Πολιτική

Βουλή: Πέρασε η συμφωνία των συνόρων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Εγκρίθηκε από τη Βουλή κατά πλειοψηφία η συμφωνία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας για την εγκατάσταση διασυνοριακών διελεύσεων σε Πρέσπες και Προμάχους.

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, η ΝΔ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”.

“Από εδώ και πέρα θα βλέπουμε ποια είναι η έμπρακτη ωφέλεια της Συμφωνίας των Πρεσπών που έλυσε τα χέρια και των δύο χωρών. Έφτασε ο καιρός να δούμε και στην πράξη ότι η πατρίδα είναι οι άνθρωποί της.

Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν ήρθε από τον ουρανό. Και για τις δύο συμφωνίες είχα μεγάλη πίεση από τις τοπικές κοινωνίες που ήταν άμεση απαίτησή τους οι διασυνοριακές διελεύσεις”, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι αύριο, Πέμπτη (16.52019) συνεδριάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, η επιτροπή που έχει οριστεί για να συζητήσει σχετικά με τα εμπορικά σήματα, και εκεί θα τεθούν ζητήματα που παρέμεναν άλυτα πριν την υπογραφή της Συμφωνίας της Πρεσπών.

Βουλή: Οι πολέμιοι και οι αποχρώσες απόψεις

Από την πλευρά του, ο εισηγητής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ασθενέστατης νομιμοποίησης, και η αποτυχία της έγκειται ότι έχει απέναντι της το 80% των Ελλήνων πολιτών”.

“Επειδή τα δύο κείμενα των συμφωνιών που είναι για κύρωση αποτελούν έναν ακόμη τακτικό χειρισμό πολιτικής σκοπιμότητας της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια εγκλωβισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, εμείς σε αυτό το παιχνίδι δεν θα παίξουμε και θα καταψηφίσουμε” συμπλήρωσε.

Ο ειδικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιώργος Καρράς, δήλωσε ότι το κόμμα του δίνει τη θετική του ψήφο στις συμφωνίες για τις δύο διασυνοριακές διελεύσεις, αλλά αυτό ‘δεν σημαίνει ότι δέχεται και τη νομιμοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την οποία διατηρεί όλες τις αμφισβητήσεις και τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει”.

“Παρά το ό,τι επιθυμούμε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο λαών – εμείς δουλεύουμε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση – και θα μπορούσαμε να δούμε θετικά τα νέα διασυνοριακά σημεία, υπολογίζουμε τις αρνητικές συνέπειες της ευρωατλαντικής έμπνευσης Συμφωνίας των Πρεσπών και δηλώνουμε παρών”, υπογράμμισε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδάλης.

“Καταψηφίζουμε τις δύο συμφωνίες για τα σημεία διέλευσης που συνδέονται με την επιζήμια για τη χώρα Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η Ένωση Κεντρώων δεν υπερψήφισε”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, έκανε λόγο για πολιτική ανοιχτών συνόρων της κυβέρνησης και τόνισε ότι οι δύο κυρώσεις αναβαθμίζουν τις διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές αλλά και ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής