Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Βουλή: Η ομιλία Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Βουλή: Η ομιλία Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Μηνύματα στην Τουρκία ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή. Ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε όλη την Επικράτεια όποτε το αποφασίσει.

Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην Κρήτη και αλλού όταν το επιλέξει και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

«Τέσσερις μήνες μετά οι θάλασσές μας διπλασιάζονται. Δικαίωμα που η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει σε όλη την επικράτεια. Προφανώς και στην Κρήτη. Με τρόπο και χρόνο που εμείς θα το επιλέξουμε. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση. Αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα», είπε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%. Με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επεκτείνουμε την κυριαρχία στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος όπως είπε γνωρίζει καλά την περιοχή και είπε ότι είναι σίγουρος ότι οι Ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ.

«Η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη» συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale έχει ψηφιστεί και δρομολογείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των F-16 και η απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Απόφαση που θα πάρουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών συνολικού κόστους 11 δισ. Ευρώ».

Πρόκειται, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «Ενιαία εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» ενώ απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Άκουσα για κάποιες διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας περίεργο να ακούγονται από αυτούς που είχαν δώσει την ευθύνη από την μία στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά».

Μηνύματα στην Τουρκία

«Η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε να διαχειριστεί τόσες πολλές και διαφορετικές προκλήσεις από τους γείτονές μας και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ξεχνάμε την στάση και την διπλή γλώσσα της Άγκυρας και προσερχόμαστε με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές αλλά και χωρίς αφέλεια. Ξεκαθάρισε ότι αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υπενθύμισε την προοπτική κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας αν δεν συμμορφωθεί με την διεθνή νομιμότητα.

«Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αν δεν συμφωνήσουμε πρέπει να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε την διαφωνία μας στα διεθνή όργανα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάλεσε κάποιους ανάμεσά τους και ΜΜΕ να μην γίνονται εύκολα μεγάφωνα των τουρκικών δηλώσεων γιατί έτσι δεν βοηθούν την εθνική προσπάθεια.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού 

 

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Θέλω η η σημερινή μέρα να είναι μέρα γιορτής γιατί σε πείσμα όσων ισχυρίστηκε ο κ. Βελοπουλος η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας, κατά την δευτερολογία του, στην κριτική των πολιτικών αρχηγών. Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι “εάν ήταν αυτονόητη η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πει γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια” και τον κατηγόρησε ότι είναι “κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών”.

Αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τι έγινε το 2018 και είπε ότι ο κ.Κοτζιάς ήταν αυτός που λίγο πριν αποχωρήσει εισηγήθηκε μέσω Προεδρικού Διατάγματος την επέκταση των χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος ότι είχε κάνει σημαντική προετοιμασία για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή. “Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά” είπε ο πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά στο οποίος όπως είπε, γράφει επί λέξει: “Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους”. Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. “Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε”. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Βελόπουλο λέγοντας ότι δεν ταυτίζεται με την έννοια του διαβατηρίου ο εμβολιασμός, αλλά η προσκόμιση τέτοιου ενιαίου ευρωπαϊκού αποδεικτικού εμβολιασμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις