Πολιτική

Βουλή: Ο Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση μομφής

- Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Θα κατατεθεί από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - Ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να την μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης - Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι αυτό δεν θα γίνει - Η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα στις 18:00 το απόγευμα

Από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων για την 4η αξιολόγηση η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι είχαν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του στο παρελθόν: να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης. Όμως όπως ενημέρωσε το Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση αυτού της του δικαιώματος. «Σας προκαλώ κ. Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετρώμαστε όλοι με την ιστορία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το Σάββατο (16.06.2018).

πολυνομοσχέδιο Μητσοτάκης
Φωτογραφία Eurokinissi

Μητσοτάκης: Καταθέτω πρόταση μομφής

Λίγο πριν τελειώσει την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτό που περίμεναν όλοι: την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί από την Κ.Ο. της ΝΔ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

[read4more]

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του. Αλλά δεν θα το κάνει, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ξανά λόγο για «δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση», σημειώνοντας πως ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί με τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ. «Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και σε εκείνο το σημείο, τόνισε πως «είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά το τέλος της ψηφοφορίας”.

πολυνομοσχέδιο Μητσοτάκης
Φωτογραφία Eurokinissi

Δεν είναι τυχαίος ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Την κατηγόρησε για επικίνδυνους χειρισμούς και για συνδυασμό οικονομικών και εθνικών θεμάτων.

«Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα».

«Εκεί που ο Καραμανλής είπε όχι, ο Τσίπρας λέει ναι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θράσος από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για τη στάση του στο Βουκουρέστι, το 2008 και το “βέτο” στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε “όχι” εσείς σήμερα λέτε “ναι”. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις», είπε.

Έκρινε ότι η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία. Θέλω λύση, είπε, αλλά θέλω καλή λύση. «Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Click4more: Φέρνετε τέταρτο Μνημόνιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο κείμενο που κατατέθηκε χθες (13.06.2018) στη Βουλή. Είπε ότι το Sverna Macedonija (Βόρεια Μακεδονία) στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. «Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι», είπε. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;”. Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Στις 18:00 ξεκινάει η συζήτηση

Μετά το τέλος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Πως θέλει η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας. Και αυτό θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός εάν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Τι είπε ο Νίκος Βούτσης

«Ο κύριος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υποβολή προτάσεως δυσπιστίας, κατά τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού. Είμαι σίγουρος ακριβώς για να τηρηθεί και σωστά για να κλείσει η διαδικασία ότι θα τηρηθούν όλα θεσμικά προβλεπόμενα, ότι μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία, μετά τις τρεις, θα υποβληθεί και η πρόταση από τους τουλάχιστον 50 βουλευτές έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάμεσα στις δύο διαδικασίες δυσαρμονία (…)  μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που έχει εκ του Συντάγματος να αρχίσει η συζήτηση μετά από διήμερο. Έτσι μετά την υποβολή της πρότασης, και αφού υπογραφεί η ειδική ημερήσια διάταξη, σήμερα στις έξι το απόγευμα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας».

Η πρόταση εμπιστοσύνης

Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.

H συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διαμαντοπούλου για Λατινοπούλου: Καλό είναι να διαβάσει ιστορία – Δεν θα ήταν ευρωβουλευτής αν δεν υπήρχαν ο Καραμανλής και ο Σημίτης
Νέα επίθεση στην Αφροδίτη Λατινοπούλου εξαπέλυσε η Άννα Διαμαντοπουλου για τις δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής της Φωνής της Λογικής...
Διαμαντοπούλου για Λατινοπούλου: Καλό είναι να διαβάσει ιστορία – Δεν θα ήταν ευρωβουλευτής αν δεν υπήρχαν ο Καραμανλής και ο Σημίτης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός μου ζήτησε να επιστρέψω στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάναμε πολλά
«Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε καμία μορφή εγκληματικότητας. Δεν υπάρχουν άβατα, κοινωνικές ομάδες, ούτε και άνθρωποι που δεν υπόκεινται στον Νόμο», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός μου ζήτησε να επιστρέψω στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάναμε πολλά
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 15 Ιανουαρίου θα επισκεφτεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Αντίστροφη μέτρηση για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει με διάγγελμα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 15 Ιανουαρίου θα επισκεφτεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Αντίστροφη μέτρηση για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας