Πέμπτη, 18 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Βουλή: Ο μασκοφόρος Καραμανλής και η κακή σχέση της οικογένειας Καλογιάννη με την… κάλπη

Βουλή: Ο μασκοφόρος Καραμανλής και η κακή σχέση της οικογένειας Καλογιάννη με την… κάλπη

Δυο πράγματα έκαναν αίσθηση στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Το ένα ήταν η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος εκτός του ότι έχει αφήσει γένια μπήκε στην αίθουσα με μάσκα. Αφού πήρε το ψηφοδέλτιο, την είχε μισοβγάλει και αφού συμπλήρωσε την ψήφο του στην συνέχεια ψήφισε χωρίς την μάσκα του.

Η κακή σχέση με την κάλπη της οικογένειας Καλογιάννη…

Το άλλο ήταν ο βιαστικός τρόπος με τον οποίο έσπευσε να ψηφίσει ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης. Έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιό του χωρίς φάκελο και οι ψηφολέκτες δεν πρόλαβαν να τον σταματήσουν. Αυτό προκάλεσε μια ολιγόλεπτη διακοπή της ψηφοφορίας και διαβουλεύσεις με παρόντα εκείνη την στιγμή στο βουλευτήριο και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ένα ψηφοδέλτιο που στην καταμέτρηση θα έπρεπε να εκληφθεί ως άκυρο. Τελικά αυτό  που αποφασίσθηκε ήταν να ανοίξει η σφραγισμένη κάλπη και οι ψηφολέκτες να του επιστρέψουν το ψηφοδέλτιο, να το τοποθετήσει σε φάκελο  και να το ξαναρίξει στην κάλπη.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων Δημήτρη Τσοβόλα και η Λύδιας Τσοβόλα του ελεγχόμενου πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κάνοντας λόγο για παράνομες και ανεπίτρεπτες πράξεις.

Οι συνήγοροι του υπουργού επίσης διαμαρτύρονται και για τον τρόπο που είναι καταρτισμένο το ψηφοδέλτιο.

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν σχετικά με το περιστατικό με την ψήφο του γαλάζιου βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη ανέφεραν πως ομόφωνα η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος και ασφαλής νομικός τρόπος ήταν να ανοίξει εκείνη την στιγμή η κάλπη, παρουσία όλων, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής να το τοποθετήσει εντός του φακέλου και να τον ξαναρίξουν στην κάλπη.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Ήταν 23 Μαρτίου 1985. Στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μοιράζονταν τα διαβόητα μπλε ψηφοδέλτια με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Οι βουλευτές της ΝΔ αρχίζουν να φωνάζουν με μια φωνή «Αίσχος» και να χτυπούν τα έδρανα.

Παπανδρέου και Μητσοτάκης επιδίδονται σε έναν από τους θρυλικότερους καβγάδες τους, όταν ένας βουλευτής της ΝΔ, ο Λευτέρης Καλογιάννης, πατέρας του Σταύρου, ανενόχλητος βάζει την κάλπη στον ώμο και φεύγει εκτός αιθούσης. Ο Κίμων Κουλούρης τον παίρνει χαμπάρι και τρέχει ξωπίσω του να σώσει την απαχθείσα κάλπη που καταλήγει στα γραφεία της ΝΔ. Ο Καλογιάννης χάρη σε αυτήν την έμπνευσή του έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «Καλπογιάννης». Ο ίδιος πάντως δήλωνε απλώς χιουμορίστας: «Ηθελα να διακωμωδήσω την κατάσταση».

Ολόκληρη η καταγγελία ανακοίνωση των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης».

Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).

Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις