Πολιτική

Βούτσης – ΓΣΕΕ: Το συνδικαλιστικό κίνημα εκφυλίζεται – Να σταματήσουν τα παρατράγουδα!

Έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ είχε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στην σκιά των όσων διαδραματίζονται με το Συνέδριο της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε σημαντικό η ΓΣΕΕ να κάνει το Συνέδριο και να αποφευχθεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα ζήτησε «να γίνει προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές μια προσπάθεια ώστε να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές προϋποθέσεις και εγγυήσεις για να κατασιγάσει η ένταση και οι αντιπαραθέσεις για εύλογα ή λιγότερα εύλογα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, για ενστάσεις, που αφορούν σε εγγυήσεις διεξαγωγής του Συνεδρίου».

Ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός της μη διεξαγωγής του Συνεδρίου και δυστυχώς είναι ένα επιπλέουν επεισόδιο σε τάσεις που μπορούν να αναγνωστούν σαν εκφυλισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα» και το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων «είναι επιτακτική ανάγκη να ανασυνταχθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα στη νέα, τυπικά μεταμνημονιακή, φάση.

Γιατί, συνέχισε, υπάρχουν κι επιπλέον δυνατότητες, νομοθετικές και άλλες που ανοίγουν το πλαίσιο και το πεδίο των συμβάσεων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων, των εγγυήσεων και της ασπίδας στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα στη δημιουργική αντιπαράθεση που υπάρχει για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους μετά από δέκα χρόνια με ό,τι έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι».

[read4more]

Μάλιστα είπε ότι η Βουλή και η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να επικουρούν το συνδικαλιστικό κίνημα και να θωρακίσουν επιπλέον το πεδίο του νομικού ελέγχου τις νομικές πρόνοιες για να γίνονται οι διαδικασίες στα συνδικάτα. Όπως επίσης, να λειτουργεί το πλαίσιο των απαραίτητων ελέγχων, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο σε σχέση με τα οικονομικά και με όποιο άλλο ζήτημα δημιουργεί εντάσεις και αναπαράγει μία εικόνα ότι διαμορφώνονται πλειοψηφίες, μειοψηφίες ή εκπροσωπήσεις οι οποίες δεν είναι αυθεντικές.

Αυτό το σημάδι, αυτό το στίγμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «πρέπει να φύγει από το συνδικαλιστικό κίνημα σε μία πορεία εξυγίανσης και πιστεύω ότι εφόσον γίνει το Συνέδριο, αυτά τα θέματα θα πρέπει να τεθούν και ως προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα να ισχύσουν και μέσα στο ίδιο το Συνέδριο έτσι ώστε να υπάρξει δημόσια, διαφανής προσέγγιση σε μία άλλη πορεία για το συνδικαλιστικό κίνημα».

ΓΣΕΕ: Ασπίδα της Βουλής για το Συνέδριο

Ο πρόεδρος της ΓΣEE Γιάννης Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής που τον δέχθηκε επειγόντως και δήλωσε ότι ως επικεφαλής του κορυφαίου θεσμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, του ζήτησε να συμβάλλει και με το κύρος και με όποιο άλλο τρόπο κρίνει πρόσφορο, στο να διενεργηθεί το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο απειλείται από πρωτοφανείς βιαιότητες που τις είδαν όλοι οι Έλληνες να εκτυλίσσονται στις οθόνες των τηλεοράσεων, αλλά στην πραγματικότητα είχαν συμβεί ακόμα χειρότερα πράγματα που δεν περιποιούν τιμή στο ήδη καθημαγμένο συνδικαλιστικό κίνημα και να γυρίζουμε γύρω από ένα ζήτημα, το οποίο λίγο απασχολεί τον κόσμο της εργασίας.

Και τόνισε ότι «το ζητούμενο σήμερα είναι να γίνει το Συνέδριο, να δείξουμε παντού ότι η Δημοκρατία, δηλαδή το ελευθέρως συνέρχεσθαι, το εκλέγειν και εκλέγεσθαι, λειτουργεί και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε πως θα θεραπεύσουμε και τις παθογένειες των συνδικάτων, που ιδίως την εποχή των μνημονίων, έδειξαν και τις μεγάλες ανεπάρκειες που υπάρχουν και ταυτόχρονα να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη πνοή δημοκρατίας στο εσωτερικό τους.

Είμαι αυτός ο οποίος έχω προτείνει να υπάρχει και ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό βιβλιάριο και μητρώο και πρέπει ενώ το έχουμε θεσμοθετήσει, να το εφαρμόσουμε και να δώσουμε όλοι αυτό που απαιτείται, αλλά ταυτόχρονα να δούμε και άλλα ζητήματα που αφορούν στην προστασία που ο ίδιος ο νόμος θα παρέχει όχι πλέον για να γίνονται οι διαδικασίες, αλλά για να είναι διαυγείς, διάφανες, ορατές σε κάθε πολίτη, σε κάθε συνδικαλιζόμενο αλλά και μη συνδικαλιζόμενο εργαζόμενο.

Και γι’ αυτό πιστεύω πως και η Βουλή και η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να το δει. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι και με προτάσεις για να μπορέσουμε να συζητήσουμε πως θα κάνουμε αυτό το αναγκαίο θεσμικό βήμα», κατέληξε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα