Site icon NewsIT
16:25 | 14.03.19

Βουλή Live: Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και η κρίσιμη ψηφοφορία

Βουλή - Δικογραφία
Newsit Newsroom

Mε τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με πάνω από 151 ψήφους, από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών, αλλά θα πάρουν τον λόγο μόνο οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης και υπουργοί, ενώ μετά τη μία το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσουν και πολιτικοί αρχηγοί.

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αυτή είναι μια αλλαγή που τολμά να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν επιχειρήσει.

“Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που εκκίνησε με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί σε μια έννομη τάξη όπως η δική μας η συνταγματική αναθεώρηση είναι ακριβώς αυτό: Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και εμείς ως τέτοια την αντιμετωπίσαμε. Σε αντίθεση δυστυχώς με άλλους σε αυτήν εδώ την αίθουσα οι οποίοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα”.

“Προσπάθησαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια. Προσπάθησαν να σαμποτάρουν την υπερώριμη αυτή μεταρρύθμιση. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν προσκόμματα.

“Θέλουμε εκβιασμό για την συναίνεση”

Για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε πως “προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πιθανή διάλυση της Βουλής.

Άρα πρέπει και εδώ να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός «εκβιασμού» της συναίνεσης και αυτό κάνει η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά με την απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση”.

Για την κριτική της ΝΔ γι αυτό το θέμα, ανέφερε πως “ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 (για εκλογές) δεν παραβιάζεται. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα”.

“Εμείς είχαμε την ευκαιρία το 2015, να προτείνουμε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ. Επιλέξαμε να εκλεγεί ο ΠτΔ με πάνω από 200 ψήφους, όπως και έγινε. Εσείς ακόμη και σε αυτό το θέμα όμως σκέφτεστε με όρους εκδίκησης. Και μάλιστα δε το κρύβετε. Και είναι ένας λόγος που ο λαός θα σας καταψηφίσει ξανά”

“Επίθεση” και για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Για τον πολυσυζητημένο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τόνισε πως η ΝΔ ήθελε να αποφύγει την κατάργησή του. “Αυτό εξάλλου εξηγεί και τις παλινωδίες της κατά την έναρξη της διαδικασίας” τόνισε.

Μάλιστα εξέφρασε τη σιγουριά πως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά κυβέρνηση μετά τις εκλογές, και πως το μόνο που “παίζεται” είναι… η πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να επικυρώσει η επόμενη Βουλή τις αλλαγές.

“Ο λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου” τόνισε.

Μητσοτάκης: Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή γίνεται με άδεια έδρανα

«Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολέθριες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει απο την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

«Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά (που πρότεινε η ΝΔ). Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι’ αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. Η επίχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, κάτι που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει τον ελληνικό λαό». Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Για το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» πρόσθεσε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έπεσε θύμα σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνταγματική αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μία συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καταλήγει ως πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και λίγων προθύμων». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι περιμένουμε από την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Από την δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα εξαρτηθεί το ποιες από τις διατάξεις που πέρασαν τις 151 ψήφους την προηγούμενη φορά θα πάρουν τελικά «πράσινο» φως για την επόμενη τρίτη και οριστική ψηφοφορία της Αναθεωρητικής Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η προσοχή εστιάζεται στις διατάξεις που στην σημερινή ψηφοφορία θα περάσουν όχι απλά τον πήχη των 151 θετικών ψήφων, αλλά τις 180 ψήφους. Κι αυτό γιατί οι διατάξεις που θα περάσουν με 180 «Ναι»θα χρειάζονται πλέον απόλυτη πλειοψηφία (150+1) και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία (180) στην τελική και τρίτη ψηφοφορία, «λύνοντας» τα χέρια της συμπολίτευσης που θα προκύψει από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το πολιτικό ενδιαφέρον της ψηφοφορίας επικεντρώνεται κυρίως στα άρθρα που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή της από την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το «άνοιγμα» του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος στην προηγούμενη ψηφοφορία πέρασε τις 180 θετικές ψήφους καθώς ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ενδιαφέρον θα είναι όχι η στάση της ΝΔ αλλά εάν υπάρξουν «σκόπιμες» υπαναχωρήσεις από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην δοθεί «λευκή επιταγή» στην επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία να διαμορφώσει μόνη της την όποια πρόταση επιθυμεί και να μπορεί να την ψηφίσει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version