Πολιτική

Βουλή: Έρχονται τα πάνω κάτω – Ομιλίες βουλευτών μέσω skype

Νέες αλλαγές φέρνει ο κορονοϊός στην λειτουργία της Βουλής καθώς οι βουλευτές θα παίρνουν το λόγο μέσω skype για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά μας χρονικά.

Ειδικότερα, από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το Σύστημα τηλεδιάσκεψης και στην αίθουσα της Ολομέλειας, δηλαδή βουλευτές θα μπορούν να λαμβάνουν το λόγο μέσω skype για να τοποθετηθούν σχετικά.

Ωστόσο, από την Παρασκευή (08.05.2020) οι εργασίες στην Ολομέλεια της Βουλής, σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο – θα διεξάγονται με αναλογική και διευρυμένη σύνθεση, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Πέμπτη (07.05.2020).

Βουλή με… ΧΑΜ

Μετά την έντονη αντιπαράθεση και τις ενστάσεις που πρόβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον τρόπο νομοθέτησης της Βουλής, η Διάσκεψη των Προέδρων εξέτασε και έλαβε αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής άμεσα.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, δεν παρακάμπτεται η σύσταση της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής ότι στην Ολομέλεια δεν μπορεί να είναι παρόντες ταυτόχρονα άνω των 60 βουλευτών προκειμένου να υπάρχει η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων που πρέπει να υπάρχει ανάμεσά τους στην αίθουσα.

Η κατανομή των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις θα γίνεται κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που εκπροσωπούν, έτσι εκτός από την σταθερή παρουσία 19 Βουλευτών (που είναι οι εισηγητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο Πρωθυπουργός και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί ) εφεξής θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι 41 βουλευτές που θα υποδεικνύονται από τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες.

Για να επιτευχθεί η αναλογική αντιπροσωπευτικότητα η ΝΔ θα μπορεί να συμμετέχει με 22 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ 12 βουλευτές, από το Κίνημα Αλλαγής 3 βουλευτές, από το ΚΚΕ 2 βουλευτές, από την Ελληνική Λύση 1 βουλευτής και από τη ΜέΡΑ25, 1 βουλευτής.

Αναφορικά με το θέμα για το πώς θα διεξάγονται τυχόν ονομαστικές ψηφοφορίες στα νομοσχέδια, σημείο όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και ήταν η αιτία που αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που αποφασίσθηκε στην ΔτΠ είναι ότι σε πιθανές ονομαστικές ψηφοφορίες, πλην μυστικών, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται παραλλήλως το ηλεκτρονικό σύστημα και η επιστολική ψήφος μέχρι την 1 Ιουνίου.

Βουλή: Παπαγγελόπουλος και άλλα…

Στον προγραμματισμό εργασιών της επόμενης εβδομάδας που έκανε η ΔτΠ , δεν καθορίσθηκε να διεξαχθεί το αίτημα της ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται με την διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας κάτι που δεν μπορεί να διεξαχθεί εάν δεν έχουν την δυνατότητα φυσικής παρουσίας και οι 300, έστω και εάν αυτοί θα προσέρχονται ανά ομάδες στην Ολομέλεια για να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα δεν είναι η δυνατότητα προσέλευσης ανά ομάδες των 60 για να ψηφίζουν οι βουλευτές σε ονομαστικές ή μυστικές ψηφοφορίες, αλλά το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία που διαμένουν οι βουλευτές επικρατείας δεν έχουν ακόμη ανοίξει και έτσι δεν μπορεί να βρίσκονται στην Αθήνα. Μόλις επιλυθεί το πρόβλημα διαμονής τους και επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν, τότε θα είναι εφικτή και η διεξαγωγή και ονομαστικών ψηφοφοριών και μυστικών ψηφοφοριών ανά ομάδες των 60 βουλευτών.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα