Site icon NewsIT

Βουλή Live: Λεπτό προς λεπτό η συζήτηση και η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

14.06.2018 | 10:32
Βουλή Live: Λεπτό προς λεπτό η συζήτηση και η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

- Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση επι του πολυνομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε με 154 ναι - Μετά την ψήφιση θα αρχίσει η συζήτηση της πρότασης μομφής από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας - Άγρια επίθεση του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά: Το '92 εκείνος δέχτηκε την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" - Απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη: Εκτός από την ιστορία, εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία και φοβάμαι σε βρεθείτε ελλιποβαρής - Δείτε ζωντανά την διαδικασία από το newsit.gr

Η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (14.06.2018) με 154 “ναι”, 144 “όχι” και δυο “απόντες”! Το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει ΦΕΚ μέχρι τις 21 Ιουνίου, πριν δηλαδή από το Eurogroup εκείνης της ημέρας όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα του χρέους. Από χθες το νομοσχέδιο συζητείται με τη μορφή του επείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση έγινε στην σκιά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για την ονομασία της πΓΔΜ. Αρχικά, έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα μιλήσει στη συζήτηση. Αλλά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα καταθέσει πρόταση μομφής, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βουλή και έκανε παρέμβαση.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό την συζήτηση στο liveblogging του newsit.gr

Μαντάς: Κλείνει ο κύκλος των Μνημονίων

“Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου βάζει οριστικά τέλος σε σενάρια που εδώ και μήνες καλλιεργούσαν και επεδίωκαν συστημικοί κύκλοι, διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα”, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. “Σήμερα, κλείνοντας την 4η αξιολόγηση, κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων που πλήγωσαν βαθιά τη χώρα μας και το λαό μας προκαλώντας καταστροφή που όμοιά της δεν έχει δει χώρα σε καιρό ειρήνης”, τόνισε.

“Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κύκλο, για τον οποίο, ναι μεν δεν γνωρίζουμε σημαντικά δεδομένα, όπως τις αποφάσεις για το χρέος, αλλά γνωρίζουμε με σαφήνεια ότι η χώρα φεύγει από το βραχνά των αξιολογήσεων, των πιέσεων και των εκβιασμών για χρεοκοπία”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι “η χώρα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές για να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, φεύγει από τη σκληρή επιτροπεία και ανακτά μέρος της κυριαρχίας της”.

Η συμφωνία με τα Σκόπια

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Μαντάς είπε ότι σήμερα κάποιοι θέλουν να ανακόψουν την ελπιδοφόρα πορεία και κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτύχει η κυβέρνηση και ο λαός. “Κάποιοι ποντάρουν υποκριτικά αλλά ανιστόρητα, για να βρουν έδαφος υπονόμευσης της ιστορικής επιτυχίας των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα η οποία ανοίγει το δρόμο μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας, ανοίγει το δρόμο της συνεργασίας και της ανάπτυξης”, είπε ο κ. Μαντάς και προσέθεσε: “Νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την υπόθεση ως μοχλό για να μας ανατρέψουν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλη αυτή η μικρόψυχη και υποκριτική στάση τους, στο τέλος θα γυρίσει μπούμερανγκ”.

Πυρά Κουμουτσάκου

Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τα διπλωματικά εφόδια που παρέλαβε από τη ΝΔ, αντιμετώπισε τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ ως εργαλείο διεμβολισμού του πολιτικού συστήματος και πρόκλησης προβλήματος του πολιτικού της αντιπάλου, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σχολιάζοντας αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, στους χειρισμούς του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1959, ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι το 1959 οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές από αυτά που συνέβησαν μετά το 1990, όταν δηλαδή οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα πέρασαν σε άλλο στάδιο καθώς υπήρχε πλέον μια ανεξάρτητη χώρα με συγκεκριμένη δική της πολιτική και όλα άρχισαν να αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα.

“Οι διαπραγματεύσεις κρατούν 30 χρόνια. Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ υπάρχουν αναγνώσεις διαφορετικές που είναι υπέρ των ελληνικών επιχειρημάτων, η σημερινή κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτές τις αναγνώσεις που είναι εναντίον των ελληνικών επιχειρημάτων”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: “Επί 30 χρόνια που διαρκεί αυτή η διαπραγμάτευση, όλες οι οδηγίες που έστελναν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών σε όλους τους διπλωμάτες, είτε σε πρεσβείες είτε σε διεθνείς οργανισμούς, ήταν σαφείς και ξεκάθαρες. Όποτε σε κείμενο ή τοποθέτηση υπάρχει ή αναφέρεται το επίθετο ‘μακεδονικός’, ‘μακεδονική’, θα υποβάλλεται ένσταση και άρνηση αποδοχής”. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι αυτές τις οδηγίες και τη θέση αυτή δεν την χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά καταφεύγει σε επιχειρήματα τα οποία υποσκάπτουν τις ελληνικές θέσεις και αυτό είναι πρωτόγνωρο.

Σθεναρή η στάση του Καραμανλή

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε σθεναρή τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή η οποία είναι και αυτή που επέβαλε στο ΝΑΤΟ την ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία χωρίς λύση δεν υπάρχει πρόσκληση. “Αυτό ήταν το μεγάλο διπλωματικό χαρτί που κληρονομήσατε, ένα πυρηνικής αξίας χαρτί το οποίο κληρονομήσατε από τη δική μας παράταξη. Και αντί να αξιοποιήσετε μια συγκυρία θετική αντί να αξιοποιήσετε ότι 10 χρόνια έχουν νιώσει στα Σκόπια τι θα πει να είσαι εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, και να αξιοποιήσετε τα διπλωματικά εφόδια που παραλάβατε από εμάς, εσείς φέρνετε μια συμφωνία που υπολείπεται και των διπλωματικών εφοδίων και της ευνοϊκής συγκυρίας”, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Και πρόσθεσε: “Αντιμετωπίσατε ένα εθνικό θέμα ως εργαλείο διεμβολισμού του πολιτικού συστήματος και πρόκλησης προβλήματος του πολιτικού σας αντιπάλου. Αυτό είπε άλλωστε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ότι το Μακεδονικό θα γίνει αφορμή αναδιάταξης του πολιτικού περιβάλλοντος. Το μέλημά σας λοιπόν από την αρχή δεν ήταν μια επιτυχής διαπραγμάτευση αλλά να χρησιμοποιήσετε το θέμα για να δημιουργήσετε πρόβλημα στους πολιτικούς σας αντιπάλους”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version