Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προστέθηκε στον… μακρύ κατάλογο κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που έγιναν αποδέκτες αποδοκιμασίες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Όλοι εσείς που ψηφίσατε τη προδοσία των Πρεσπών θα πληρώσετε», φώναξε μια γυναίκα προς τον πρόεδρο της Βουλής, το απόγευμα της Τρίτης (02.04.2019) όταν ο Νίκος Βούτσης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε τη στιγμή που κατέγραψαν οι κάμερες
Ο Νίκος Βούτσης, στην ομιλία του, σχολίασε τις αποδοκιμασίες του τελευταίου διαστήματος σε βάρος πολιτικών (κυρίως κυβερνητικών στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ) με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για εμμονή και διχαστικές κραυγές που είναι άκρως επικίνδυνες.
«Μερικά συνθήματα και κυρίως η εμμονή, από ορισμένες πλευρές, να υποθάλπουν, εάν και ευθέως δεν ενθαρρύνουν, τις κραυγές περί προδοσίας, έναντι της πραγματικότητας, ίσα – ίσα, ότι μια εκκρεμότητα λύνεται με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα μας και για την περιοχή, αυτές οι κραυγές αν ήταν μόνον βλακεία θα έλεγα πως είναι ανίκητη και πως, εντάξει, κάποια στιγμή και αυτοί θα σκεφτούν πως δεν ήταν έτσι. Δεν είναι απλό όμως το πράγμα. Διότι είναι βαθύτατα διχαστικές αυτές οι κραυγές και άκρως επικίνδυνες», είπε.
Αιχμές…
Με αφορμή το επεισόδιο με τη γυναίκα που του φώναξε πως όσοι ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών θα πληρώσουν, ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «λάθος» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ότι «παραμελήθηκε σοβαρά» τους προηγούμενους μήνες η προσπάθεια που γινόταν αναφορικά με τη Συμφωνία.
«Φτάσαμε, η Συμφωνία των Πρεσπών να δημοσιοποιηθεί, να δημοσιευτεί πέντε μέρες πριν την ψηφίσουμε στη Βουλή… Δεν είχε μοιραστεί στον κόσμο καν», τόνισε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση δεχόταν πυρά, για μήνες, με «μη ακριβή» επιχειρήματα, «από την πλευρά, την κυβερνητική, υπήρξε στα όρια «του άκρα του τάφου σιωπή», για μερικούς μήνες».
Στο στόχαστρο του Νίκου Βούτση βρέθηκε και ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος. «Δεν αποτιμήθηκε η επιρροή του συμμάχου και συγκυβερνήτη, μέχρι πριν από τρεις μήνες του κόμματος του κ. Καμμένου των ΑΝΕΛ, και της παρουσίας του Πάνου Καμμένου σε μια καίρια θέση του ΥΕΘΑ της χώρας όλους αυτούς τους μήνες. Που ήταν μια παρουσία, που εκ των πραγμάτων – δεν έκρυψε ποτέ τις απόψεις του για αυτά τα θέματα ο Πάνος Καμμένος – ήταν μια παρουσία που αδυνάτιζε, υπονόμευε, αποδομούσε και σε κάθε περίπτωση βήμα προς βήμα, έφτιαχνε αντισώματα μέσα στο σώμα της κοινωνίας και στο δημόσιο χώρο και διεθνώς σε σχέση με τη Συμφωνία.
Δεν εκτιμήθηκε σωστά η δύναμη αυτής της σύμπραξης επί έξι μήνες πάνω σε ένα κορυφαίο ζήτημα σε επίπεδο διακυβέρνησης. Δεν έχω να σας πω πως θα έπρεπε να γίνει το διαζύγιο πιο νωρίς και τι και πως, προς Θεού, είναι άλλη συζήτηση αυτή, ανοίγω όμως όπως καταλαβαίνετε ένα θέμα που αφορά πραγματική μας ευθύνη», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι διαφορετικά θα υπήρχε η δυνατότητα τα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών να αναλυθούν και να συζητηθούν πιο διεξοδικά, «να εμποτιστούν σε πλειοψηφικά στρώματα και ρεύματα στον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε: «Θεωρώ πως εκεί είναι ένα θέμα αυτοκριτικής και δεν είναι αδυναμία».
Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες κομμάτων της αντιπολίτευσης, του «δημοκρατικού τόξου», τα οποία, όπως είπε, ενώ είχαν στο παρελθόν εκφραστεί υπέρ της ανάγκης για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τη γειτονική χώρα, σήμερα για σκοπούς «εσωτερικής συνοχής» τους και για ψηφοθηρικούς λόγους, υιοθετούν μια στάση που «αφήνει χώρο» σε ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές.
Προειδοποίησε, παράλληλα, για τους κινδύνους που απορρέουν από στάσεις «αφωνίας» και «υποκρισίας», απέναντι σε ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές.
«Είναι εγκληματικό λάθος, ενόψει των ευρωεκλογών και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η συνέχιση της αφωνίας και η συνέχιση της υποκρισίας πάνω σε αυτό το ζήτημα. Διότι έχει αφεθεί πραγματικά χώρος του να λέγονται πράγματα τα οποία είναι πρωτοφανή, άκρως διχαστικά και επικίνδυνα», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.
Ο Ν. Βούτσης εκτίμησε ότι η τάση αυτή θα γίνεται όλο και πιο μειοψηφική, όσο θα γίνονται κατανοητά τα «οφέλη» της συμφωνίας, «πλην όμως ο διχασμός δεν έρχεται πάντοτε, ούτε συνήθως από τις πλειοψηφίες, για αυτό θα παραμείνει», προειδοποιώντας για τα αποτελέσματα αυτών των στάσεων και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου δεν παράγονται απλά fake news, για τα οποία συζητά όλος ο κόσμος. Παράγεται μια fake πολιτική, ένα υποκατάστατο πολιτικής άκρως επικίνδυνο, δηλαδή μια πολιτική που στηρίζεται, υποστηρίζεται και αναπαράγει ψέματα, στοχοποιεί, δολοφονεί χαρακτήρες, αλλάζει ατζέντα».