Στο ζήτημα των Σκοπίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αλλά και στο αν ο Πάνος Καμμένος μπορεί να γίνει ο... Αντώνης Σαμαράς του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρωί του Σαββάτου, 20.01.2018, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη. Στην συνέντευξη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν βάσει των εκπεφρασμένων θέσεων του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί σε ένα είδος «Αντώνη Σαμαρά» για τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βούτσης απάντησε:
«Συμπληρώνοντας ήδη τρία χρόνια σε επίπεδο επικεφαλής μιας δύναμης που είναι στη συγκυβέρνηση ο κ. Καμμένος έχει επιδείξει ότι μπορεί να πολιτεύεται με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ευλυγισία, αλλά και σταθερότητα σε αυτά που ο ίδιος πιστεύει ή σε αυτά που δεσμεύεται και στις προγραμματικές δηλώσεις των δύο κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε. Δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ή τη διαδρομή ή την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο νέος κ. Αντώνης Σαμαράς τότε ως υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρώ πως είναι στον αντίποδα και για αυτό ακριβώς δεν ανησυχώ ότι θα υπάρξει κάποια κρίση».
Βούτσης για τις δηλώσεις των Σκοπιανών
Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ και τις συζητήσεις που γίνονται στη γείτονα χώρα, ανέφερε:
[read4more]
«Όσον αφορά τη FYROM αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι η εσωτερική συζήτηση που διεξάγεται εκεί και γι’ αυτό ακριβώς είναι επιτακτική ανάγκη, εφόσον βρεθούν και υπάρξουν οι προϋποθέσεις, να δοθεί τώρα λύση. Η σταθερότητα στην περιοχή είναι απολύτως αναγκαία για εμάς τους ίδιους, όχι για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. όπως λένε κάποιοι σύντροφοι σχηματικά εξ αριστερών.
Το πού θα πάνε τα δυτικά Βαλκάνια, ποιος είναι ο ρόλος μας στην περιοχή, το τι συμβαίνει τώρα με την Τουρκία, το τι ανάγκες έχει η ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή το BREXIT ή τις χώρες του Βίζεγκραντ και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Αυστρία, όλο αυτό το πακέτο αφορά πάρα πολύ τη χώρα μας. Από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι σε επιπλέον θέματα που μπορεί να παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς και άλλα ζητήματα οι επαΐοντες, οι οποίοι έχουν την πρώτη ευθύνη και θα κάνουν και τις σχετικές συζητήσεις, είμαι σίγουρος πως αν βρεθεί λύση θα έχουν πάρει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες έτσι ώστε και στο μέλλον να μην υπάρξουν σκιές με τη γείτονα χώρα».