Πριν Βερναρδάκης λαλήσει ήρθε μια δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση ο οποίος μετά την συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφων ότι αν είχαν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ οι έξι που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν θα είχαμε τώρα προβλήματα, είπε: «Κοντός ψαλμός αλληλούια».
Οι έξι βουλευτές και υπουργοί που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι οι: Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Βασίλης Κόκκαλης.
Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης δεν είχε αποκλείσει την προσχώρηση των 6 βουλευτών από άλλα κόμματα που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε πίεση» είπε ο κ. Βερναρδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των 151 θα φανεί στη Βουλή και είπε ότι θα μελετηθεί και το σενάριο προσχώρησης αν χρειαστεί των 6 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στο ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε επίσης ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφραστεί η διεύρυνση που επιδιώκει το κόμμα.
Για τον κανονισμό της Βουλής και την επιστολή Τσίπρα είπε: «Κάναμε αυτό που θεωρήσαμε δημοκρατικό καθήκον» και εξήγησε ότι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση ήταν να θέσει στα κόμματα το ζήτημα με τα προνόμια χρηματοδότησης, τηλεοπτικού χρόνου, χρόνου στη Βουλή κλπ. που έχουν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί. «Αφού δεν θέλουν αυτοί μία, δεν θέλει ο Τσίπρας δέκα» είπε.
Τι έγινε στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής
Με ένταση και… «φωνές» ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να… σταματήσει τις αναφορές για τον Κανονισμό της Βουλής, αφού η αντιπολίτευση, μετά και την επιστολή Τσίπρα, εμφανίστηκε αποφασισμένη για… «πόλεμο». Παρόλο που ο Νίκος Βούτσης δεν ήθελε ούτε… κουβέντα για την επιστολή που του έστειλε ο πρωθυπουργός, οι αντιδράσεις δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν!
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θόδωρος Παπαθεοδώρου κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Βουλής», υποστηρίζοντας ότι με την επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Βούτση, ουσιαστικά του δίνει εντολή να προσφύγει στην Επιστημονική Επιτροπή για τυχόν ερμηνείες σε ό,τι έχει να κάνει με τον Κανονισμό της Βουλής.
Τελικά, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των ΑΝΕΛ ζήτησε να ρωτηθεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής αν ένας πολιτικός αρχηγός χάνει τα προνόμια αν χάσει τους βουλευτές του. Το αίτημα όπως είπε ο κ. Βούτσης θα το υποβάλλει άμεσα.
Ο κ. Βούτσης είπε ακόμα ότι είναι καλοδεχούμενη μια πρόταση μομφής στο πρόσωπο του Προέδρου από αυτούς που μπορούν να την ασκήσουν γιατί έτσι είπε θα αποδειχιθεί πόση θεσμική προσήλωση έχουμε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια.