Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την Γενοκτονία των Ποντίων, όπου σήμερα συμπληρώνονται 101 χρόνια, και τονίστηκε η ανάγκη της αναγνώρισης της από το τουρκικό κράτος.
Στην ειδική συνεδρίαση, ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε πως «101 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Ενός από τα ειδεχθέστερα μαζικά εγκλήματα της ανθρωπότητας, που εκτυλίχθηκε στη σκιά της σύστασης του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Μια σαρωτική και αρρωστημένη έμπνευση που εφήρμοσαν αρχικά οι Νεότουρκοι και ολοκλήρωσε στη συνέχεια ο Κεμάλ…
Διωγμοί, δολοφονίες, βασανιστήρια, καταναγκαστικά έργα, πυρπολήσεις χωριών, λεηλασίες και εκτοπισμοί ήταν μερικές από τις “μεθόδους” που μετήλθαν οι γείτονές μας βάσει σχεδίου και με έναν αδιανόητο κυνισμό. Το αποτέλεσμα ήταν μια ανεπανόρθωτη ανθρωπιστική καταστροφή που μετρά περί τις 353.000 απώλειες ανθρώπινων ψυχών. Απώλειες που εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο αφανισμού του ελληνικού στοιχείου της Ανατολής».
“Με θράσος αρνούνται την γενοκτονία”
Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως «έως σήμερα, το επίσημο τουρκικό κράτος εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία και με απύθμενο θράσος την κατατάσσει στην κατηγορία των “παράπλευρων απωλειών” μιας ταραγμένης εποχής… Αυτό φυσικά δε μας εντυπωσιάζει, γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί διαχρονικά μια πάγια και συνεπή γραμμή άρνησης των εγκλημάτων της, όπως και στις περιπτώσεις των Μικρασιατών, των Αρμενίων και πιο πρόσφατα των Κυπρίων. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει μέχρι και σήμερα, με απειλές, με λεονταρισμούς και με τον Δούρειο Ίππο των μεταναστευτικών κυμάτων που στέλνει στα σύνορά μας. Πρόκειται για παλιά, γνωστά τερτίπια των γειτόνων μας, τα οποία όπως αποδείχθηκε προσφάτως με την αλύγιστη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, πέφτουν πλέον θεαματικά στο κενό… Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρέος όλων μας είναι να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή και το μέλλον μας ακλόνητο».
Υπογράμμισε πως «οφείλουμε να τιμούμε και να παλεύουμε για τη δικαίωση των προγόνων μας, γιατί από εκείνους αντλούμε τη σοφία και την έμπνευση για το αύριο της πατρίδας μας. Ας σταθούμε λοιπόν όρθιοι με σεβασμό στη μνήμη και στο δράμα των Ποντίων αδελφών μας τιμώντας τους, ακριβώς όπως έγραψε ο Γεώργιος Σαρακενίδης στο ποίημά του Πόντος εν άστρον φωτεινόν: σαν η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»
Βαρβιτσιώτης: Ποτέ ξανά
Εκ μέρους της κυβερνήσεως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «οι μαρτυρίες των επιζόντων της Ποντιακής Γενονκτονίας μεταφέρουν ένα την ιστορία ενός δράματος…» και τόνισε πως «σήμερα ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει καταφέρει να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του, να έχει την παρουσία του, την παράδοσή του και να συμβάλει στην οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη».
Χαρακτήρισε ως απαίτηση την αναγνώριση της Γενοκτονίας και ανέφερε πως η θυσία του θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή αιώνια μαζί με το μήνυμα «Ποτέ Ξανά»
Από τις κοινοβουλευτικές ομάδες έλαβαν το λόγο βουλευτές, ορισμένοι με ποντιακή καταγωγή όπως η Παρασκευή Βρυζίδου (ΝΔ), ο Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), η Χαρά κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ), ο Μανώλης Συντυχάκης, ο Κώσνταντίνος Χήτας (ΕΛ. ΛΥΣΗ) και η Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ 25) που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στον Καύκασο και μοιράστηκε συγκινημένη ιστορίες από τον παππού της Ευτύχη.