Τείχος απέναντι στην υπονόμευση της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα που εμφανίζονται με τον μανδύα αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υψώνει σήμερα η Βουλή. Τείχος, απέναντι στην κάθοδο στις εκλογές του κόμματος – ναζιστικού μορφώματος του Ηλία Κασιδιάρη.
Η κυβέρνηση, και δια του Πρωθυπουργού την Τρίτη, δήλωσε ανοιχτή σε τροποποιήσεις και σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, έτσι ώστε η τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη να ψηφιστεί ακόμη και από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στόχος η διακομματική συναίνεση…
“Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί να ξαναζήσει, να ξαναδεί τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος, ούτε βέβαια η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποιων να γίνει και πάλι όχημα βίας εναντίον των πολιτών, οδηγώντας σε ωμές δολοφονίες, σε τραυματισμούς, σε αποκρουστικά πογκρόμ” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν με προτάσεις, ώστε να υπάρξει διακομματικό “μπλόκο” και να μην επιτρέπεται στο μέλλον “συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς”.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία είναι απολύτως συνταγματική δηλώνει η Κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται εδώ και καιρό τη νομοθετική ρύθμιση και τους τελευταίους 3 μήνες την έχει θέσει σε διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με βάση την τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδυασμός θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
- Τα μέλη του επιτελείου, οι επικεφαλής των οργάνων – πραγματικοί ή εικονικοί – να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατά της πολιτείας.
- Η οργάνωση και η δράση της συγκεκριμένης παράταξης, του συγκεκριμένου κόμματος, να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η μόνη αρμόδια για να διαπιστώσει αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις είναι η Δικαιοσύνη και ειδικότερα το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, που έχει από το Σύνταγμα την ευθύνη για την ανακήρυξη των συνδυασμών. Οι δικαστές, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να αξιολογούν ιδέες ή διακηρύξεις, θα εξετάζουν ένα και μόνο στοιχείο: αν υπάρχουν πράξεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία.
Κυβέρνηση: “Απολύτως συνταγματική η τροπολογία”
“Δεν απαγορεύεται, άλλωστε, να είναι υποψήφιος βουλευτής κάθε πολίτης ο οποίος δεν στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα, ο οποίος εξέτισε την ποινή του ή είναι ακόμα καταδικασμένος. Αρκεί όμως να μην είναι ο αληθινός ηγέτης κόμματος. Αλλιώς η δημοκρατία θα βρισκόταν μπροστά σε ένα εφιαλτικό παράδοξο: να προσφέρει σε έναν εγκληματία τις δυνατότητες για να συνεχίσει να παρανομεί μέσω ενός αχυρανθρώπου και επιπλέον να τον χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα” δήλωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι η τροπολογία είναι απολύτως συμβατή με τις επιταγές του Συντάγματος.
Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις κομμάτων ότι η διάταξη είναι οριακά αντισυνταγματική, τονίζοντας ότι αντίθετα συμμορφώνεται πλήρως με τις επιταγές του καταστατικού χάρτη της χώρας. αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο το 2015 απεφάνθη ότι είναι συνταγματική η διακοπή της χρηματοδότησης ενός κόμματος όταν η δράση του είναι αντίθετη στην ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Μήνυμα στην αντιπολίτευση…
Η ψήφιση της διάταξης συνιστά δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας της εθνικής αντιπροσωπείας και καθολική αποδοχή της θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές, το μήνυμα της κυβέρνησης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν να δουν σήμερα την διάταξη – πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής προσδιορισμός του λόγου που ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως αναφέρει η κυβερνητική τροπολογία. Επιμένει να υπάρξει για παράδειγμα, ο προσδιορισμός “ναζιστικό” ή “εθνικιστικό”, με το βασικό επιχείρημα είναι ότι σε άλλη περίπτωση υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά και σε πολιτική χρήση της διάταξης κατά άλλων κομμάτων για τη δράση τους.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα προσέλθει με προτάσεις, για τις οποίες υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Το ΚΚΕ καταψηφίζει, καθώς θεωρεί ότι η διάταξη μπορεί στο μέλλον να στραφεί κατά της κομουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.
Η Ελληνική Λύση αναμένεται να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά της, ενώ αρνητική είναι η ψήφος του ΜέΡΑ 25.
Το εξώδικο Κασιδιάρη
Σημαντικό “χαρτί” στα χέρια της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην σημερινή, “ιστορική”, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί, ψηφοφορία στη Βουλή, αποτελεί και το εξώδικο που απέστειλε χθες ο φυλακισμένος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, στον Πρόεδρο της Βουλής. Κώστα Τασούλα, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας. “Επιβεβαιώνεται και με δικαστικό κλητήρα ποιος είναι ο πραγματικός επικεφαλής του κόμματος (“Έλληνες”)” σημείωναν με έμφαση πηγές της Βουλής.