Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις για για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής αλλά και η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με το άρθρο 15, το οποίο προβλέπει το τι απαιτείται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης επέκρινε την επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας ότι με την ενέργειά του αυτή τορπίλισε το συναινετικό κλίμα μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής.
Πρόκειται είπε «για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Βουλής» και εξέφρασε την άποψη ότι παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα, η ΚΟ των ΑΝΕΛ τελεί υπό διάλυση καθώς δεν διαθέτει τα όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής.
Ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε και στην επιστολή των «6» λέγοντας πως η ενέργεια όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά δημιουργεί μεγαλύτερο «θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα Δημοκρατίας». Πρόκειται είπε «για τραγέλαφο και θεσμική εκτροπή» και τόνισε ότι «είναι αδιανόητο κάποιοι από τους έξι βουλευτές να ανήκουν σε άλλο κόμμα και να δίνουν τη ψήφο τους εν λευκώ σε άλλο κόμμα».
ΔΗΣΥ: Η κυβέρνηση περιφρονεί τους θεσμούς της Δημοκρατίας
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επέκρινε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «παραβιάζει τον ΚτΒ με κυνικό τρόπο, καθώς ο Πρωθυπουργός επιλέγει να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα του Πολιτεύματος, με έναν τρόπο που καταδεικνύει την αντίληψή του για τη λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως την περιφρόνησή τους».
Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ο κ. Τσίπρας να « εντέλει τον Πρόεδρο της Βουλής και αυτός εκτελεί». Μίλησε για «προσυμφωνημένη» επιχειρούμενη αλλαγή που πήγε να γίνει για τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων που διαλύονται και την απέδωσε σε μια προσπάθεια «απόδρασης από τον εκβιασμό που ανοιχτά πλέον του κάνει ο κ. Καμμένος» .
Για τον Πρόεδρο της Βουλής είπε ότι είναι «έκθετος καθώς έδωσε την εντύπωση ότι η Βουλή και η Επιτροπή Κανονισμού είναι παράρτημα του Μαξίμου, τράπεζα πολιτικών συναλλαγών ή παραμάγαζο των αντιφατικών επιλογών της κυβερνητικής ομάδας». Πρόκειται είπε για το πλέον «ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του κοινοβουλίου με συμπεριφορές που συναντά κανείς σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν». Ενώ χαρακτήρισε «ξέμπαρκους» τους «6» βουλευτές που πλέον στηρίζουν με την ψήφο τους τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και για «διερχόμενους βουλευτές από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση» με « αλισιβερίσι».
ΚΚΕ: Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ίδια πολιτική γι αυτό και οι “μεταγραφές”
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συζήτηση έχει πάρει έναν γενικότερο χαρακτήρα και είναι φυσιολογικό να επηρεάζεται από τις μετεγγραφές και τις μετακινήσεις.
“Εμείς καλούμε είπε τον ελληνικό λαό να κρίνει γιατί τόσο εύκολα μετακινούνται βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο. Γιατί αυτό το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιο μαζικό χαρακτήρα. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα άλλα κόμματα και εκφράζεται μέσα από τις ίδιες πολιτικές που υπηρετούν”.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν αποδέχεται βουλευτές στην κοινοβουλευτική του ομάδα που εκλέχθηκαν με άλλο κόμμα. Ανέφερε πως είναι υποκριτική όλη η συζήτηση για την υποτιθέμενη παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την επιστολή, καθώς ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται πάντα από την πλειοψηφία και αυτής είναι μέλος της.
Επίσης διερωτήθηκε για ποια ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μιλάμε όταν η ηγεσία της επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όλα αυτά είπε είναι μια υποκρισία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Την διαφορά, τόνισε την κάνει μόνο το ΚΚΕ γιατί παλεύει ενάντια στην σαπίλα για αυτό και ο λαός θα πρέπει να μας δυναμώσει .
“Άδειασμα” από τους ΑΝΕΛ στον Βούτση
Ήπιους τόνους θέλησε να κρατήσει η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά «αδειάζοντας» ουσιαστικά και πάλι τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, σχετικά με το ότι εκείνος ήταν που έβαλε ερώτημα γνωμοδότησης στο Επιστημονικό συμβούλιο και όχι οι ΑΝΕΛ, για το εάν μπορεί να διατηρήσουν τον χαρακτήρα της κοινοβουλευτικής ομάδας έχοντας λιγότερους από 5 εκλεγμένους βουλευτές.
Η κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά είπε ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Κανονισμού της Βουλή κατέθεσε μια επιστολή του προέδρου κ. Πάνου Καμμένου που δεν είχε κανένα ερώτημα για το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Απλά έβαζε προβληματισμό για τη σύσταση και διατήρηση της ΚΟ.
Μάλιστα πρόσθεσε πως η «δική μας αγωνία είναι αυτή σχετικά με την διατήρηση της ιδιότητας της κοινοβουλευτικής μας ομάδας» και ευχήθηκε στα άλλα μεγάλα κόμματα «να μην βρεθείτε ποτέ σε αυτή την θέση που είμαστε εμείς σήμερα »
Μάλιστα σημείωσε η βουλευτής ότι «το Σύνταγμα μπορεί να επιτρέπει στον βουλευτή να έχει την ελευθερία της ψήφου του, δεν συνέβη όμως αυτό ποτέ αυτά τα 19 χρόνια που είμαι εγώ βουλευτής, καθώς όποιος δεν ψηφίζει έτσι όπως θέλει ο Πρόεδρος της ΚΟ τον διαγράφει. Και επειδή υπήρξα διαγραμμένη βουλευτής το ξέρω πολύ καλά».
Μάλιστα κατηγόρησε τον όποιο βουλευτή πάει να ερμηνεύσει διαφορετικά την επιστολή του Πάνου Καμμένου στον Πρόεδρο της Βουλής που κατέθεσε χθες στην Επιτροπή λέγοντας ότι αυτή «η προσέγγιση που θα ακουστεί από τον οποιοδήποτε συνάδελφο είναι για να προσκομίσει πολιτικό όφελος»
Βενιζέλος: Προσβολή της Δημοκρατίας
Πολύ υψηλοί ήταν οι τόνοι και από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που στην δική του παρέμβαση είπε πως «αυτό που κάνετε δεν είναι κόλπο είναι προσβολή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού…» και επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «μπορεί να χαίρεστε που έχετε ένα Πρωθυπουργό που επιδίδεται στην κοινοβουλευτική ταχυδακτυλουργία».
Μίλησε για ωμές θεσμικές προσβολές του Πρωθυπουργού, ενώ για τις επιστολές των 6 είπε πως έχουμε έναν τραγέλαφο κοινοβουλευτικό καθώς έχουμε βουλευτές που ανήκουν σε αντιπολίτευση αλλά θα προσμετρώνται ως συμπολιτευόμενοι για να έχει η κυβέρνηση πλειοψηφία. “Έχουμε τρείς υπουργούς στον προθάλαμο του ΣΥΡΙΖΑ έτοιμοι να εισέλθουν σε αυτόν”.