Τετάρτη, 27 Νοε.
13oC Αθήνα

Βουλή: Μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα για το άσυλο

Βουλή: Μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα για το άσυλο

Σε άγρια κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στην Βουλή. Τα αίματα άναψαν στην δευτερολογία του πρωθυπουργού ο οποίος αναφερόμενος στην σύγκριση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα στον Παναγιώτη Πικραμμένο και την Βασιλική Θάνου ως πρώην δικαστικών ξεκίνησε από αυτό.

Απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του τόνισε: «Επιλέξατε, κ. Τσίπρα, για άλλη μια φορά να αφήσετε υπονοούμενα εναντίον ανθρώπων [του κ. Πικραμένου] για να πάρετε φυσικά την απάντηση που σας άξιζε. Είναι ακριβώς η ίδια συμπεριφορά την οποίο υιοθετείτε συστηματικά, να σπιλώνετε ανθρώπους και στη συνέχεια, όταν αυτοί δικαιώνονται, να εξαφανίζεστε και να μην ζητάτε ούτε μια συγγνώμη. Τα ΜΜΕ τα οποία υποτίθεται σας πολεμούσαν στη διάρκεια της τετραετίας τον κρεμάσανε στα μανταλάκια […] Τώρα που δικαιώθηκε έχετε το θάρρος να του πείτε “συγγνώμη που σε διέσυρα με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο”, αντί να κάθεστε να χασκογελάτε;» διερωτήθηκε.

«Ισχύει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «και για όλους τους υπόλοιπους του κατά τα άλλα μεγαλύτερου σκανδάλου της σύγχρονη νεοελληνικής ιστορίας, όπως μας έλεγε ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησής σας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Κατά τα άλλα αγωνιστήκατε εσείς για τη διάκριση και των διαχωρισμό μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας».

«Πιάνεστε αδιάβαστος κ. Τσίπρα»

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο, λέγοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα όταν καθηγητές χτίζονται μέσα στα γραφεία τους, όταν πολλά πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και οι «μπαχαλάκηδες» βρίσκουν καταφύγιο εντός του Πολυτεχνείου προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Προσέθεσε δε το εξής: «Μου ασκήσατε κριτική για τη σχέση μου με το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιάνεστε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο Πολιτικό της Νομικής, αλλά δεν γράφτηκα ποτέ διότι είχα αποφασίσει να σπουδάσω στο εξωτερικό».

Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει επικοινωνία με την Επίτροπο Ανταγωνισμού την κ. Βεστάγκερ και θα της εξηγήσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα παραβίασαν βάναυσα, όπως είπε, την ευρωπαϊκή υποχρέωση να αποκρατικοποιήσει την επιτροπή ανταγωνισμού.
«Θα της μιλήσω για το ποιόν της κ. Θάνου, η οποία έσπευσε […] να διορισθεί σύμβουλος του πρωθυπουργού και να πάρει πίσω όλα αυτά τα ωραία που μας έλεγε ότι οι δικαστές δεν πρέπει να υπηρετούν σε ανεξάρτητες αρχές με παχυλούς μισθούς διότι μπορεί να υπάρχει υπόνοια συναλλαγής. Και θα της μιλήσω και για τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν είναι ανεξάρτητη και τεχνοκρατική επιλογή ο διορισμός στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής της διευθύντριας κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε ότι η κ. Θάνου ό,τι και να λέει δεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισήμανε: «Όταν εμείς θα κάνουμε την πρότασή μας για τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αντιληφθείτε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστη επιλογή, σε μια τόσο κρίσιμη Ανεξάρτητη Αρχή».

Τέλος για τον διοικητή της ΕΥΠ μίλησε για τυπικό ζήτημα και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε αν ο κ. Ρουμπάτης, που είχε εξαιρετικά πτυχία, είχε πετύχει την αναγνώριση της ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν του ανέθεσαν καθήκοντα.

«Όταν κ. Μητσοτάκη επικοινωνήσετε με την (Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού) κ. Βεστάγκερ, μην ξεχάσετε να αναφερθείτε σε αυτό, στο γεγονός δηλαδή ότι ένας επιχειρηματίας έχει τόσα πολλά συσσωρευμένα Μέσα στη χώρα και το μοναδικό πρακτορείο διανομής του Τύπου, και αυτός ο επιχειρηματίας τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα χορηγός σας και να έχει οικογενειακές σχέσεις με τη δική σας οικογένεια. Μην ξεχάσετε να το πείτε αυτό στην κ. Βεστάγκερ να βγάλει τα συμπεράσματά της».

Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δευτερολογία του έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό αναφορικά με το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πικραμμένο που πήρε τον λόγο «γιατί ουσιαστικά με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όσα λέμε περί προσχηματικότητας κωλύματος για την κ. Θάνου». Είπε πως αυτό το έκανε με δύο τρόπους. «Αναφερθήκατε στη δική σας θητεία στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ουδέν μεμπτόν, αλλά εφόσον ένας δικαστής έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει αυτή τη θέση, σημαίνει ότι δεν είναι μια θέση κομματικής επιλογής. Συνεπώς, ουδέν μεμπτόν για την κ. Θάνου επειδή διετέλεσε σε αυτή τη θέση, γιατί αυτό λέει ο τυπικός λόγος σε αυτό που καταθέσατε», είπε. Δεύτερον, προσέθεσε, «επί της ουσίας επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι το αν κατέχει αυτή τη θέση έχοντας κομματική ή πολιτική κρίση. Δεν είναι αυτός ο λόγος που την αντικαθιστάτε, αλλά το τι έκανε αυτό το διάστημα. Μας είπατε ότι έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την υπόθεση του “Άργος”». «Μας είπε ο κ. αντιπρόεδρος ότι το πρόβλημα ήταν ότι έκανε (η κ. Θάνου) ασφαλιστικά μέτρα για να μην ελεγχθεί από την Επιτροπή. Δεν έχετε δίκιο. Ασφαλιστικά έγιναν γιατί ήταν η διαδικασία του επείγοντος, επειδή βάλτωνε αυτή η υπόθεση επί δυο χρόνια επί προεδρίας του κ. Κυριτσάκη», προσέθεσε και τόνισε ότι προκύπτει το «κρίσιμο πολιτικό ερώτημα “γιατί βάλτωνε αυτή η υπόθεση”».

Απαντώντας περαιτέρω στον κ. Πικραμμένο, ανέφερε ότι δεν είναι ο ίδιος η αιτία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται στη Βουλή. «Υπάρχει ένας νόμος με τον οποίοι όλοι διαφωνούμε και εμείς σπεύσαμε να τον αλλάξουμε στην Αναθεώρηση, τον ν. περί ευθύνης υπουργών και όλων όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί ή πρωθυπουργοί. Η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς Διαφθοράς έστειλαν την υπόθεση Novartis στη Βουλή και την έστειλαν χωρίς να ελέγξουν, γιατί ο νόμος το επέβαλε, όλα τα πρόσωπα που είχαν διατελέσει υπουργοί», είπε ο κ. Τσίπρας. Σχολίασε ότι «οι ίδιοι αυτοί εισαγγελείς, αυτοί που στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδίως ο κ. Σαμαράς απείλησαν, είναι αυτοί που θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που αναφέρονταν στη δικογραφία. Χτες καταγγέλλατε ως σκευωρούς τους δικαστές, σήμερα κ. Μητσοτάκη επιχαίρετε για τις αποφάσεις τους».

Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis

«Για να τελειώσει αυτή η υπόθεση», είπε ο κ. Τσίπρας, «εγώ σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια τι συνέβη με το φάρμακο, με την υπερκοστολόγηση». «Θα την πατήσετε όπως την πατήσατε με την άλλη σπουδή σας, να στείλετε τον Πολάκη για μια υπόθεση που δεν έχει να κάνει με προσωπικές διενέξεις με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πουλή, θα είναι το Βατερλώ σας γιατί όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για το τι έγινε τόσο χρόνια και με τη Novartis και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και όλα τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας», προσέθεσε.

Αναφορικά με την κόντρα για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι δική του επιλογή να αντιπαρατίθενται στη Βουλή για το ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της ΕΥΠ. «Δεν κατανοώ γιατί επιμένετε σε ένα λάθος, γιατί υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα», είπε στον κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί επέλεγαν ανθρώπους με γνωστή σταδιοδρομία και δεν είμαι μονάχα τα τυπικά πτυχία του βιογραφικού τους». Είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι επιλέγει «έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και που οι μόνες περγαμηνές του είναι ότι διετέλεσε σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι». «Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται», τόνισε και σχολίασε πως περίμενε ουσιαστική απάντηση του πρωθυπουργού για τον νέο διοικητή, «αλλιώς θα αρχίσω να υποψιάζομαι ότι έχουν βάση διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την πραγματικά περίεργη επιλογή που έχετε κάνει».

Όσον αφορά στο θέμα της ΕΥΠ ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ευαίσθητο και κρίσιμο. «Δεν κατανοώ γιατί επιμένετε σε ένα λάθος. Υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Πάντα επιλέγονταν για τη θέση άνθρωποι που είχαν αξιολογηθεί και ήταν υπεράνω πάσης υποψίας, εσείς φέρνετε έναν άγνωστο», είπε χαρακτηριστικά για να του απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: «Θα ζητήσω από τον επόμενο διοικητή της ΕΥΠ να έρθει να σας ενημερώσει και προσωπικά κ. Τσίπρα, ώστε να γνωριστείτε».

«Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την πρωτολογία του έφερε το παράδειγμα ενός πρωτοετούς φοιτητή. Είπε ότι αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρώμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότοφ στα υπόγεια. «Μπορεί να πάρει πτυχίο», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντριπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς», είπε.

«Η ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστο είναι με την ομαλή του λειτουργία», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα και η πραγματικότητα αυτή μπορεί να αλλάξει. Η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι κυψέλες δημιουργίας, ένας τόπος συνάντησης ρευμάτων και καινοτομίας. Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα. Μιλάμε για αποκατάσταση του ασύλου. Άσυλο, σημαίνει τον ασφαλή από σύλλυση τόπο. Τα πανεπιστήμιά μας έχουν συληθεί». «Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.

«Η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει τη γνώση, καθώς διάφορες μικροομάδες διαλύουν μαθήματα, την έρευνα -αφού δεν μπορεί να οργανωθεί ελεύθερα ένα συνέδριο αν διαφωνούν «μπαχαλάκηδες»-, τον πολιτισμό -γιατί πολλά κτίρια είναι μνημεία- και τους πολίτες -γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν. Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρος σημαίνει η κατάργηση του ασύλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται είπε ο πρωθυπουργός και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα». «Επί δικών σας ημερών (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο». Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.

Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο μίλησε για ιδεολογική εμμονή της ΝΔ.  «Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία».
«Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο». Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Έχετε γεμίσει το μετρό με μαύρους πάνθηρες. Θα τους βάλετε και στα πανεπιστήμια; Τα σοβαρά θέματα της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι πολύ πιο σοβαρά από τις επικοινωνιακές τακτικές και τις ιδεολογικές εμμονές. Σας καλούμε να τα αντιμετωπίσετε και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε».

Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Βασιλική Θάνου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «προσπαθείτε να επιβάλλετε αντιδημοκρατικές διατάξεις με την ισχύ της πλειοψηφίας».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντήσει αν θα μείνει τελικά ο διοικητής της ΕΥΠ. Είπε μάλιστα ότι την Τετάρτη σβήστηκε από το σαιτ της ΕΥΠ το βιογραφικό του προηγούμενου διοικητή Γιάννη Ρουμπάτη. «Το κάνατε για να μην γίνουν οι συγκρίσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις σπουδές του πρώην διοικητή ενώ αναφερόμενος στο νυν είπε ότι το μόνο που αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ είναι το πτυχίο των Μουσικών Σπουδών. Και αναρωτήθηκε περιπαικτικά: «ο δικός σας τι είναι; Κιθαρίστας ή ντράμερ;»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις