Site icon NewsIT

Βουλή: “Όχι” σε προανακριτική για Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη – Διαρροές… κατά λάθος στην κοινοβουλευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

09.03.2018 | 23:52
Βουλή: “Όχι” σε προανακριτική για Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη – Διαρροές… κατά λάθος στην κοινοβουλευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

- Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (08.03.2018) η ψηφοφορία για την πρόταση της ΝΔ, η οποία τελικά απορρίφθηκε - Επικράτησε μπάχαλο με βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μπερδεύουν τις κάλπες! - Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν τα ξημερώματα - Αναλυτικός πίνακας με τις ψήφους

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ύστερα από μυστική ψηφοφορία, η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής για τους τρείς διαχρονικά υπουργούς Υγείας των συγκυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, για την διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, σχετικά με την πολιτική που άσκησαν με την έκδοση τιμών στο φάρμακο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την «συνοχή» των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές και των ΑΝΕΛ 9 βουλευτές. Άρα το σύνολό τους είναι 154 βουλευτές.

Μείον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκου Μπόλαρη που απουσίασε λόγω ασθενείας και μείον του κάθε ενός από τους αναφερόμενους υπουργούς και βουλευτή που δεν μπορούσε να ψηφίσουν για τον εαυτό του, το αποτέλεσμα των αρνητικών ψήφων θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 152 ψήφων.
Όμως τα «κατά» για τον Πάνο Κουρουμπλή έμειναν στα 151, για τον Ανδρέα Ξανθό μόλις στα 145 και τον Παύλο Πολάκη στα 149.

Λύθηκε η… παρεξήγηση

Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Βουλής έλυσαν την… παρεξήγηση. Όπως έκαναν γνωστό, στην κάλπη που αφορούσε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια που ήταν για άλλον ελεγχόμενο (είτε από λάθος ή εσκεμμένα) υπουργό. Αυτό βέβαια, αυτομάτως έβγαζε ως «άκυρη» την όποια ψήφο, με την οποία είχε επιλέξει ο βουλευτής να τοποθετηθεί.
Στην κάλπη του Ανδρέα Ξανθού βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια που ήταν για άλλον αναφερόμενο και στην κάλπη του Παύλου Πολάκη βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια, για άλλο όμως πρόσωπο.

Αυτό το στοιχείο ακυρώνει, μέχρι στιγμής την όποια δυνατότητα, υπολογισμού για το εάν υπήρχαν ρωγμές μεταξύ των γραμμών των Κοινοβουλευτικών ομάδων και των βουλευτών τους.
Ένα πάντως, είναι βέβαιο ότι πάνω από μια δωδεκάδα βουλευτές ακόμα δεν μπορεί να ψηφίσει στην σωστή κάλπη, στοχεύοντας την σωστή…
Πάντως, την ερχόμενη φορά, θα γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Οι διευκρινίσεις για τις ψήφους… αλλού ντ’ αλλού

Ερωτηθείσες από το ΑΠΕΜΠΕ, κοινοβουλευτικές πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν πως είναι προφανές ότι αρκετοί βουλευτές έριξαν την ψήφο τους σε λάθος κάλπη, με αποτέλεσμα κάποιες ψήφοι να βρεθούν σε κάλπες που δεν έπρεπε και να θεωρηθούν άκυρες.

Εξήγησαν πιο συγκεκριμένα ότι:

– Στην κάλπη για τον κ. Κουρουμπλή βρέθηκαν 29 άκυρα, από τα οποία τα 9 ήταν ψηφοδέλτια για τους υπουργούς Ξανθό και Πολάκη.

– Στην κάλπη για τον κ. Ξανθό βρέθηκαν 33 άκυρα, από τα οποία τα 12 ήταν ψηφοδέλτια για τους υπουργούς Κουρουμπλή και Πολάκη.

– Ενώ στην κάλπη για τον κ. Πολάκη βρέθηκαν 31 άκυρα, από τα οποία 9 ήταν ψηφοδέλτια για τους Κουρουμπλή και Ξανθό.

Τα “ΝΑΙ”

Τα «κουκιά» πάντως δεν βγαίνουν πολύ καθαρά και στα «ΝΑΙ», καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αριθμεί 76 συν την ΚΟ της ΧΑ που αριθμεί άλλους 16 βουλευτές και σύν τον Ευάγγελο Βενιζέλο που είπε ότι θα ψήφιζε, τότε, εάν όλοι το «τήρησαν» τα «Υπέρ» θα έπρεπε να φτάσουν τουλάχιστον στους 93 βουλευτές όμως αυτά έμειναν για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παύλο Πολάκη έμεινα στους 86 και για τον Ανδρέα Ξανθό στους 88.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, που προηγήθηκαν κατά την περίπου 10ωρη συζήτηση στην Ολομέλεια, «κατά» της πρότασης είχαν ταχθεί οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Υπέρ» είχαν πει ότι θα ψήφιζαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Με το «παρών» η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΚ, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε, όπως είχε ανακοινώσει πριν από την μυστική ψηφοφορία.

Δημοκρατική Συμπαράταξη και διαφοροποίηση Βενιζέλου

Οι βουλευτές της ΔΗΜ ΣΥΜΠ και του Ποταμιού θα έριχναν ένα ανάλογο ψηφοδέλτιο που είχαν ρίξει και την προηγούμενη φορά που θα έλεγε «Ναι στη διερεύνηση των ευθυνών Υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταγγελίες Βουλευτών» Ψήφοι που όμως δεν μπορούσαν να καταμετρηθούν.

Νωρίτερα πάντως, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού είχε κάνει ομιλία στην Ολομέλεια, διαχώρισε την θέση του από αυτή της ΔΗΜ ΣΥΜΠ γνωστοποιώντας πως «κατά την ψηφοφορία θα ψηφίσω κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση».

Οι απόντες

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, για λόγους υγείας και ο βουλευτής της ΔΗΜ ΣΥΜΠ, Γιάννης Μανιάτης. Πάντως και οι δύο απέστειλαν επιστολή, με την οποία γνωστοποιούσαν ότι εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν σύμφωνα με την θέση του κόμματός τους.

Αναλυτικά οι ψήφοι στον παρακάτω πίνακα

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version