αντιπροέδρου και της υπουργού Πολιτισμού. Εγώ ήμουν προσκεκλημένος της οικογένειας, γιατί διατηρώ φιλικούς δεσμούς με μέλη της οικογενείας. Και να σας στενοχωρεί αυτό, εμένα δεν με στενοχωρεί. Έχετε τις απόψεις σας, δεν ξέρω από πού εδράζονται, ίσως από κάποια εμπάθεια», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.
«Ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλεύς των Ελλήνων»
«Υπάρχουν διαστάσεις, όταν κάνουμε την διάκριση ανάμεσα σε ιδιωτική κηδεία και κηδεία που το κράτος με κάποιο τρόπο παρεμβαίνει. Υπάρχει μια δυνατότητα στον πρωθυπουργό να κηρύξει εθνικό πένθος. Σε τέτοια περίπτωση ο υπουργός Εσωτερικών οφείλει να διατυπώσει πως θα εκφραστεί αυτό το εθνικό πένθος, π.χ. να είναι μεσίστιες οι σημαίες ή να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. Αυτό δεν έγινε. Από την άλλη μεριά, ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλεύς των Ελλήνων. Υπό αυτήν την έννοια δεν ήταν ένα οποιοδήποτε πρόσωπο, είχε παίξει έναν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Η Αριστερά εκκινεί μια συζήτηση για το κατά πόσο η κηδεία δημιουργεί ζητήματα πολιτειακού χαρακτήρα. Ελήφθησαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Ο εκλιπών δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος ο οποίος απεβίωσε. Εννοώ, αν αύριο αποβιώσω εγώ, δεν θα έρθουν τέσσερις αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι βασιλικών οίκων», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Αν έρθει ένας πρίγκιπας θα του λέτε ”έλα ρε φίλε;”»
Ο Μάκης Βορίδης διευκρίνισε ότι «οι τίτλοι ευγενείας δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα. Αλλά όταν αναγνωρίζονται από αλλοδαπές έννομες τάξεις, προφανώς αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα. Αν έλθει κάποιος και είναι πρίγκιπας, δεν θα του μιλάτε με το μικρό του όνομα ή θα του λέτε ”έλα ρε φίλε”. Οι κανόνες ευγενείας επιβάλλουν να τον αναγνωρίσετε κι εσείς ως πρίγκιπα. Ο τέως βασιλεύς ήταν τέως εν ζωή. Αποβιώσας αντιλαμβάνεστε ότι κανείς πιά δεν είναι τέως. Όταν κάποιος αποβιώσει, δεν υπάρχει ζήτημα. Γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ όλο αυτό το ζήτημα των προσφωνήσεων και της ορθότητας των προσφωνήσεων; Γιατί το κάνουμε τόσο μεγάλο ζήτημα; Διά της προσφωνήσεως ανησυχείτε μήπως δημιουργηθούν παλάτια;».
Η στάση της Κυβέρνησης και η εκπροσώπησή της
«Εκείνος ο οποίος κηδεύθηκε είναι εκείνος που διετέλεσε βασιλεύς της Ελλάδας και πρώτος πολιτειακός παράγων σε μια συγκεκριμένη εποχή. Η έννοια της ιδιωτικότητας έχει να κάνει με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Στην κηδεία αυτή δεν μπορούσε να μην εκπροσωπηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Από την αγωνία της Αριστεράς και την καταπληκτική επιρροή των ιδεών της, φθάνουμε να συζητάμε παράλογα πράγματα», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης για την εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στην κηδεία.
Αναφορικά με την στάση της Κυβέρνησης για την κηδεία είπε ότι: «ήταν μια απόφαση που είχε αρκετές σταθμίσεις και αρκετή εσωτερική συζήτηση και ελήφθη με μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Συνδέεται η κηδεία με την ιστορική αποτίμηση του Κωνσταντίνου ή ίσως και της πορείας της βασιλείας. Προφανώς, αλλά είναι μια ιστορική συζήτηση, μια συζήτηση ιστορικής αποτίμησης, δεν ανοίγει ορέξεις για κάτι άλλο. Εξ ου η γελοιότητα της Αριστεράς, που αντί να πει τις απόψεις της σε μια ιστορική αποτίμηση, έρχεται και την συνδέει με πολιτειακές συζητήσεις».
«Ο Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως»
Ερωτηθείς για την αναμενόμενη διάταξη με την οποία θα υπάρξει προσπάθεια αποκλεισμού του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές, ο Μάκης Βορίδης είπε: «η αφετηρία της σκέψεως του πρωθυπουργού δεν είναι τα ποσοστά, αλλά ένα απλό ερώτημα στο οποίο όλοι πρέπει να πάρουμε θέση: Καταδικασμένος πρωτοδίκως σε πολυετή ποινή καθείρξεως, την οποία εκτίει, μπορεί να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό;».
Σε ερώτημα για το κατά πόσον θα μπορέσει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές το κόμμα του Κασιδιάρη με «αχυράνθρωπο» στην ηγεσία ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι: «αυτό είναι ένα ζήτημα της απόδειξης που λέμε στα νομικά. Αν το ξέρουμε όλοι μας, θα το ξέρουν και οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές υποθέτω και θα παρέμβουν. Το ζήτημα είναι εάν υπάρχει στρατηγική συμφωνία, εάν δηλαδή σε αυτό συμφωνούμε όλοι».