Site icon NewsIT
14:45 | 17.12.22

Βουλή – Προϋπολογισμός: Live η συζήτηση πριν από την ψηφοφορία

Βουλή – Προϋπολογισμός: Live η συζήτηση πριν από την ψηφοφορία

Ìüíç óõæÞôçóç ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí «Êýñùóç ôïõ Êñáôéêïý Ðñïûðïëïãéóìïý ïéêïíïìéêïý Ýôïõò 2023». ÃÅÍÉÊÏÉ ÅÉÓÇÃÇÔÅÓ: ËÜæáñïò Ôóáâäáñßäçò, Åõôõ÷ßá Á÷ôóéüãëïõ, Êùíóôáíôßíïò Óêáíäáëßäçò, Íéêüëáïò Êáñáèáíáóüðïõëïò, Âáóßëåéïò ÂéëéÜñäïò êáé Ãåþñãéïò ËïãéÜäçò.      ÅÉÄÉÊÏÉ ÅÉÓÇÃÇÔÅÓ: ÉùÜííçò ÊåöáëïãéÜííçò, Óôáýñïò ÊåëÝôóçò, ¶ííá ÌÜíç-Ðáðáäçìçôñßïõ, Âáóßëåéïò-Íéêüëáïò ÕøçëÜíôçò, ÓùêñÜôçò ÖÜìåëëïò, ÁëÝîáíäñïò (ÁëÝîçò) ×áñßôóçò, Ìáñßá-Åëßæá (Ìáñéëßæá) Îåíïãéáííáêïðïýëïõ, Ãåþñãéïò Áñâáíéôßäçò, Áíôùíßá (Ôüíéá) Áíôùíßïõ, ÄéáìÜíôù ÌáíùëÜêïõ, Êùíóôáíôßíïò ×Þôáò, Êñßôùí-Çëßáò ÁñóÝíçò êáé ÖùôåéíÞ ÌðáêáäÞìá

Newsit Newsroom

Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται απόψε (17.12.2022) στη Βουλή, η διαδικασία της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας.

Εκ του λόγου αυτού και πέραν όλων των άλλων, στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 2023 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα λειτουργήσει εκτός της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης που ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δίνει σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεδομένου, μεταξύ άλλων, του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, του σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, αλλά και των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.

Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Στα βασικά μεγέθη του, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τα εξής:

  • Άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ, από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.
  • Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% εφέτος.
  • Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% εφέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022.
  • Υψηλά ποσοστά ανόδου θα καταγράψουν και το 2023 οι ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξηθούν κατά 15,5% από 10% εφέτος.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%).
  • Η ανεργία θα μειωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από το 12,7% φέτος.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Ενώ, τα νέα μέτρα με έναρξη εφαρμογής το 2023, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ, τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και το πλαίσιο δράσεων στήριξης της στέγασης, με επίκεντρο τη νέα γενιά.

«Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα»

Και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη κυρίως των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, αφού αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής παρακολούθησης και είχε αβέβαιη ημερομηνία λήξης.

«Για αυτό και σε όλα τα Eurogroup που είχαμε, η Ελλάδα ήταν ξεχωριστή περίπτωση. Για να μην ψεύδεται η αξιωματική αντιπολίτευση: Όλα αυτά ήταν απόδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης από τους θεσμούς», εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στο τέλος του 2014 τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης ήταν 2,6 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ήταν 13,4 δισ. ευρώ. Και τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 16 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα προσθέσουμε και την αποτίμηση του ΤΧΣ στις τράπεζες (11,6 δισ. ευρώ). Εσείς παραδώσατε τα ταμειακά διαθέσιμα εκεί που τα βρήκατε» τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

«Οι πολίτες επιλέγουν την κυβέρνηση που προσελκύει επενδύσεις, που μειώνει φόρους και εισφορές, που στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, την κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητοτσάκη και για την επόμενη 4ετία» είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version