Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ολοκληρώνεται σήμερα (16.06.2018) με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορίας.
H ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής. Η Ένωση Κεντρώων συναρτά τη στάση της από το αν η ΝΔ θα δεσμευτεί τώρα ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία. Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση. Στην ψηφοφορία δεν θα πάρει μέρος και η Χρυσή Αυγή, η οποία απεβλήθη μετά τις αθλιότητες του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και το κάλεσμά του για πραξικόπημα (δείτε εδώ περισσότερα).
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 το απόγευμα και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει το λόγο 115 βουλευτές.
Λίγο μετά τις 12μ. ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα κοπούν 2 λεπτά από τους ομιλητές και θα είναι πεντάλεπτη η διάρκεια κάθε ομιλίας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε ανυποχώρητος.
Αχτσιόγλου: “Από μόνη της η υπογραφή της συμφωνίας δεν δεσμεύει την Ελλάδα”
«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ταυτόχρονα ότι αυτή η συμφωνία διαμορφώνει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία, ανοίγει εμπορικούς δρόμους δημιουργεί νέο πεδίο δράσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο επιχείρημα του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) ότι η συμφωνία με την υπογραφή της παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα πριν από την κύρωση της στη Βουλή.
«Κατανοώ την πολιτική σκοπιμότητα της επιχειρηματολογίας του κ. Βορίδη αλλά δεν μπορεί να ξεχνάμε βασικές αρχές του δικαίου, εκτός αν δεν το κάνει εσκεμμένα, οπότε θα πρέπει να ξεσκονίσει τις γνώσεις του στο διεθνές δίκαιο», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «η σύμβαση της Βιέννης, που ορίζει το δίκαιο των διεθνών συνθηκών, ορίζει ότι διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο. Η σύμβαση μπορεί να περιέχει επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν ώστε η διεθνής σύμβαση να τεθεί σε ισχύ και να παράγει έννομα αποτελέσματα. Μόνη η υπογραφή διεθνούς σύμβασης προ της κύρωσης της και της θέσης σε ισχύ, καθόλου δεν δεσμεύει τα μέρη ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των όρων».
«Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τα βήματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ και να παράξει έννομα αποτελέσματα διεθνώς. Προβλέπει ότι πρέπει να κυρωθεί στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, προβλέπει ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και μετά να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί η αλληλουχία αυτή των πράξεων στον θεματοφύλακα της συμφωνίας, τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μόνο τότε λέει ξεκάθαρα η συμφωνία στο άρθρο 20, παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα μας διεθνώς», είπε η κ. Αχτσιόγλου.
Γιώργος Σταθάκης: Ευνοϊκή πρόκληση η συμφωνία με τα Σκόπια που μόνο θετικά πρέπει να απαντήσουμε
Ευνοϊκή πρόκληση για τη χώρα που μόνο θετικά πρέπει να απαντήσει, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας λόγο για δύο πολύ ευνοϊκές συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα.
Την απαλλαγή της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπιών με μία νέα ηγεσία που είναι έτοιμη να δεχτεί σύνθετη ονομασία και δεν εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα, και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Βαλκανικού χώρου.
«Σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε μόνο θετικά. Και τα τρία θέματα που διεκδικούσαμε λύθηκαν και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και να προσθέσουμε θέματα που δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ. Σταθάκης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ.
«Τα τελευταία 25 χρόνια η χώρα διαπραγματευόταν με σωστές ελληνικές θέσεις. Το ερώτημα είναι γιατί δεν λύθηκε;» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:«Είχαμε μια ευκαιρία επί Μητσοτάκη-Γκρουέφσκι που ήταν έτοιμοι να συζητήσουν αυτά τα τρία θέματα και να βρεθεί λύση. Το απόλυτο άλλοθι ήταν ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να υποχωρήσει στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. Τι άλλαξε σήμερα; Η γειτονική χώρα απαλλάχτηκε από την εθνικιστική της ηγεσία. Άλλαξε η εθνικιστική της ηγεσία και έρχεται μια ηγεσία που λέει είμαι έτοιμη να συζητήσω, δεν θέλω Βουκεφάλα, αλυτρωτισμούς και παίρνω σύνθετη ονομασία. Μια συγκυρία καλή. Εσείς τι θα κάνατε; Θα κλωτσούσατε την ευκαιρία; Η δεύτερη συγκυρία είναι ότι σήμερα, συγκροτείται ένα ενιαίος Ευρωπαϊκός Βαλκανικός χώρος με ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, ιδεών, εμπόριο, με οφέλη οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά».
«Η Ελλάδα, αφού διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, σωστά έβαλε τρία θέματα. Να μη θίγεται η αρχαία ιστορία, να μην αναγνωρίζεται μειονότητα εκτός συνόρων και να εγείρονται αλυτρωτικά θέματα και σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτές ήταν οι πάγιες θέσεις της χώρας μας» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.
Πρόσθεσε δε, ότι είναι λάθος της ΝΔ να υποστηρίζει ότι υπήρχε στις διαπραγματεύσεις το θέμα της γλώσσας.
«Ποτέ δεν υπήρχε το θέμα της γλώσσας», τόνισε.
Όλγα Γεροβασίλη: Ανεύθυνη η στάση της ΝΔ που κλείνει το μάτι στην πατριδοκαπηλία
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη κατηγορώντας την για ανεύθυνη στάση και ότι κλείνει το μάτι στη πατριδοκαπηλία και υποστήριξε ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν παρεκκλίνει καθόλου από την εθνική θέση.
«Η συμφωνία που κατάφερε να κλείσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεκκλίνει από την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία και erga omnes βάζοντας τέλος στον αλυτρωτισμό και την παραγωγή του από τη γείτονα χώρα. Αυτές είναι οι αλήθειες που προσπαθείτε να θολώσετε» τόνισε η κ. Γεροβασίλη ενώ χαρακτήρισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, ως «προσπάθεια λεονταρισμού επειδή δεν αντέχει άλλο εκτός εξουσίας».
Ακόμα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που προσπαθεί να την «βαφτίσει υπεύθυνη εθνική στάση».
Όπως είπε, «οι δικές της ανεύθυνες συντηρητικές πολιτικές οδήγησαν τα Σκόπια να γίνουν αποδεχτά με το όνομα Μακεδονία και όχι η Αριστερά που για 28 χρόνια και εκείνες τις εποχές δεν έπαιζε μέσα στα πολιτικά διπλωματικά πράγματα».
«Οι πολιτικοί χειρισμοί της ΝΔ, οι αδυναμίες, οι αδράνειες, η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της είναι αυτά, που σε μεγάλο βαθμό, συντηρούσαν τον αλυτρωτισμό της γείτονας χώρας. Η δική σας διπλωματία και οι δικοί σας χειρισμοί ήταν αυτά που οδήγησαν πάνω από 140 κράτη να αναγνωρίσουν, σε διμερές επίπεδο, τα Σκόπια ως Μακεδονία. Στρουθοκαμηλισμός η αντίδραση σας, μπας και κανείς δεν καταλάβει ότι εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία η ενδιάμεση συμφωνία. Αποκρύπτετε τα πραγματικά στοιχεία και τις αλήθειες, που αποδεικνύουν ότι με τη δική σας στάση αναγνωρίστηκαν ως Μακεδονία τα Σκόπια, γιατί έτσι βολεύει το αφήγημα σας», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε:
«Κλείνετε το μάτι στην πατριδοκαπηλία που υπηρετήσατε τόσο καλά. Και σήμερα, που όλη η Ευρώπη μιλά για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και αλλαγή του συντάγματος τους δεν θέλετε την επιτυχία.
Είχατε πειστεί ότι είμαστε μια Αριστερή παρένθεση. Διαψευστήκατε όμως. Γιατί αντί της αποτυχίας καταφέραμε και δίνουμε λύση σε μνημόνια, χρέος και Μακεδονικό και αφήνουμε οριστικά πίσω μας όποιους δεν θέλουν να είμαστε στο επόμενο βήμα της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας. Εσείς δεν αντέχετε ούτε τη διαδρομή αυτής της κυβέρνησης, ούτε την επιτυχία, ούτε ότι κερδίζουμε έδαφος».
Και η κ. Γεροβασίλη συνέχισε: «Η μόνη επένδυση που κάνατε τα τελευταία δύο χρόνια είναι στη διαστρέβλωση της αλήθειας, στον φόβο, στην άγνοια και τώρα με την πρόταση μομφής, στα ταπεινά ένστικτα της πατριδοκαπηλίας. Ένα μείγμα ακραίο και παραπάνω από επικίνδυνο, που τροφοδοτεί τον φασισμό».
«Η ΝΔ πολιτεύεται με μομφές παντού. Και η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν για αυτήν μια ακόμα ευκαιρία», συμπλήρωσε.
Ακόμα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε και στις κατηγορίες που ακούγονται, όπως είπε, έντονα τις τελευταίες μέρες, για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εμμονικά και ατεκμηρίωτα επιχειρήματα.
«Εμείς αποκαταστήσαμε τις αδικίες, την ασφάλεια την εργασιακή ειρήνη και εξορθολογίσαμε τον δημόσιο τομέα. Η Αντιπολίτευση χρησιμοποιεί εσκεμμένα λάθος τα στοιχεία. Το ελληνικό δημόσιο από το 2015 μειώθηκε συνολικά κατά 10.000 υπαλλήλους. Αυτό δεν λέγεται διόγκωση, λέγεται μείωση. Το Δεκέμβριο του 2014 εξαιτίας της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δια αναθέσεως όρισε όλους τους διευθυντές στη δημόσια διοίκηση. Αυτή η κυβέρνηση όμως δεν τους έδιωξε γιατί δεν είμαστε ρεβανσιστές.
«Θα περπατήσομε με τις προοδευτικές δυνάμεις μπροστά, και οι συντηρητικές δυνάμεις θα μείνουν σταθερά πίσω. Και οι πατριωτικές λογικές θα αναβαθμίσουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.