Site icon NewsIT
18:05 | 11.06.18

Βουλή: Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο

Βουλή: Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο
Newsit Newsroom

"Φουλ" επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Βουλή, στην συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, εξαπέλυσε φραστική επίθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φορτώνει τον ελληνικό λαό με ένα ακόμα αχρείαστο μνημόνιο, μίλησε για ταπεινωτική εξέλιξη και απέρριψε τις αιτιάσεις περί καθαρής εξόδου της χώρας, αντιτείνοντας ότι «αυτό που θα υπάρξει, είναι ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας χωρίς χρηματοδότηση».

“Οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται και μετά το καλοκαίρι, με νέα μέτρα λιτότητας. Η Κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών αδυνατεί να επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα, αδυνατεί να επιτύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αδυνατεί να ενισχύσει με ρευστότητα την οικονομία.

Η Κυβέρνηση, εις βάρος της κοινωνίας, μετατρέπεται από σφοδρός πολέμιος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, σε λάτρης και υπερασπιστής τους. Παράλληλα βάζει υποθήκη και ενεχυριάζει τη δημόσια περιουσία της χώρας και για αυτούς τους λόγους η ΝΔ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, καταψηφίζει επί της αρχής το κυβερνητικό Πολυνομοσχέδιο».

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως «η Βουλή αυτή συζητά για την τέταρτη αξιολόγηση του 3ου αχρείαστου Μνημονίου που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα των Τσίπρα – Καμμένου, του πιο επώδυνου Μνημονίου, κυρίως για τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα» και επισήμανε πως «η Κυβέρνηση βάζει «υποθήκη το σπίτι» της, χωρίς καν να παίρνει το σύνολο του δανείου! Η ταπεινωτική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει ότι το «βαρέλι δεν έχει πάτο» για την σημερινή Κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Κλιμακώνεται η επίθεση εναντίον του λαού

«Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η τυπική παύση του μνημονίου, που κατά το κυβερνητικό αφήγημα είναι έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι τίποτε άλλο από μια κλιμάκωση τς αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μια έξοδος που προϋποθέτει τη διατήρηση των μνημονιακών νόμων που θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με τα μέτρα φοροεπιδρομής, με μέτρα που μεριμνούν μόνο για τη θωράκιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και για τις εξαγγελίες περί βιώσιμης ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι εκείνο που προωθείται είναι η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες, οι οποίες, μάλιστα, ετοιμάζουν το έδαφος για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων. Επίσης, για την εξαγγελία της δίκαιης ανάπτυξης, ο κ. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί και αυτά που ψηφίζονται τώρα, εκείνο που αναδεικνύουν είναι τη διεύρυνση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα.

Για το Μεσοπρόθεσμο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ τόνισε ότι περιλαμβάνει νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, μεγάλες απώλειες με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Επίσης, μειώνονται τα αντίμετρα κατά 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το περυσινό Μεσοπρόθεσμο. Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση προωθεί μία άνευ προηγουμένου αναδιανομή υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μειώνει το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και τους συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα. Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε μπροστά στην επόμενη φάση αναδιανομής της φτώχειας, την ώρα που μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα απολαμβάνει ακόμη περισσότερα προνόμια.

«Κατακρεουργείτε τις συντάξεις. Επιτίθεστε στο ταμείο των δημοσιογράφων. Και στο Μεσοπρόθεσμο και στον πυρήνα του νομοσχεδίου η αγορά εργασίας κινείται στο επίκεντρο της αντιδραστικής λογικής σας» επισήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι επιδεινώνεται η προστασία της κατοικίας, μετατρέπεται το υπερταμείο σε εγγυητή για την εξυπηρέτηση των δανείων του ESM και δεσμεύεται επί της ουσίας η δημόσια περιουσία, ενώ δεσμεύονται οι λογαριασμοί των φορέων του Δημοσίου.

ΔΗΣΥ: Πολύ βαρύ πολυνομοσχέδιο με δεσμεύσεις

Υψηλοί τόνοι κριτική υπήρξαν και από τον ειδικό εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκο μιλώντας για «ένα πολύ βαρύ νομοσχέδιο με δεσμεύσεις» που «αν κάτσει κανείς να αναλύσει τα νούμερα του είναι να απορεί πως θα δώσετε φορολογικές απαλλαγές».

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος αναρωτήθηκε ποιος σοβαρός οικονομολόγος μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι «η ανάπτυξη μετά το 2019 θα βαίνει μειούμενη, δηλαδή από το 2,9% στο 2,1%, αλλά ταυτόχρονα θα αυξάνεται η απόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων και φτάνει το 2022 στα 11 δις”.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική «Χότζα» με τα υπερπλεονάσματα, ότι σφίγγει την στρόφιγγα με περικοπές και φόρους για να βγάλει αυτά τα 55 δισεκατομμυρίων υπερπλεονάσματα, αλλά αυτό το μοντέλο δεν βγαίνει πέρα για την χώρα .

Επίσης είπε ότι και το αφήγημα “αφού πάμε καλά, θα επαναδιαπραγματευτούμε τις περικοπές των συντάξεων”, δεν μπορεί να ισχύει. Πρώτον διότι υπάρχει ο ψηφισμένος νόμος του 2017 ενώ και στο μεσοπρόθεσμο έχει αυξηθεί η περικοπή για τους συνταξιούχους και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ξεπερνάει τα 3 δις.

Επέκρινε τις διατάξεις για το Υπερταμείο ως αντισυνταγματικές ενώ μίλησε για μεθοδεύσεις και τεχνάσματα της κυβέρνησης όπως με το να μαζεύει τα αποθέματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τα πάει σε λογαριασμό με αποκλειστικό διαχειριστή τον ΟΔΔΙΧ, ο οποίος θα κάνει και ρέπος, με την ελπίδα ότι μέχρι να κλείσει ο εκλογικός της κύκλος δεν θα αναγκαστεί να προσφύγει στις αγορές.

Το Ποτάμι: Ρεκόρ αποτυχίας και υποτέλειας

«Ακόμη και το τελευταίο ενεχυροδανειστήριο της γειτονιάς δίνει κάποια χρήματα για να πάρει ενέχυρο ένα ρολόι ή κόσμημα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βάζουν ενέχυρο στους δανειστές κρατική περιουσία ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς η χώρα να πάρει ούτε ένα ευρώ! Πρόκειται για ρεκόρ αποτυχίας και υποτέλειας» ανέφερε ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

“Το Ποτάμι καταψηφίζει επί της αρχής το νέο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου όχι μόνο γιατί κάνει δυσβάσταχτη την καθημερινότητα των πολιτών αλλά κυρίως γιατί υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών” είπε και επεσήμανε ότι “δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει σε ιστορικό διακρατικών συναλλαγών μία χώρα να μην παίρνει νέο δάνειο αλλά να υποχρεώνεται να συμφωνήσει ρήτρες αφερεγγυότητας όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 109. Καλώ όλους τους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά αυτό το άρθρο για να δουν τι πραγματικά σημαίνει «αξιοπρέπεια» με κυβέρνηση Αριστεράς…”.

ΑΝΕΛ: Το 2019 θα μειωθούν τα οικονομικά βάρη

Σε… διαφορετικό κλίμα ήταν οι ΑΝΕΛ με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να δηλώνει πως «το σίγουρο είναι ότι η επιβίωσή μας περνάει μέσα από τη ρύθμιση του χρέους και περιμένουμε να δούμε ιστορικές στιγμές ύστερα από οκτώ χρόνια απίστευτης δραματικής κατάστασης, που βίωσε η χώρα. Το 2019 θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα μειωθούν οικονομικά βάρη».

«Για πρώτη φορά μιλάμε για ανάπτυξη. Δειλή, αλλά σταθερή» σημείωσε, ενώ έδωσε έμφαση στην αύξηση κατά 1,2% των επενδύσεων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις που φέτος θα κυμανθούν στο 11,1%, ενώ το 2019 προβλέπονται να φθάσουν στο 12,1%.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι «όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν αλλάξει θετικά», σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν θριαμβολογεί, ούτε υποστηρίζει ότι στις 20 Αυγούστου θα τρώμε με χρυσά κουτάλια».

«Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ναι, θα χρειαστεί χρόνος. Δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες, είναι όμως χρέος του πολιτικού να μάθει ο κόσμος πώς έφτασε η χώρα στη χρεοκοπία» τόνισε και πρόσθεσε: «Αν αυτή η χώρα έφτασε εδώ που έφθασε, δεν φταίνε οι κακές πολιτικές. Ακόμα και μια φιλελεύθερη κυβέρνηση θα μπορούσε να τα καταφέρει. Φταίει, όμως, ότι κάποιοι έβαζαν το χέρι στο μέλι».

«Αυτή η χώρα θα γυρίσει σελίδα. Κάποιοι εδώ δεν ήρθαμε να κάνουμε δημόσιες σχέσεις ούτε να πλουτίσουμε» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, ενώ αναγνώρισε ότι «δεν είναι θετικό που υπάρχουν στο νομοσχέδιο οι αναφορές για τις συντάξεις», τις οποίες όπως είπε, επέβαλε το ΔΝΤ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ορισμένοι βουλευτές πρέπει να ντρέπονται

Το ρόλο υπεράσπισης της κυβέρνησης ανέλαβε ο Μάκης Μπαλαούρας, που ανέφερε πως “ορισμένοι από τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης από αισχύνη θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την αίθουσα…» είπε χαρακτηριστικά και εστίασε στις θετικές διατάξεις, όπως είπε, του Πολυνομοσχεδίου σε εργασία και υγεία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής οικονομικών ανέφερε πως αυτό είναι το τελευταίο μεγάλο νομοσχέδιο επί Μνημονίων, σημειώνοντας ότι σε αυτό κυριαρχούν οι θετικές διατάξεις.

Προσπάθησε να ισοφαρίσει τους στόχους των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπονται έως το 2022 που πρέπει να επιτυγχάνονται με εξαγγελίες περί μειώσεων των συντελεστών φορολόγησης και λέγοντας πως ο δημοσιονομικός χώρος από την υπέρβαση των πλεονασμάτων θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για μόνιμες μειώσεις φόρων αλλά σε κοινωνικές πολιτικές.

Χαρακτηριστικά εκτίμησε ότι το 2019 θα έχουμε πλεόνασμα 700 εκατ ευρώ που θα πάει σε μειώσεις φόρων και το 2020 το 75% θα πάει σε μείωση φορολογίας και το 25% σε αύξηση κοινωνικών δαπανών.

Το 2021 και το 2022 το ποσοστό μείωσης φόρων και αύξησης κοινωνικών δαπανών θα είναι 50-50. Εκτενείς αναφορές έκανε και σε διατάξεις για τα εργασιακά με την δυνατότητα επαναφοράς των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, ενώ απέρριψε την κριτική για το Υπερταμείο θυμίζοντας σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι και αυτοί το έχουν υπερψηφίσει από τον Αύγουστο του 2015.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version