Στον “αστερισμό” της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κινείται το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, που εκτιμούν ότι μετά και την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, το Σάββατο, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη του υπέρτατου αυτού στόχου.
Εκτός από το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας που εξέπεμψε η ίδια η κάλπη με την καθαρή αυτοδυναμία στη ΝΔ, οι διεθνείς οίκοι εκτιμάται ότι θα προσμετρήσουν σοβαρότατα στην αξιολόγηση τους για την επενδυτική βαθμίδα και τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει άμεσα, πριν το τέλος του 2023, δάνεια της περιόδου των μνημονίων που αφορούν συνολικά διάστημα 2 ετών, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.
Η πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου Greek Loan Facility (ελληνική δανειακή διευκόλυνση) αποτελεί, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, έχει έναν ισχυρό συμβολισμό ό,τι η χώρα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τα κάνει “το μεγάλο βήμα προς τα μπρος”.
Οι άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού για τις προγραμματικές δηλώσεις
Στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, που ξεκινούν σήμερα στις 17:00 με ομιλία του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει τα οφέλη που συνεπάγονται για την οικονομία και την κοινωνία, από την κατάκτηση μετά από χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον, θα “ξεδιπλώσει” το σχέδιο του για την επόμενη τετραετία για τη χώρα, η οποία πλέον δεν βρίσκεται, όπως σημειώνεται, αντιμέτωπη με αυξήσεις φόρων και περικοπές εισοδημάτων αλλά, με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ, θα ακολουθήσουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μείωση των φορολογικών βαρών, μείωση της ανεργίας, με περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές.
Ήδη έχει προετοιμαστεί και κατατίθεται άμεσα το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έμφαση αναμένεται να δώσει ο Κ. Μητσοτάκης και στον σχεδιασμό του για την μεταρρύθμιση του κράτους και την αναμόρφωση του ΕΣΥ, η οποία, όπως έχει τονίσει, αποτελεί προσωπικό του στοίχημα.
Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια έκπληξη από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του, όπως είχε κάνει στις προγραμματικές του 2019, όταν, τότε, είχε ανακοινώσει την πιο άμεση εφαρμογή κάποιων φορολογικών ελαφρύνσεων. Το αν θα κινηθεί ξανά σε αυτή την κατεύθυνση και σε τι μπορεί να αφορά μία νέα εξαγγελία, που δεν θα στέλνει και λάθος μήνυμα στις αγορές, αποτελεί… “γρίφο”.