Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε "κανιβαλισμό" την κριτική κατά των 6 που "προσχώρησαν" στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αδυνατώ να κατανοήσω πως σήμερα, για πολλοστή φορά σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε μένα κατηγορώντας με ότι δεν επιτελώ τον θεσμικό μου ρόλο και ότι θα έπρεπε να επιστρέψω την επιστολή στον πρωθυπουργό και να επιστρέψω και τις επιστολές στους έξι βουλευτές», είπε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση.
«Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Μια τέτοια πρόσκληση που μου απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής προσήλωσης», είπε ο κ. Βούτσης.
Αναφερόμενος στις επιστολές των έξι βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι δηλώσεις τους δεν αφορούν τις ονομαστικές ψηφοφορίες, που συνήθως γίνονται για νομοθετήματα που μπορεί να προκαλέσουν μείζονες αντιπαραθέσεις, αλλά αφορούν στις κοινές ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση κάθε βουλευτής από τους έξι που απέστειλαν επιστολές, μπορεί να το δηλώσει αν διαφωνεί με κάποιο νομοθέτημα, υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης.
[read4more]
Ο κ. Βούτσης προειδοποίησε ότι αυτή η ρητορική σε βάρος των συγκεκριμένων βουλευτών, είναι «ρητορική που κανιβαλίζει τους έξι», είναι επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν ασκείται μόνο από πολιτικά κόμματα αλλά ασκείται και «με δημόσιους εκβιασμούς, με αρνητικά αφιερώματα και…πακέτα που θέλουν να μακελέψουν και να στοχοποιήσουν βουλευτές».
«Είναι απολύτως καθαρό. Όποια πολιτική δύναμη θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση, δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, προχωράει με τη σχετική συνταγματική διαδικασία», ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής και επέμεινε ότι οι επιστολές των έξι βουλευτών, στόχο έχουν την αποφυγή άσκοπων ονομαστικών ψηφοφοριών.
Τέλος για τις αλλαγές στον Κανονισμό που δεν προχώρησαν, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι μέριμνα ήταν μόνο «το καλό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και υποστήριξε πως ήθελε να «προστατέψει» τον Σταύρο Θεοδωράκη.
«Υπήρξαν κορυφαίοι πολιτικοί που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτικές ομάδες στον παρελθόν και το κοινοβούλιο τους σεβάστηκε. Είναι ο Ζίγδης, η Ηλιού, ο Μαρκεζίνης και ουδείς διανοήθηκε να τους βγάλει εκτός σειράς και εκτός των ελαχίστων προνομίων μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές» είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Ο κ. Θεοδωράκης έχει κόμμα, έχει κατέβει σε εκλογές δύο και τρεις φορές, τυγχάνει κρατικής επιχορήγησης, είναι στις λίστες του ΕΣΡ για το χρόνο παρουσίας του που δικαιούται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μελετούσαμε πως μπορεί να κινηθεί μέχρι τις εκλογές»