Οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων έχουν κληθεί από τις 10 και μισή το πρωί, που κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να το πάρουν, να το μελετήσουν και αποφανθούν μέχρι τις 5.30 το απόγευμα όπου θα διεξαχθεί η μόνη και μια συνεδρίαση της Επιτροπής. Δηλαδή, εάν κανείς κάνει την αναγωγή των 102 σελίδων που αριθμούν συνολικά η αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο, η έκθεση του ΓΛΚ και οι υπόλοιπες ειδικές εκθέσεις με τις 6μιση ώρες που έχουν στην διάθεσή τους, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής έχει τον απίστευτο χρόνο των 3 λεπτών και 80 δευτερόλεπτα ανά σελίδα (!) για να διαβάσει, να συγκρίνει και να αποφασίσει…
Ο χρόνος αυτός, βέβαια, φαντάζει «πολυτελέστατος» σε σχέση με τα 2 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο, και με την προϋπόθεση να μην κοιμόντουσαν χθες βράδυ, που είχαν οι βουλευτές των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων για να διαβάσουν, να επεξεργαστούν και να κρίνουν το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα νομοσχέδιο που μπορεί να κατατέθηκε χθες στις 6.30 το απόγευμα και η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα στις 12 το μεσημέρι αλλά αυτό αριθμεί 331 ολόκληρες σελίδες!
Κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ να μιλάει για «Βουλή τσίρκο και μάλιστα από αυτά που βασανίζουν τα ζώα» και να αποχωρεί.
Τη ΝΔ με τον Κώστα Σκρέκα να επισημαίνει ότι από τη πρώτη ημέρα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ούτε ένα νομοσχέδιο δεν έχει έρθει στην Βουλή με την κανονική διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του, αντίθετα όλα κατατίθενται με την διαδικασία του επείγοντος και του κατεπείγοντος…».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη, να μιλάει για « ντροπιαστική εικόνα και μεγαλύτερη υποβάθμιση από την κυβέρνηση που βάζει τους βουλευτές να ψηφίζουν κάτι και σε τρείς ημέρες μετά να μας ζητάει να το ξεψηφίσουμε…» ενώ και οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους μιλώντας για διαδικασίες λάστιχο του Κανονισμού της Βουλής.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτη, μιλώντας στο πολυνομοσχέδιο, προσπάθησε να δικαιολογήσει τον κακό αυτό τρόπο νομοθέτησης στο γεγονός ότι «δεν ζούμε σε στιγμές κανονικότητας…» και στον κίνδυνο επιβολής προστίμων από την ΕΕ που μπορεί να αγγίξουν μέχρι και 29.000 ευρώ ημερησίως για τη μη συμμόρφωση της χώρας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση. Για «ασφυκτικά περιθώρια…» έκανε λόγο και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να προτείνει μια ελαφρά υποχώρηση στον νομοθετικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Δηλαδή η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές να επεκταθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα ολοκληρωθεί η δεύτερη ανάγνωσή του και την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων θέλησε για μια ακόμα φορά να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι «η Κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί και έξω από την Συμφωνία» και μάλιστα τόνισε ότι « αυτή είναι η διαφορά μας με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις…».
Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης πάντως σχετικά με τις ενεργειακές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είδε νέες θέσεις εργασίας και κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, στην εξοικονόμηση ενέργειας, και στο εθνικό σχέδιο ενεργειακής δράσης, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων με διαφάνεια, νέα πολιτική για τους υδρογονάνθρακες αλλά και αναβάθμιση των λαϊκών γειτονιών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.