Πολιτική

Βουλή: Η αριθμητική του νέου κοινοβουλίου

Το προφίλ της νέας Βουλής. Στις 11:00 ορκίζονται οι νέοι βουλευτές. Λιάκος και Αμπατζίδη οι νεότεροι βουλευτές, Τραγάκης ο... αρχαιότερος. Πρώτη φορά έχουμε εξακομματική Βουλή. Το ρεκόρ του Μητσοτάκη και πως θα... κάτσουν οι βουλευτές.

Με πολλές πρωτιές και πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η σύνθεση της νέας Βουλής, η 18η της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας που θα συνέλθει στις 11 το πρωί και τα μέλη της θα ορκιστούν με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο.

Η νέα αυτή Βουλή των Ελλήνων της ΙΗ’ κοινοβουλευτικής περιόδου, έχει καταρχήν ως σύνθεση μια πρωτιά για τα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά.

[read4more]

Είναι η πρώτη Βουλή των Ελλήνων από το 1974 μέχρι σήμερα που η σύνθεσή της είναι εξακομματική. Τρικομματική, τετρακομματική, πεντακομματική, επτακομματική ακόμα και οκτακομματική Βουλή είχαμε κατ’ επανάληψη, ποτέ όμως δεν είχαμε Βουλή με έξι κόμματα.

Σε επίπεδο σύνθεσης, επίσης, η Βουλή αυτή θα έχει έντονη γυναικεία παρουσία. Αυτό συνέβη λόγω του υψηλού πλαφόν του 40% της ποσόστωσης που υπήρξε.
Η παρούσα αυτή Βουλή στην έναρξή της αριθμεί συνολικά 66 εκλεγμένες γυναίκες, ήτοι ποσοστό 21,66%, το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό μετά την Βουλή του Ιανουαρίου του 2015 η οποία εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα.

Στα υψηλά ποσοστά όμως είναι και η ανανέωση της νέας Βουλής καθώς έχουμε 112 από τους 300 βουλευτές οι οποίοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην εθνική μας αντιπροσωπεία.

Click4more: Πως θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Μια ανανέωση σε «πρωτάκια» βουλευτές η οποία φέρνει στην 5η κατά αύξοντα σειρά θέση αυτή την Βουλή. Στην οποία, εάν συνυπολογίσει κανείς και του νεοεισαχθέντες, δηλαδή αυτούς που εκλέχθηκαν και ήταν παλαιότερα και πάλι βουλευτές, αλλά όχι στην προηγούμενη Βουλή, τότε το ποσοστό της ανανέωσης της Βουλής γίνεται ακόμα πολύ μεγαλύτερο.

Ειδικότερα από τα 158 έδρανα της ΝΔ, στα 63 (39,87%) θα καθίσουν «πρωτάκια» βουλευτές.

Οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές και ο αρχαιότερος

Οι νεότεροι πάντως ηλικιακά βουλευτές της ΝΔ είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ στην Δυτική Αττική και η 29χρονη βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Αμπατζίδη που εκλέχθηκε στην Ανατολική Αττική. Ο αρχαιότερος όλης της Βουλής είναι ο βουλευτής Β Πειραιώς Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974.

Ο πρώτος ηπειρώτης Πρόεδρος Βουλής

Το τρίτο ιστορικό κοινοβουλευτικό της νέας Βουλής είναι, ότι για πρώτη φορά όχι μόνο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, αλλά σε όλη την ελληνική κοινοβουλευτική μας ιστορία από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, η Βουλή από μεθαύριο Πέμπτη που θα γίνει η εκλογή του νέου της Προέδρου, θα έχει Πρόεδρο που κατάγεται και εκλέγεται από την περιφέρεια της Ηπείρου. Ο Κώστας Τασούλας, είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής με καταγωγή και τόπο εκλογής του ως βουλευτή την Ήπειρο.

Στην Βουλή αυτή, επίσης, έχουμε δύο νέα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Πρώτο κόμμα οι δικηγόροι στη Βουλή

Αυτό που διατηρήθηκε πάντως, στην νέα σύνθεσης της Βουλής είναι στην «επαγγελματική γεωγραφία» της, η πρωτιά που κατέχουν οι δικηγόροι – νομικοί. Μια πρωτιά που κρατά γερά… σε όλες τις μεταπολιτευτικές Βουλές και έχει γερές ρίζες και στις προδικτακτορικές Βουλές. Οι δικηγόροι – νομικοί είναι 71ας, δεύτερο «κόμμα» είναι οι γιατροί που αριθμούν τους 36, ακολουθούν με βραχεία κεφαλή οι οικονομολόγοι (32) ενώ ισόπαλοι από 27 είναι οι δημοσιογράφοι και οι μηχανικοί.

Μακράν ο κορυφαίος ο Μητσοτάκης – Η ρεβάνς από τον Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά «στατιστικά» της νέας Βουλής σε επίπεδο εκλογικής και κοινοβουλευτικής δύναμης, ο ιστορικός του μέλλοντος είναι σίγουρο ότι θα καταγράψει πως:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βράδυ της Κυριακής έχει εγγραφεί ως ο 13ος εν σειρά και ο 9ος εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκλεγμένος Πρωθυπουργός με ποσοστό 39,85% που είναι το υψηλότερο και μάλιστα μακράν… που έλαβε το πρώτο κόμμα της ΝΔ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν τα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων. Το ποσοστό αυτό της ΝΔ αποτελεί το 10ο κατά σειρά υψηλότερο ποσοστό εκλογής για το κόμμα της ΝΔ σε αυτές τις 18 συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει την περίοδο της μεταπολίτευσης. Ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 158 έδρες, ικανό για κοινοβουλευτική σταθερότητα σε νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο.

Click4more: «Καυτό» σκηνικό με τον Βαρουφάκη… δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ!

Να υπενθυμίζουμε ότι κανένας άλλος Πρωθυπουργός της «γαλάζιας» παράταξης, δεν είχε τόσο αυξημένη σε δύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πλην του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, (στην Βουλή του 1974 που η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ ήταν 200 βουλευτές και στην Βουλή του 1977 είχε 171 Νεοδημοκράτες βουλευτές, αλλά αυτές ήταν δύο Βουλές πολύ ειδικών πολιτικών συγκυριών και καταστάσεων) και ο Κώστας Καραμανλής στην πρώτη του κυβέρνηση (2004-2007) που είχε κοινοβουλευτική δύναμη 165 εδρών.

Το ποσοστό του 39,85% που κατέγραψε η ΝΔ, έναντι του 31,53% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή οι 8,3 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς μεταξύ τους, αποτελεί θα λέγαμε και μια ρεβάνς για τη ΝΔ. Καθώς, ουσιαστικά ισοφαρίζει τη νίκη που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έναντι της ΝΔ. Οι 8,32% ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ιστορικά την 6η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος από το 1974 μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με τα άλλα κόμματα, το εκλογικό αποτέλεσμα της 7η Ιουλίου έγραψαν και αυτά την δική τους κοινοβουλευτική ιστορία για αυτά.

Ειδικότερα το ποσοστό του 31,53% του ΣΥΡΙΖΑ είναι το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα μετά από το 36,44% που είχε πάρει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και το 35,46 των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Για το ΚΙΝΑΛ το ποσοστό του 8,10% των εκλογών αυτών είναι το τρίτο χαμηλότερο (μετά το 6,28 του Σεπτεμβρίου του 2015 και το 4,6% του Ιανουαρίου του 2015) όλων των 18 προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό, όμως, αποτελεί και το 5,30% που απέσπασε σε αυτές τις εκλογές και για το ΚΚΕ. Τα δύο άλλα πιο χαμηλά ποσοστά, στις 18 εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα ήταν το 4,54% στις εθνικές εκλογές του 1993 και το 4,51 του Ιανουαρίου του 2015.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα