Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1, 2 και 3 του νομοσχεδίου που αφορούν τις ρυθμίσεις για την λειτουργικότητα και κυβερνησιμότητα των δήμων και περιφερειών, για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και το άρθρο 101 που αφορά τη θέσπιση κωλύματος για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το ΚΙΝΑΛ, από την δική του πλευρά κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητα για τα άρθρα 2, 3 και 12 του νομοσχεδίου που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες.
To σημείο που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους είναι η διάταξη που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, καθώς ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε πολιτικά γραφεία του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων.
Σημειώνεται, ότι στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014, αναφέρεται «η υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι τη λήξη της και του μη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο».
Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται, ακόμη, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες «η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει ρητώς ότι κατά την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ, οι εθνικές διοικητικές αρχές ανταγωνισμού προστατεύονται έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων, δυναμένων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα των οποίων επιλαμβάνονται».
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τον χαρακτήρα του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ψήφισή του και αναμένεται να λάβουν τον λόγο τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Δείτε ζωντανά