Σε υψηλότατους τόνους άρχισε και η δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα της ΠΓΔΜ. Σάλο στην αίθουσα της Ολομέλειας και ομόθυμη καταδίκη προκάλεσε για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή.
Ο βουλευτής του κόμματος Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κάλεσε σε πραξικόπημα, καλώντας τον στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό! Αμέσως υπήρξε παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και καταδίκη απ’ όλα τα κόμματα!
Όλα όσα συνέβησαν στη Βουλή μέσα από το live blog του newsit.gr
Τριγμοί στη Βουλή από την πρόταση δυσπιστίας και τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία
“Φωτιές” έχει ανάψει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη Βόρεια Μακεδονία. Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από τις 10:00 ξεκίνησε η μαραθώνια συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά της ονομασίας με τον όρο Μακεδονία.
Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων λένε μάλιστα ότι ξεκινούν έναν “μαραθώνιο” με στόχο να παραμείνουν έξω από τη Βουλή ως αύριο το βράδυ ζητώντας να μην περάσει η συμφωνία με τα Σκόπια. Παραλληλίζουν τις συγκεντρώσεις με εκείνες των Αγανακτισμένων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο Στέργιος Καλόγηρος, ομιλητής θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.
Παράλληλα, ανάλογα με τον χρόνο συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ για την υπογραφή της συμφωνίας στις την Κυριακή Πρέσπες διοργανώνεται και νέα συγκέντρωση με στόχο την ματαίωση της υπογραφής. Για τις Πρέσπες το ραντεβού έχει οριστεί για την Κυριακή στις 11:00 στο Πισοδέρι.
Εντός Βουλής φαίνεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες δεν αφορούν στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Θα αφορούν στο Κίνημα Αλλαγής, ειδικά μετά τον σαφή διαχωρισμό του Σταύρου Θεοδωράκη από τη θέση της Φώφης Γεννηματά για τη Συμφωνία. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι το Σκοπιανό θα φέρει τη διάλυση του ΚΙΝΑΛ.
Ντόμινο
Η συμφωνία ωστόσο προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων και εκτός συνόρων. Τα Σκόπια βρίσκονται σε διαρκή ένταση με διαδηλώσεις που διοργανώνονται κατά της συμφωνίας για αλλαγή του ονόματος. Η δε κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με τον πρόεδρο Ιβανόφ. Η επίσκεψη του Σκοπιανού προέδρου στη Βουλγαρία έφερε εξελίξεις καθώς με την άρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Μ. Μπορίσοφ να τον συναντήσει επί της ουσίας η Βουλγαρία πήρε θέση υπέρ της συμφωνίας, αν και τόνισε ότι δεν θέλει να παρέμβει στο εσωτερικό της χώρας. Η Βουλγαρία ωστόσο στο παρελθόν έχει στηρίξει την σκληρή γραμμή του πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και έτσι φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει και εκεί ένα ντόμινο αλλαγών.