Πολιτική

Βούτσης: Υπαρξιακό χαρακτήρα αποκτά το διακύβευμα των εκλογών

Η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές αρχές της και τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης κατά τον χαιρετισμό του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως είναι ίσως είναι η πρώτη φορά που το διακύβευμα των ευρωεκλογών αποκτά καθαρό υπαρξιακό χαρακτήρα. Τα κλισέ ‘απαντάμε με περισσότερη Ευρώπη’ χρειάζονται νοηματοδότηση, ποια Ευρώπη θέλουμε. Η διατήρηση του status quo, η εμμονή στη λιτότητα και η δημιουργία μιας Ευρώπης-φρούριο δεν μπορούν να αποτελούν λύση. Η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων θα έχει υπογράψει τη διάλυσή της, καθώς θα πρόκειται για μια Ευρώπη με νεοαποικιακά χαρακτηριστικά και ειδικές οικονομικές ζώνες».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι «επιβάλλεται η δημιουργία των πιο πλατιών δημοκρατικών συγκλίσεων που θα λειτουργήσουν εν τέλει ως ανάχωμα στη μαύρη διεθνή του εθνικισμού και της ακροδεξιάς» και επισήμανε ότι «η εποχή των τεράτων βρίσκεται ενώπιον μας και δεν μπορεί παρά να μας επιτάσσει στο καθήκον της δημοκρατικής άμυνας και της σύγκρουσης με τις δυνάμεις που την αντιστρατεύονται».

Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη μοιάζει μουδιασμένη απέναντι σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστό και συνεχώς μεταλλασσόμενο, καθώς η παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης γεννά ευκαιρίες, εισάγει στη νέα τεχνολογική επανάσταση, βοηθά στη συμμετοχή και την είσοδο στο προσκήνιο μεγάλων χωρών και τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού, πλην όμως ταυτόχρονα δημιουργεί και γεννά πολλές ανισότητες, εγκυμονεί κινδύνους και νέες διεθνείς οικονομικές κρίσεις, ενώ αναπαράγονται εστίες και πηγές βίας με την ταυτόχρονη υποβάθμιση των διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ ιδιαίτερα και των διεθνών συνθηκών».

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, έκανε λόγο για αποτυχία της Ευρώπης να την αντιμετωπίσει και να προετοιμαστεί για τα προσφυγικά ρεύματα του μέλλοντος, «που οδήγησε νομοτελειακά σε μια επιθετική εσωστρέφεια που πήρε τη μορφή της συγκρότησης περιφερειακών μπλοκ κρατών με σαφή αντιευρωπαϊκή προδιάθεση και ανάλογες πρακτικές». Η ηχηρή αδράνεια της Ευρώπης, προσέθεσε, «έφερε ξανά στο φως της ευρωπαϊκής ιστορίας τους σκελετούς του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας».

Καταλήγοντας στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στο ζήτημα της συνανάπτυξης, της συνέργειας, κυρίως στον χώρο των Βαλκανίων, τονίζοντας πως «με την άρση μιας εκκρεμότητας μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι μια προσφορά για την ίδια την ΕΕ, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, που θα πιστωθεί και στη χώρα μας με ιστορική κλίμακα».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα