Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Βούτσης: Κάποιοι φόρεσαν μαύρες πλερέζες που βγαίνουμε από τα μνημόνια – Αιχμές για Στουρνάρα

Βούτσης: Κάποιοι φόρεσαν μαύρες πλερέζες που βγαίνουμε από τα μνημόνια – Αιχμές για Στουρνάρα

Η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και εκείνοι που με τις πολιτικές τους οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία σήμερα φορούν «μαύρες πλερέζες» και επιχειρούν αντιστροφή της πραγματικότητας. Αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στον Real FM.

«Εκπλήσσομαι για τις μαύρες πολιτικές πλερέζες που έχουν πέσει σε κάποιους δημοσιολογούντες από προχθές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης και υπενθύμισε ότι η συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και οι εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες που αυτή προέβλεπε τέθηκαν υπόψη του ελληνικού λαού μαζί με τα μέτρα που είναι γνωστά ως «παράλληλο πρόγραμμα».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει την χώρα από τα Μνημόνια ενώ άλλοι με τις πολιτικές τους επί χρόνια οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Η αντιστροφή της πραγματικότητας, δηλαδή να συζητάμε με βάση το αφήγημα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε βγει πριν από τρία χρόνια από το Μνημόνιο, είναι μόνο ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και εκτίμησε ότι «είναι προς κακό της ΝΔ ότι υιοθετεί τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ διότι δεν έχουν καμία βάση».

«Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ έχουν συζητηθεί μέσα στη Βουλή και έχει καταδειχθεί ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι η μιζέρια μιας πολιτικής η οποία προσπάθησε να στραγγαλίσει τη χώρα μας και να την οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης. Αυτό δεν το πέτυχαν και ίσα ίσα υπήρξε μια πρόοδος με το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ταυτόχρονα έδινε τη δυνατότητα άσκησης πολιτικών και έτσι σήμερα έχουμε 19,5% ανεργία ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ευτυχής με το 27%. Πρόκειται για μια προπαγανδιστική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

«Μας έβαλαν στα Μνημόνια οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα από πολιτικοί θύτες, ιστορικά, θέλουν να εμφανιστούν ως σωτήρες. Αυτό θα κριθεί στις εκλογές δημοκρατικά. Μας έβαλαν χωρίς κούρεμα χρέους, μας έβαλαν επί ενάμιση χρόνο με καθυστερήσεις μέχρι να “ξεφορτώσουν” οι γαλλογερμανικές τράπεζες τα ομόλογά τους και ύστερα μας επέβαλλαν λαθεμένες πολιτικές που δεν είχαν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Θυμάστε τι έκανε ο Σόιμπλε το 2015. Δεν κατάφερε να υπάρξει Grexit, και αντί να χαιρόμαστε γι’ αυτό ζητάμε να βάλουμε πολιτικές πλερέζες για να μην πιστωθεί αυτή η κυβέρνηση ότι με συγκεκριμένο τρόπο βγήκε το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί όλο το δανεικό ποσό. Υπάρχει ένα “μαξιλάρι”, δεν έγινε κόφτης στον προϋπολογισμό, δεν βρέθηκε εκτός συστήματος το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει: «Η ιστορία γράφεται κάθε φορά μέσα στις συγκυρία και στο συσχετισμό που διαμορφώνεται. Από την πλευρά μας υπάρχουν αυτοκριτικές παρατηρήσεις για εκείνη την περίοδο σε σχέση με τη γνώση κάποιων δεδομένων που αφορούσε το συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη. Θα ήταν πολύ πρόχειρο και εμμονικό να έλεγα ότι θα κάναμε τα ίδια τώρα».

Επίθεση στον Στουρνάρα

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στη στάση του διοικητή της ΤτΕ. «Ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών πριν τον Γκίκα Χαρδούβελη. Είναι προφανές ότι με τις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα πρεσβεύει εμμονικά την υστεροφημία του για το σύνολο των λαθεμένων πολιτικών που σφράγισαν εκείνη την περίοδο. Με αυτή την έννοια επαναλαμβάνει ακόμα και τώρα την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ο κ. Στουρνάρας είναι πολιτικό ον και είναι προφανής η προσπάθεια για την υποστήριξη της τότε πολιτικής του άποψης» είπε ο Νίκος Βούτσης και τον προέτρεψε: «Ο κ. Στουρνάρας καλά θα κάνει ως τραπεζίτης αυτής της χώρας σε εκκρεμή ζητήματα να βοηθάει τη χώρα έτσι ώστε να βγούμε με έναν καλύτερο τρόπο από όσα περιέγραφε το τελευταίο διάστημα».

Η επόμενη μέρα

Αναφερόμενος στην περίοδο που ξεκινά με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «οι παρεμβάσεις πλέον από εδώ και πέρα θα δίνουν τη δυνατότητα για στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις», εκτιμώντας ότι η κοινωνία θα βρεθεί σε τροχιά ανάτασης. «Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνουν όρθιοι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν αρκετά τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και επισήμανε ότι αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η διαμόρφωση αυτών των μεγάλων πλεονασμάτων για τα επόμενα τρία χρόνια αλλά «επί του δημοσιονομικού χώρου, του επιπλέον που δημιουργείται, θα υπάρχει δυνατότητα από την εκάστοτε κυβέρνηση να ασκείται κοινωνική πολιτική».

«Θα τα δούμε όλα αυτά πηγαίνοντας προς τη ΔΕΘ και κυρίως προς τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. Πιστεύω ότι εάν δεν υπάρξει συναίνεση, θα υπάρξει ανοχή από τους δανειστές για τις παροχές. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι έχει το δικό του λόγο και μέσα από τις δικές τους παρεμβάσεις τελικά οδηγούμαστε σε συναινέσεις και ανοχή. Απαιτούνται φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έχουν μέσα το στοιχείο της οριζόντιας διαμόρφωσης έτσι ώστε να αφορούν τη μεγάλη μάζα των μισθωτών και των επαγγελματιών. Επαναλαμβάνω ότι η εκτίμησή μου είναι ότι θα τα πάμε καλά και θα τα πάμε καλύτερα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο ανασχηματισμός θα οδηγήσει στις εκλογές

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στον επικείμενο ανασχηματισμό εκτιμώντας ότι θα πρόκειται για επιλογές του πρωθυπουργού «για να πάμε στην τελική ευθεία των εκλογών». «Δεν πρόκειται για ανακάτεμα της τράπουλας. Όταν ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ανασχηματισμό θα περιμένουμε να δούμε με ποιες επιλογές θα κάνει για να πάμε προς την τελική ευθεία των εκλογών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα αποτραπεί η αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας στις προσεχείς εκλογές. «Μέσα από την κοινωνία έχουν ενεργοποιηθεί τα αντινεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά και οι ευαισθησίες που έχουν ονομαστεί ιστορικά “αντιδεξιά αντανακλαστικά” μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή το Μακεδονικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κυρίως όμως με την οικονομική πρόοδο της χώρας μετά τα Μνημόνια θα βρεθούν οι τρόποι για να μορφοποιηθεί αυτή η τάση που θα αποτρέψει την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας στις προσεχείς εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Έχουμε αρκετό χρόνο μέχρι τις εκλογές για να μορφοποιηθούν αυτές οι τάσεις. Το βασικό είναι να αποδομηθεί με επιχειρήματα το κυοφορούμενο ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ τυφλό μέτωπο και το οποίο πιστεύω ότι πνέει τα πολιτικά λοίσθια ως επιχειρηματολογία».

Ο πρόεδρος της Βουλής κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου πως όταν έρθει η συμφωνία για την ΠΓΔΜ στη Βουλή θα πέσει η κυβέρνηση: «Όταν έχουμε αυτή την εξέλιξη τότε ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του. Θα πρέπει να σας πω για το τυπικό της υπόθεσης -και αυτό δεν έχει σχέση με τον Πάνο Καμμένο- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κάποιο λόγο. Μια κυβέρνηση πέφτει μόνο με πρόταση δυσπιστίας. Θα είναι αυτή που επιχείρησε να κάνει η ΝΔ και βρήκε μόνο 126 βουλευτές. Είναι δηλαδή πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα βρει μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις