- Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει η ΝΔ - Το βράδυ του Σαββάτου (16.06.2018) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση - Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό
Άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης (14.06.2018) στην Ολομέλεια της Βουλής με πρώτο ομιλητή τον Κωνσταντίνο Τσιάρα, βουλευτή της ΝΔ, που κατέθεσε και το σχετικό αίτημα, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία σήμερα θα διαρκέσει μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.
Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η συζήτηση το Σάββατο το μεσημέρι για να αποφύγει τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί.
«Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόστηκε επί της δικής σας πρότασης δυσπιστίας όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω τον περιορισμό χρόνου. Αφού είστε περήφανοι, δώστε χρόνο να διαφημίσετε τη πολιτική σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ Βούτσης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση χρονικού περιορισμού και πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι κάθε πολιτική δύναμη θα ασκήσει τα καθήκοντα της.
Τσιάρας: “ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής”
Η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ, βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης στο επίκεντρο της συζήτησης που προκάλεσε η πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις έξι, θα εξελιχθεί μέχρι και το Σάββατο οπότε και αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και να προχωρήσει η διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορίας.
Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, είπε ότι από τη διαδικασία που άνοιξε σήμερα, με την πρωτοβουλία του κόμματος του, θα αποδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές του ελληνικού λαού και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κομματικές γραμμές. Ο εισηγητής της πρότασης της ΝΔ είπε ακόμη πως όσοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας.
Ο κ. Τσιάρας κατέδειξε ποιους στοχεύει η πρόταση δυσπιστίας: “Η πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι συλλογική για ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν είναι απρόσωπη. Επιμερίζεται αφενός στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού που φέρει την ευθύνη συγκρότησης της κυβέρνησής του, επιμερίζεται και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης, επιμερίζεται στους ίδιους τους βουλευτές που στηρίζουν μια κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της”. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ δεν παρέλειψε να επισημάνει ταυτόχρονα, δείχνοντας στην ουσία τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι η εμπιστοσύνη δεν παρέχεται σε μια κυβέρνηση αλά κάρτ “ιδίως όταν πρόκειται για πολιτικές επιλογές που καθορίζουν το μέλλον και την ιστορία της πατρίδας”.
“Μόλις πριν από λίγο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίσατε το δεύτερο μνημόνιο επί θητείας σας και θέσατε τη χώρα σε επιτροπεία για πολλά χρόνια ακόμη” είπε ο κ. Τσιάρας και τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρουν στο ακέραιο την πολιτική και ιστορική ευθύνη για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. “Κυβερνητικοί εταίροι περιορισμένης ευθύνης και κυβερνητικοί εταίροι μειωμένης ευθύνης προφανώς δεν υπάρχουν. Αυτό το παραμύθι δεν περνάει πουθενά” είπε ο κ. Τσιάρας επισημαίνοντας ότι από το 2015 και από την πρώτη ημέρα συγκρότησης αυτής της ερμαφρόδιτης πλειοψηφίας, άρχισαν παρατράγουδα με τον μικρότερο από τους κυβερνητικούς εταίρους να αίρει κατά το δοκούν και κατά περίσταση την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Επιτομή του πολιτικού οπορτουνισμού και αριβισμού, χαρακτήρισε ο κ. Τσιάρας την στάση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα της συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, “με τον κ. Καμμένο να καταγγέλλει με περισσό πατριωτισμό, όσα απεργάζονταν ο κ. Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του” και “στη συνέχεια με περίσσιο πολιτικό θράσος δεν δίσταζε κάτω από τη νερατζιά του Μαξίμου να επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του σε εκείνον που λίγα λεπτά πριν είχε καταγγείλει”.
Κανονική κυβέρνηση που προσέρχεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με δύο γραμμές και κυβερνά με δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες δεν γίνεται, είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι “στη συμφωνία αυτή παραβιάζονται όλες οι κόκκινες γραμμές” προβλέποντας ότι “ενισχύεται ο αλυτρωτισμός στα Σκόπια και ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας διαθέτοντας, με τη βούλα της Ελλάδας, τον αυτοπροσδιορισμό «Μακεδόνες», θα νομιμοποιούνται και έναντι της Ελλάδας να ισχυριστούν, στο μέλλον, ότι το μακεδονικό έθνος εκτείνεται και πέραν των δικών τους συνόρων”.
“Από τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα καταδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές της κοινωνίας και θα αποκαλυφθεί σύντομα και στις κάλπες. Αυτή τη φορά δεν μπορέσετε να κρυφτείτε πίσω από τις κομματικές γραμμές. Όλο θα αποκαλυφθείτε ένας ένας μπροστά στον ελληνικό λαό. Δεν κρύβετε την προσωπική σας ευθύνη ως βουλευτές απέναντι στην ιστορία” είπε ο κ. Τσιάρας.
Γεωργαντάς: Όποιοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας ανοίγουν τον δρόμο για τις Πρέσπες
«Είναι ιστορική η πρόταση δυσπιστίας που έγινε για έναν και μόνο λόγο. Για ένα εθνικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι «στόχος αυτής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΝΔ είναι να αποδομηθεί η συμφωνία με την πΓΔΜ την οποία η κυβέρνηση δεν έθεσε στην έγκριση της Βουλής».
Ο βουλευτής της ΝΔ είπε όμως και ότι ο άλλος λόγος για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας είναι για να πάρει ο καθένας την ευθύνη απέναντι στη συνείδησή και στην ιστορία για τη στήριξη αυτής της συμφωνίας.
«Η ψήφος των βουλευτών, το Σάββατο, κατά της πρότασης δυσπιστίας ανοίγει τον δρόμο για τις Πρέσπες. Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ακυρώνει αυτή τη συμφωνία. Ο κάθε βουλευτής τοποθετείται και ή συνυπογράφει μαζί με τον κ. Κοτζιά, την Κυριακή αυτή τη συμφωνία, ή τον αποτρέπει από το να πάει και να την υπογράψει. Δεν κρυβόμαστε πια! Θα σας δούμε όλους το Σάββατο» είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να πάρει την έγκριση της Βουλής προτού υπογράψει.
Σία Αναγνωστοπούλου: Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να διχάσει
Σφοδρή επίθεση στην ΝΔ, ότι προσπαθεί να διχάσει και να εγκαλέσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ως εθνικούς προδότες, εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία κάλεσε το κοινοβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
«Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή που σηματοδοτείται από το κλείσιμο μιας συμφωνίας για ένα μείζον ζήτημα, που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτική ηγεσία επί 27 χρόνια. Βρισκόμαστε όμως και σε μία ιστορική στιγμή και για έναν άλλο λόγο. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί, όχι απλώς να συζητήσει μία πρόταση μομφής όπως είναι το κοινοβουλευτικό της δικαίωμα, αλλά να διχάσει και να εγκαλέσει βουλευτές της συγκυβέρνησης ως εθνικούς προδότες. Αφού η αριστερή παρένθεση δεν κάρπισε, αφού η καταστροφολογία δεν ευοδώθηκε, το τελευταίο προπύργιο είναι τα εθνικά θέματα» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου. Προσέθεσε πως «υπάρχει ιστορική μνήμη, πότε η Δεξιά χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα για να δημιουργήσει καθεστώς εθνικοφροσύνης, όταν δεν έχει γόνιμη πολιτική: εθνικοί προδότες και εθνικόφρονες». «Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει η ελληνική Βουλή, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ελληνική ιστορία έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον διχασμό αυτό. Μην προσπαθήσετε να τον επαναφέρετε» κάλεσε την ΝΔ η Σία Αναγνωστοπούλου και αντιπαρέβαλε τις «μεγάλες στιγμές που έχει να επιδείξει η ελληνική ιστορία, όταν οι πολιτικές ηγεσίες είχαν το θάρρος να οραματιστούν το μέλλον αυτής της κοινωνίας με παρρησία και να δώσουν μια νέα προοπτική σε σχέση με την περιοχή». Έτσι, η βουλευτής επικαλέστηκε την Συνθήκη του 1913, οπότε κατοχυρώθηκε η ενσωμάτωση της ελληνικής Μακεδονίας στον εθνικό κορμό, για να τονίσει ότι «αυτή η Συνθήκη δεν σηκώνει κανέναν αναθεωρητισμό. Γιατί αν φτάσουμε σε αναθεωρητισμό αυτής της Συνθήκης, τότε νομιμοποιούμε τους αναθεωρητισμούς από τους οποίους κινδυνεύουμε» είπε και καταχειροκροτήθηκε από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε αυτή την περιοχή του κόσμου – κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου – έχουμε μεσοτοιχίες τα έθνη μεταξύ μας, οι οποίες είναι δύσκολα διακριτές κι αποφασίζει ένα έθνος αν τις κάνει ασπίδα προστασίας ή τις κάνει οχυρό, κλείνεται στο καβούκι και πολεμάει με όλο τον κόσμο απ’ έξω».
Γιάννης Αμανατίδης: Η ΝΔ λειτουργεί σαν ιστορικό βαρίδι
Η ΝΔ λειτουργεί σαν ιστορικό βαρίδι, διχάζει τον ελληνικό λαό και καταθέτει σήμερα μια πρόταση δυσπιστίας, αν και είναι η ίδια που δεν έχει θέση erga omnes, και άλλα λέει στο εξωτερικό άλλα στο εσωτερικό, ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
«Μιλάτε για τη μακεδονική γλώσσα, για ένα θέμα που εσείς δώσατε από το 1977. Ακόμη και τώρα δεν έχετε καταφέρει να αποκτήσετε erga omnes θέση και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Άλλα λέτε στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό γιατί δεν βάζετε πρώτα τα εθνικά συμφέροντα αλλά το εσωτερικό σας μέτωπο. Είναι κακό ένα κόμμα όπως η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να κυβερνήσει, να κρίνει κοιτώντας στο εσωτερικό της», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Και πρόσθεσε: «Δεν θα διχάσετε εσείς τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός ενωμένος, έδωσε ενωμένος τη μάχη αυτά τα χρόνια, ενωμένος βγαίνει από την κρίση και ενωμένος θα δώσει τον αγώνα του για το μέλλον. Η θέση σας είναι πολιτικά ανεύθυνη, είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη».
«Πρέπει να απαντήσετε, θέλετε ή όχι τη σύνθεση ονομασία; Τη θέλετε erga omnes πραγματικά; Θέλετε συνταγματικές αλλαγές; Είχατε αποφασίσει από την αρχή ότι δεν θα ψηφίζατε αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε συμφωνία. Άλλωστε, δεν πιστέψατε ποτέ ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία, όπως δεν πιστέψατε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν η αριστερή παρένθεση. Γελαστήκατε και στα δύο», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στη ΝΔ.
«Η ιστορία θα μας κρίνει, για ό,τι κάνατε και ό,τι κάνετε σε βάρος της χώρας λειτουργώντας σαν ένα ιστορικό βαρίδι. Γιατί υπερασπίζεστε τους λίγους και το παλιό. Υπερασπιζόμαστε τους πολλούς και φέρνουμε το νέο. Μπορούμε να κοιτάξουμε τα μάτια τους Θεσσαλονικείς και όλον τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι η συμφωνία δίνει λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα πρόβλημα χρόνων, υπηρετεί στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζει ρητά και επίσημα τις θέσεις της χώρας», είπε ο κ. Αμανατίδης και κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει να ποτίζει το δένδρο του ακραίου εθνικιστικού λαϊκισμού.
Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχτεί ποτέ όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια, ζήτησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης για να υπερψηφίσει τη πρόταση δυσπιστίας
Αν δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ποτέ δεν θα δεχτεί το όνομα Μακεδονία και ότι ξεκινά από μηδενική βάση, η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει τη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, κατά τη συζήτηση της σχετικής πρότασης στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Σαρίδης, καταλόγισε ευθύνες σε όλους όσους διαχειρίστηκαν το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι «ούτε ένας δεν πήγε σπίτι του», ενώ χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή μέρα.
«Η αντιπολίτευση δυσπιστεί και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Και οι δυο είναι εκτός πραγματικότητας. Παρακολουθούμε μια παρωδία. Η μεν αντιπολίτευση καταγγέλλει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, περιμένοντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να τη στηρίξουν για να πέσει, και η κυβέρνηση αυτάρεσκα περιμένει το χειροκρότημα και ισχυρίζεται ότι έλυσε με τον καλύτερο τρόπο στο Σκοπιανό. Νομίζετε ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο;» σημείωσε ο κ. Σαρίδης.
Στη συνέχεια ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί να εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία σε μια συμφωνία, ενώ σχολίασε για την κυβέρνηση ότι «χαίρεται αλλά δεν έχει καταλάβει ότι βρέχει».
«Αποφασίσατε να τα βάλετε με την Ιστορία. Είστε πολύ μικροί για να την αλλοιώσετε και να γράψετε ιστορία. Εμείς δεν δεχόμαστε καμία χρήση του όρου Μακεδονία», πρόσθεσε.
Έχει τόσο μεγάλα κενά η συμφωνία, που τα θετικά αναιρούνται, είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και δήλωσε ότι η ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης
«Ψηφίζουμε ‘ναι’ στην πρόταση δυσπιστίας», ξεκαθάρισε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, «γιατί καταδικάσατε την Ελλάδα να πορεύεται χωρίς πυξίδα σε έναν κόσμο τρικυμίας, σε μια εποχή που το καράβι έπρεπε να πλεύσει σε ήρεμα νερά, με μια κυβέρνηση δίγλωσση, δίβουλη, αμήχανη, να υποτάσσει στις εσωτερικές αναγκαιότητες τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα και να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου».
«Σε μια εποχή που η εξωτερική απειλή δυναμώνει, που η σύγκρουση γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων μαίνεται στην περιοχή, η Ευρώπη που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της υποτάσσεται στις πιέσεις και επιχειρεί να κλείσει άρον-άρον κρίσιμα εθνικά θέματα. Και τώρα έρχεστε με τη Συμφωνία στο θέμα των Σκοπίων» ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.
Αναφερόμενος στην ουσία της συμφωνίας, ο κ. Σκανδαλίδης, είπε πως πρόκειται για μια συμφωνία, που κακώς επισύρει αυτή τη δραματική αντιπαράθεση με ιστορικούς απλώς όρους, «έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» και θετικά σημεία «που οφείλει κανείς να αναγνωρίσει, πάνω σε αυτά που παλεύαμε αυτά τα χρόνια», έχει όμως τόσο μεγάλα κενά, που τα θετικά αναιρούνται. Τόνισε συγκεκριμένα, πως έχει κενά που αφορούν την ταυτότητα, τη γλώσσα, τον χρόνο που γίνεται η πρόσκληση του ΝΑΤΟ, και σε τελευταία ανάλυση, τον τρόπο που τελικά η Εθνική Αντιπροσωπεία πρόκειται να αποφασίσει με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» πάνω σε μια κατάσταση που θα έχει διαμορφώσει μια σειρά από τετελεσμένα. «Και να μην υποβαθμίζουμε αυτά τα κενά, λέγοντας μερικά πράγματα που δεν στέκουν» προσέθεσε και έφερε ως παράδειγμα την λέξη «nationality» που, όπως είπε, δεν σημαίνει «ιθαγένεια» αλλά «εθνότητα».
«Αυτή η εθνότητα και αυτός ο αυτοπροσδιορισμός που ουσιαστικά αποδεχόμαστε μέσα από τη συμφωνία να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν στο εσωτερικό των Σκοπίων, είναι ακριβώς ένα από τα μεγάλα κενά που σήμερα φέρνει η πρόταση που φέρνετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σκανδαλίδης έθεσε ωστόσο και «θέμα καθαρά δημοκρατικής και πολιτικής νομιμοποίησης» καθώς όπως υποστήριξε, ο πρωθυπουργός προχώρησε μόνος του ερήμην της κυβέρνησης, «με την οπερετική αντίθεση του υπουργού Άμυνας, που μας κάνει ρεζίλι διεθνώς», χωρίς καμιά διαβούλευση με τα κόμματα που εκπροσωπούν τον λαό, «με ένα χρονοδιάγραμμα που θα φέρει τη μεν χώρα να δέχεται τετελεσμένα και την άφωνη Βουλή να αποφασίζει κατόπιν εορτής με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», και το κυριότερο, με τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού απέναντι, τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στη γενικότερη κατάσταση που φέρατε τη χώρα».
«Σε έναν λαό τέτοιες αποφάσεις εντείνουν την ανασφάλειά του, μεγαλώνουν το αίσθημα της αναξιοπρέπειας που έχει και είναι φανερό ότι βρίσκουν τη χώρα στο σημείο μηδέν» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και προσέθεσε πως ο τρόπος που χειρίστηκε το Μακεδονικό η κυβέρνηση, είναι συνέχεια του τρόπου, της προχειρότητας με την οποία χειρίστηκε το ταξίδι του Ερντογάν, την απάντηση στις απειλές της Τουρκίας – πότε λεονταρισμοί, πότε μετριοπαθείς – την αιχμαλωσία των δύο αξιωματικών μας, τις μεταναστευτικές ροές. «Και όμως, η κρίση στην περιοχή γέννησε μια ιστορική ευκαιρία» διαπίστωσε ο κ. Σκανδαλίδης υπογραμμίζοντας πως η χώρα ήταν, και είναι ακόμα και σήμερα, ο μόνος πυλώνας ανάπτυξης, δημοκρατίας, ασφάλειας και προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. «Θα μπορούσε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετική κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί με τη Δύση τον ρόλο της στις επόμενες δεκαετίες» εκτίμησε, αλλά έθεσε το ερώτημα: Με ποια εθνική ηγεσία, με ποια εθνική στρατηγική, με ποιο εθνικό μέτωπο δυνάμεων του ενωμένου Ελληνισμού, που θα μπορούσε να απαιτήσει σε νέους εθνικούς στόχους την κατάκτησή τους, και να περάσει μέσα από μια νικηφόρα πορεία;
«Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, και είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας. Ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας, γιατί μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια οδηγείτε τη χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια» είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Σκανδαλίδης.
Κουμουτσάκος: “Οι κυβερνήσεις έπεσαν τότε, γι’ αυτό αρχίζει και μυρίζει πτώση και στη δική σας”
Αναφορά στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 πραγματοποίησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του κατά της κυβέρνησης στη Βουλή.
«Ποιος με την υπογραφή του θα δεσμεύσει τη χώρα; Ένας απομονωμένος από τον λαό, αλλά και την κυβέρνησή του και το υπουργικό του συμβούλιο πρωθυπουργός, χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι κυβερνήσεις έπεσαν τότε, γι’ αυτό αρχίζει και μυρίζει πτώση και στη δική σας. Ακούστε, λοιπόν, επειδή το επικαλείστε: Εκείνη η κυβέρνηση με τέτοια προβλήματα έπεσε και ετοιμάζεστε να πέσετε και εσείς, αργά ή γρήγορα», είπε ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στη στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου.
«Η ιστορία θα γράψει ότι για το Μακεδονικό, στη σύγχρονη μορφή του, όλοι οι προηγούμενοι είπαν ‘όχι’, ενώ εσείς είσαστε έτοιμοι να πείτε ‘ναι’», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ του 2008 στο Βουκουρέστι, «όταν η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργό Άμυνας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πέτυχαν ομόφωνα η Συμμαχία να αποφασίσει, ότι χωρίς λύση η χώρα αυτή δεν μπορεί να μπει στη Συμμαχία». Η σημερινή κυβέρνηση όμως, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με μικροκομματικούς σχεδιασμούς, που στόχο είχαν το διεμβολισμό του πολιτικού συστήματος. «Φέρατε την κακή, την άκρως προβληματική συμφωνία που σήμερα εμείς απορρίπτουμε, όπως κάναμε και στο παρελθόν όταν εμείς αντέξαμε στα δύσκολα» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ, ζήτησε να γίνει συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει έγκριση από τη Βουλή προτού υπογράψει. «Δεν το θέλησε, γιατί θα εξετίθετο ο ανύπαρκτος στη σημερινή συνεδρίαση και εξαφανισμένος κυβερνητικός του εταίρος. Γι’ αυτό δεν το ήθελε. Και επειδή οφείλαμε θεσμικά και πολιτικά απέναντι στον ελληνικό λαό, καταθέσαμε την πρόταση μομφής, για να μετρηθείτε με την Ιστορία, για να πείτε ‘το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι’. Και θα πείτε ‘Ναι’ και εμείς θα πούμε ‘Όχι’ και η Ιστορία αυτό θα γράψει» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.