Πολιτική

Βουλή: Επεισόδιο Μπούρα με Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή για τις υποκλοπές – Να κληθούν οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου ζήτησε η Τζάκρη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή για το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για τις υποκλοπές.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και Νίκη κατέθεσαν αιτήματα για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με βασικό ζητούμενο την κλήση της κ. Αδειλίνη και την κατάθεση του πορίσματος των υποκλοπών, με βάση το οποίο αρχειοθετείται η υπόθεση όσον αφορά στην ΕΥΠ ή σε οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πάντως πως «το θέμα είναι λήξαν» διαμηνύει η κυβέρνηση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τακτικές «που δεν συμβαδίζουν με την Δημοκρατία», όπως επίσης και ότι «δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών». 

«Σύγκρουση» με το «καλημέρα»

Με επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα συζητηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους.

Ο διάλογος Κωνσταντοπούλου – Μπούρα

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι ξεκάθαρο ότι δρομολογείται από την κυβέρνηση απόπειρα βίαιου και γρήγορου κλεισίματος της επιτροπής. Θέλουμε άπλετο χρόνιο να τοποθετηθούμε».

Θανάσης Μπούρας: «Η διαδικασία τέθηκε και εγκρίθηκε».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Ήρθατε να κάνετε ξέπλυμα».

Θ. Μπούρας: «Θα δοθεί επιπλέον χρόνος αλλά σήμερα συζητάμε τα αιτήματα σας και όχι την ουσία της υπόθεσης».

Ζ. Κωνσταντοπουλου: «Θέλω τον λόγο».

Θεοδώρα Τζάκρη: Να κληθούν στη Βουλή οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/5 των μελών της Επιτροπής για την κλήση σε ακρόαση της Εισαγγελέως του ΑΠ κ. Αδειλίνη και του Αντιεισαγγελέα κ. Ζήση θα πρέπει κ. πρόεδρε να καλέσετε άμεσα αυτούς τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και να διαβιβάσετε στην Επιτροπή μας την σχετική δικογραφία», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Κάθε άλλος ισχυρισμός ότι η Επιτροπή μας δεν έχει αρμοδιότητα να καλέσει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς είναι αβάσιμος.
Σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να ασχοληθεί Πρώτον, με ζητήματα που αφορούν την δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δεύτερον, αντικείμενό της αποτελεί «η έρευνα και η αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για την μελέτη και επεξεργασία προτάσεων που συμβάλουν στην διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας», υπογράμμισε.

«Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του Πορίσματος του Αντιεισαγγελέα κ. Ζήση και της σχετικής εισαγγελικής διάταξης της κ. Αδειλίνη επειδή αναφέρονται στο μείζον θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών επικοινωνιών ανωτάτων θεσμικών παραγόντων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας ως θέμα που αφορά την διαφάνεια και την λειτουργία της πολιτικής και εν γένει της δημόσιας ζωής της χώρας. Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Θυμίζω ότι το 2017 η Εισαγγελέας Εφετών η κ. Τσατάνη εκλήθη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που ψήφισε και το κόμμα της ΝΔ και η άρνηση της κ. Εισαγγελέως τότε να μεταβεί στην Βουλή είχε προκαλέσει διακομματική οργή», επισήμανε η κ. Τζάκρη.

«Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, η Βουλή, δηλαδή το νομοθετικό σώμα, θεωρείται ως η κατεξοχήν έκφραση της λαϊκής βούλησης, καθώς τα μέλη της εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες», σημείωσε.

«Απόρροια της ανωτέρω αρχής είναι το δικαίωμα της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της ΒτΕ να καλεί σε ακρόαση δικαστές και άλλους δικαστικούς λειτουργούς για να εξετάσει θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της δικαιοσύνης, την εφαρμογή των νόμων και τη διαφάνεια στη δικαστική διαδικασία. Αυτό το δικαίωμα απορρέει από τη γενική αρμοδιότητά της να ελέγχει και να επιβλέπει τους θεσμούς του κράτους», ανέφερε και συνέχισε:

«Οι ακροάσεις αυτές στοχεύουν: Στη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας. Στην ενίσχυση της λογοδοσίας των δικαστικών λειτουργών. Στην προαγωγή της εμπιστοσύνης των πολιτών στο δικαστικό σύστημα. Στη διερεύνηση καταγγελιών ή υποθέσεων που εγείρουν ζητήματα διαφάνειας και δεοντολογίας».

«Η κλήση σε ακρόαση των ανωτέρω Εισαγγελικών λειτουργών, δεν προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού, αφενός μεν αφορά στην διαφάνεια της δικαστικής λειτουργίας και την κατά τα ανωτέρω γενική αρμοδιότητα της Βουλής να επιβλέπει όλους τους θεσμούς του κράτους, αλλά κι αφετέρου, δεν κατατείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της δικαστικής κρίσης ή της παρέμβασης σε αυτήν, δεδομένου ότι ούτε εκκρεμής δικαστική διαδικασία υφίσταται, αλλά ούτε και τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, υπάρχει», σχολίασε.

«Προσθέτουμε ότι ο ελληνικός λαός και εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποί του έχουμε δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ να λάβουμε γνώση του περιεχομένου των ανωτέρω δύο εισαγγελικών εγγράφων και των σχετικών εγγράφων της δικογραφίας. Τονίζουμε ότι η μυστικότητα της προδικασίας αφορά την διεξαγωγής αυτής και δεν ισχύει μετά το πέρας της σχετικής εισαγγελικής έρευνας. Αντιθέτως η μελέτη των σχετικών νομικών επιχειρημάτων του πορίσματος του κ. Ζήση και της σχετικής διάταξης της κ. Αδειλίνη είναι απολύτως αναγκαία για την ενημέρωσή μας και για την αξιολόγηση των στοιχείων που παρατίθενται σε αυτές», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η άποψη ότι οι εισαγγελικές διατάξεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών συνιστούν δικαστικές αποφάσεις και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε έλεγχο από την Επιτροπή μας είναι εσφαλμένη επειδή αυτή στηρίζεται σε εσφαλμένη προϋπόθεση», είπε.

«Ειδικότερα η εισαγγελική πράξη αρχειοθέτησης μιας δικογραφίας, δεν συνιστά δικαστική απόφαση, αλλά μια προσωρινή εισαγγελική κρίση που μπορεί να ανακληθεί και σε κάθε περίπτωση εμείς δεν ελέγχουμε την εισαγγελική κρίση, αλλά ζητούμε να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο αυτής και να αξιολογήσουμε τα στοιχεία-νομικά επιχειρήματα που καταγράφονται σε αυτά τα δύο έγγραφα. Προσθέτουμε ότι εφόσον τα νομικά επιχειρήματα κριθούν ανεπαρκή κάθε πολίτης, αλλά και η Επιτροπή μας έχει δικαίωμα να ασκήσει την κριτική του», τόνισε.

«Προϋπόθεση για την αποδοχή μιας προσωρινής κρίσης όπως είναι οι ανωτέρω δύο εισαγγελικές κρίσεις αποτελεί η γνώση του περιεχομένου αυτών και η μελέτη των νομικών επιχειρημάτων. Η τήρηση της διαφάνειας προϋποθέτει αυτό ακριβώς την ενημέρωση για το περιεχόμενο των δύο εγγράφων. Το ΔΤ της εισαγγελέως κ. Αδειλίνη δεν συνιστά ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο των διατάξεων. Εμείς μάθαμε ότι υπάρχουν δύο εισαγγελικά έγγραφα το περιεχόμενο των οποίων παραμένει άγνωστο», σημείωσε.

«Συγκάλυψη και περιφρόνηση του δικαιώματος ενημέρωσης»

«Η άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί και να διαβιβασθούν στην Επιτροπή μας και τα έγγραφα της δικογραφίας συνιστά συγκάλυψη και περιφρόνηση του θεμελιώδους δικαιώματος ενημέρωσης για το ζήτημα των υποκλοπών. Με δεδομένο ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη καταδικάσει την χώρα μας μεταξύ άλλων και για το ζήτημα των υποκλοπών, το νέο γεγονός ότι υπάρχει μια εισαγγελική κρίση, η οποία όμως δεν δίνεται στην δημοσιότητα προκαλεί μία πρόσθετη σοβαρή παραβίαση του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας», είπε η κ. Τζάκρη.

«Ως εκ τούτου κ. πρόεδρε πρέπει να καλέσετε άμεσα αυτούς τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και να διαβιβάσετε στην Επιτροπή μας την σχετική δικογραφία», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Τραμπ: Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας
«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ισχυρή στρατηγική μας εταιρική σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας».
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Τραμπ: Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας
Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη σε Σακελλαροπούλου: «Ήσασταν η πρώτη γυναίκα ΠτΔ και δώσατε τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά»
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση για μία 6ετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ευχαριστώ εσάς και τη Βουλή για την τιμή και την εμπιστοσύνη» είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Δώσατε στον θεσμό της Προέδρου της Δημοκρατίας τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά