Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης, 08.10.2019, ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην που διαδραμάτισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην υπόθεση Novartis.
Αρχικά ανακοινώθηκε πως η Βουλή με 172 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 άκυρα κι ένα λευκό αποφάσισε στη 01:25 το πρωί της Τετάρτης, 09.10.2019, την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση τεσσάρων ποινικών αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού.
Ωστόσο λίγο πριν τις 02:00 το πρωί, έγινε γνωστό ένα αδιανόητο αλαλούμ! Κι αυτό διότι ξεκίνησε επανακαταμέτρηση, προφανώς λόγω κάποιου λάθους στην προσμέτρηση των ψήφων!
Διαρροές “δείχνει” το πρώτο αποτέλεσμα στην Βουλή…
Με βάση το αρχικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε, προκύπτει πως η κάλπη έβγαλε έκπληξη και διαρροή από κομματικές γραμμές σε ό, τι αφορά την Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.
Κι αυτό δεν άλλαξε δραματικά με την επανακαταμέτρηση, διότι το δεδομένο για τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες εξαιρουμένων και όσων απουσίαζαν, είναι πως θα έπρεπε αν όλοι ψήφιζαν υπέρ, το τελικό αποτέλεσμα να ήταν 179 θετικές ψήφοι.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 82 βουλευτές “παρόντες”, ενώ οι αρνητικές ψήφοι που καταμετρήθηκαν στην κάλπη, έφτασαν (τελικά) τις 83, δηλαδή μία περισσότερη.
Επίσης, “διαρροές” δείχνουν σε κάθε περίπτωση και… από όπου κι αν προήλθαν τα τέσσερα άκυρα και το ένα λευκό στην Βουλή.
Αναλυτικά το πρώτο αποτέλεσμα ήταν το εξής:
Ψήφισαν: 261
Βρέθηκαν: 261 ψηφοδέλτια
Έγκυρα: 256
Άκυρα: 4
Λευκά: 1
Υπέρ της πρόταση της ΝΔ ψήφισαν: 172
Κατά, ψήφισαν: 84.
Και… το δεύτερο και σωστό
Ψήφισαν: 261
Βρέθηκαν: 261 ψηφοδέλτια
Έγκυρα: 256
Άκυρα: 4
Λευκά: 1
Υπέρ της πρόταση της ΝΔ ψήφισαν: 173
Κατά, ψήφισαν: 83.
Διαρροή… και με την δεύτερη και απίστευτα σκηνικά
Παρόλα αυτά και η νέα καταμέτρηση “δείχνει” διαρροές, καθώς βρέθηκε ένα παραπάνω ψηφοδέλτιο κατά της πρότασης της ΝΔ από ό, τι ήταν συνολικά οι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. 82).
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέσσερα άκυρα που βρέθηκαν στην καταμέτρηση στην Βουλή, τα τρία θεωρήθηκαν άκυρα επειδή μαζί με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο οι βουλευτές είχαν βάλει και το λευκό ψηφοδέλτιο!
Επιπλέον, το ένα λευκό που βρέθηκε δεν ήταν… λευκό, αλλά προσμετρήθηκε στα λευκά επειδή ο-η βουλευτής δεν είχε σημειώσει καμία πρόθεση ψήφου στο ψηφοδέλτιο! Δηλαδή έβαλε κατευθείαν το ψηφοδέλτιο χωρίς να σημειώσει καμία θέση (σ.σ. μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών “ναι”, “όχι” και “παρών”). Συνεπώς έβαλε απλά το ψηφοδέλτιο χωρίς να σημειώσει… τίποτα! Και χωρίς να βάλει το λευκό αν ήθελε όντως λευκό.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τελικά η ελληνική Βουλή “έβγαλε άκρη” με το ρολόι να “δείχνει” περίπου 02:30 τα ξημερώματα…
Το καλό… στο τέλος!
Μετά από… επτά γεμάτες ώρες, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν και ξεκίνησε η ψηφοφορία, ενώ λίγα λεπτά πριν τη 01:00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η καταμέτρηση, με την κοινοβουλευτική βραδιά να είναι συνολικά αρκετά “χλιαρή”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε το παρών, ενώ και οι υπουργοί της Κυβέρνησης δεν έκατσαν στα υπουργικά έδρανα, κάτι το οποίο αποτέλεσε πεδίο σφοδρής κριτικής τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε πως “η Βουλή μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής” όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος αποχώρησαν από την Ολομέλεια μετά τις ομιλίες τους, με το κλίμα να είναι έντονο… μονάχα λίγες στιγμές της βραδιάς.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο… διάδοχός του δεν τολμά να τον βάλει στο “κάδρο”, λέγοντας ακόμη πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα και κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δειλία.
Το θερμόμετρο ανέβηκε μόνο όταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πήρε τον λόγο.
Σε μια έντονη ομιλία αρνήθηκε όλα όσα του καταλογίζονται, μίλησε για σκευωρία και “υποσχέθηκε” πως η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, αρνούμενος έντονα τον… ρόλο του “Ρασπούτιν”.
Οι αποχωρήσεις από την Βουλή
Το ΚΚΕ αποχώρησε από την ψηφοφορία όπως είχε κάνει και στην προηγούμενη σύσταση προανακριτικής για την Novartis με τον γενικό του γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα να εξηγεί ότι δεν συμμετέχει το κόμμα του σε μια αποπροσανατολιστική από τα πραγματικά προβλήματα του λαού συζήτηση που θέλει η ΝΔ όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλπήξεις, όμως, από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ήρθαν από την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 που τελικά αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία, όπως προαναφέραμε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με παρέμβασή του αφού άσκησε εκ νέου επίθεση στη ΝΔ ότι δεν τολμάει να βάλει στην προκαταρκτική εξέταση και τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε αμέσως μετά την ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου ότι «εμείς δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι της συγκάλυψης της ΝΔ και θα αποχωρήσουμε από την συζήτηση και την ψηφοφορία αυτή».
Νωρίτερα την οδό… της αποχής είχε χαράξει και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης που από το «παρών» που είπε η εισηγήτρια του κόμματός του ότι θα ψηφίσει το κόμμα τους, τελικά αποφάσισε να αποσύρει την κοινοβουλευτική του ομάδα από την συζήτηση, την μυστική ψηφοφορία αλλά και από τις εργασίες της Επιτροπής που θα συσταθεί.
Πώς ψήφισαν τα κόμματα
Αντίθετα, στις προαποφασισμένες γραμμές έμειναν στην Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ που τάχθηκαν υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής και μάλιστα με «ανοικτούς» ορίζοντες για όποιους ακόμα προκύψουν στοιχεία ή και άλλες τυχόν κατηγορίες.
Συμπαγής, σταθερή και μόνη στο «ΟΧΙ» έμεινε η κοινοβουλευτική του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτό πιστοποιήθηκε και με το άνοιγμα της κάλπης. Οι τρεις απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν οι ο Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεοδώρα Τζάκρη έστειλαν επιστολική ψήφο με την οποία διευκρίνισαν ότι εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν σύμφωνα με την θέση του κόμματος, ενώ ο Νεκράριος Σαντορινιός απουσίασε από την ψηφοφορία λόγω ασθένειας.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, δεν ψήφισε καθώς από την Τετάρτη, 09.10.2019 και μέχρι την Παρασκευή, 11.10.2019, θα βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής και δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι τα μεσάνυχτα για να παραστεί στην ψηφοφορία. Επειδή η αποστολή επισήμως ξεκινά την Τετάρτη, δεν μπορούσε να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.
Τι μέλλει γενέσθαι μετά την Βουλή – Οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής ξεκινάει η διερεύνηση των τεσσάρων ποινικών αδικημάτων για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Οι εργασίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ομιλητών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή θα κινηθεί προς την κλήση και των προστατευόμενων μαρτύρων.
Όπως και ότι θα ζητηθούν σχετικές γνωμοδοτήσεις σχετικά από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ίσως και από την Ολομέλεια των Αρείου Πάγου.
Μπαίνει στο “μικροσκόπιο” ο Παπαγγελόπουλος μετά την αποψινή Βουλή
Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα διερευνηθεί από την Επιτροπή για τα κάτωθι αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του που είναι:
– ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (άρθρο 46 παρ.1 σε συνδυασμό με άρθρο 239 ΠΚ), – πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος (άρθρο 186 παρ. 1 και 2 ΠΚ),
– ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 259 ΠΚ και άρθρο 259 ΠΚ αυτοτελώς)
– και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση, όπως ανασκευάστηκε από τη ΝΔ κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, στην Βουλή.
H επιτροπή έλαβε ως προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της και την παράδοση πορίσματος στην Ολομέλεια τους δύο μήνες.
Με λίγα λόγια… η υπόθεση έχει ακόμη πολύ “ψωμί”.
Φωτογραφίες: Intime.