Πέρασε από την Βουλή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με υπέρ και κατά. Η συζήτηση στην Βουλή κυμάνθηκε σε πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με άλλες φορές, με… “highlight” να είναι η κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, σε άρθρα και στην υπουργική τροπολογία για τους ΟΤΑ – το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25.
Αναλυτικά η ψηφοφορία
– Στο άρθρο 1, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, 19 παρών
– Στο άρθρο 3, ναι ψήφισαν 165, όχι 103 και 19 παρών
– Στο άρθρο 5, ναι ψήφισαν 184, όχι 103
– Στο άρθρο 7, ναι ψήφισαν 184, όχι 103
– Στο άρθρο 11, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19
– Στο άρθρο 15, ναι ψήφισαν 156, όχι 131
– Στο άρθρο 53, ναι ψήφισαν 156, όχι 131,
– Στο άρθρο 54, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
– Στο άρθρο 55, ναι ψήφισαν 165, όχι122
– Στο άρθρο 56, ναι ψήφισαν 156, όχι 122, παρών 9
– Στο άρθρο 57, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
– Στο άρθρο 157, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19
– Στο άρθρο 161, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
– Στο άρθρο 178, ναι ψήφισαν 155, όχι 132
– Στο άρθρο 184, ναι ψήφισαν 155, όχι 132
– Στο άρθρο 205, ναι ψήφισαν 165, όχι 121, παρών 1
– Στο άρθρο 210, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
Στην τροπολογία 64 (επί άρθρου 1 & 7) ναι ψήφισαν 156, όχι 113 και 18 παρών.
Γεωργιάδης: Το νομοσχέδιο θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και ευκολότερη
Κλείνοντας την συζήτηση στην Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως “το νομοσχέδιο αυτό θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και ευκολότερη”.
“Αυτό το νομοσχέδιο θα την κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη γιατί περιορίζει τους χρόνους που έχαναν όταν έκαναν μια επένδυση και ήθελαν να πάρουν μια άδεια, όταν ήθελαν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Είναι βέβαιο ότι μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου οι συμπολίτες μας θα ταλαιπωρούνται λιγότερο, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την περιουσία τους περισσότερο, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα όνειρά τους, να φτιάξουν περιουσίες στην Ελλάδα, να έρθουν ξένοι επενδυτές”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και παρατήρησε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν αυτό το νομοσχέδιο είχε δεχθεί σοβαρή κριτική επί των άρθρων και αν γινόταν δυνατό να πάρει η κυβέρνηση ιδέες από την αντιπολίτευση για να διορθώσει άρθρα. Πρόσθεσε δε πως “όποιος βουλευτής δεν το ψηφίσει είναι σαν να λέει στους συμπολίτες του ότι προτιμά να μένουν στο έλεος της γραφειοκρατίας γιατί εκείνος θέλει να κάνει αντιπολίτευση”.
“Ψεύδη και ανακρίβειες από τον κ. Τσίπρα”
Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην ομιλία του στη Βουλή είπε ψεύδη και ανακρίβειες. “Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει για την εξόρυξη του λιγνίτη. Ενώ ρητώς αναφέρεται ότι εξαιρείται ο λιγνίτης από τις εξορύξεις. Ακούσαμε ότι δήθεν η έκθεση της ΤτΕ προβλέπει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εξ αυτού προβλέπει την αύξηση του ΑΕΠ αλλά η έκθεση της ΤτΕ λέει το εντελώς αντίθετο”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και σχολίασε: “ακούσαμε και ότι η κυβέρνηση μας δέχθηκε τις πρώτες ρωγμές δημοκρατικής νομιμοποίησης. Έλα, Χριστέ και Παναγιά! Εκλογές κάναμε πριν τρεις μήνες. Μέσα στο 2019 έχετε χάσει σε όλες τις κάλπες που συναντηθήκαμε! Και τώρα μιλάτε για τον ελληνικό λαό! Χωνέψτε το, για να κάνετε αντιπολίτευση της προκοπής. Ο ελληνικός λαός που βλέπει και κρίνει, επέλεξε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό της Ελλάδος! Αυτό δεν σας αρέσει αλλά θα αναγκαστείτε να ζήσετε με αυτό, τα επόμενα 4 χρόνια”.
“Ο Δρίτσας είναι αυτός που ιδιωτικοποίησε το λιμάνι”
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα.
“Θα ήθελα να πω στον κ. Δρίτσα ότι θα έπρεπε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν αναφέρεται σε θέματα ανάπτυξης.
Όταν επί κυβερνήσεως ΝΔ, προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιώς, το σύνολο της αντιπολιτεύσεως με τον κ. Δρίτσα προεξάρχοντα, εμάχοντο την ιδιωτικοποίηση και κατηγορούσαν την κυβέρνηση και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την ιδιωτικοποίηση αυτή. Δεν περάσανε παρά μόνο οκτώ χρόνια, γιατί η ιστορία εκδικείται, για να γίνει ο κ. Δρίτσας υπουργός Ναυτιλίας και είναι αυτός που ιδιωτικοποίησε και το υπόλοιπο λιμάνι δίνοντας τον ΟΛΠ στην Cosco”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: “Όταν λοιπόν σας έχει διδάξει η ζωή με τόσο επώδυνο τρόπο την ήττα των ιδεών σας και τη νίκη των ιδεών της φιλελεύθερης παράταξης, να είστε πιο προσεκτικός. Γιατί πήρατε την εξουσία και τελικά κυβερνήσατε με τις ιδέες της ΝΔ. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική μας νίκη και σας ευχαριστούμε που μας την δώσατε”.
Η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την συζήτηση προκάλεσε “γκρίνια” από την αντιπολίτευση, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να αναφέρει πως “ο κ. Μητσοτάκης, επί δύο μέρες αγνόησε επιδεικτικά και σήμερα αρνήθηκε να έρθει και να παρουσιαστεί στη Βουλή, επειδή ντρέπεται, όχι μόνο για τα ρουσφέτια. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ντρέπεται για το χθεσινό σώου του κ. Γεωργιάδη. Δεν πήγε σε ένα, δεν πήγε σε δύο, δεν πήγε σε τρία κανάλια. Πήγε σε πέντε κανάλια και σήμερα συνέχισε αυτόν τον μαραθώνιο εμφανίσεων του και προφανώς έχει προκαλέσει ενοχλήσεις» σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος”