Πολιτική

Βουλή: Κόντρα για το κατεπείγον της συμφωνίας ΟΛΠ με Cosco

Με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, να εξηγεί ότι ο κυρωτικός νόμος για την σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξ ανάγκης και όχι με υπαιτιότητα της κυβέρνησης και σύσσωμη την αντιπολίτευση να στηλιτεύει σαν αντικοινοβουλευτική αυτήν την πρακτική, ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

«Η διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, που έρχεται επικουρικά, αλλά αποτελεί μία σημαντική παράμετρο», ενημέρωσε ο κ. Δρίτσας, εξηγώντας πως δεν μπορούσε να εισαχθεί νωρίτερα στη Βουλή, γιατί υπήρχαν χρονοβόρες διαδικασίες, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί και η εκδίκαση προσφυγών που είχαν κατατεθεί και απορρίφθηκαν.

Όπως είπε, «οι επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέβαλλαν να εξετάσουμε αν απαιτούνται νέες αλλαγές στη σύμβαση ή στον κυρωτικό νόμο, ωστόσο η Επιτροπή αποφάνθηκε πως δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αλλά τα θέματα θα επιλυθούν εν τοις πράγμασι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιλαμβάνεται.

Ο κ. Δρίτσας, ενημέρωσε, επίσης, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση, αξιολογώντας μόνο τη νομιμότητα της μεταβίβασης των μετοχών και δεν μπήκε στην ουσία της σύμβασης.

«Ο νόμος 4336 αναφέρει ότι έως τον Ιούνιο πρέπει να έχει ψηφιστεί» και ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου «έχει σχέση και με το ταξίδι του πρωθυπουργού και είναι καλό να έχουμε τελειώσει με το ζήτημα ενόψει του ορίζοντα που ανοίγεται στις σχέσεις της χώρας με την Κίνα», ανέφερε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός.

Η αντιπολίτευση

Ότι αυτοεκτίθεται κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας, η εισηγήτρια της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ζήτησε από τον κ. Δρίτσα να εξηγήσει πώς έχει κάνει αυτήν τη μεταμόρφωση και ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Αφού επεσήμανε ότι η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες για να κλείσει η συμφωνία, έκανε λόγο για μεθόδευση και ευτελισμό του Κοινοβουλίου.

«Δεν είναι κατεπείγον το νομοσχέδιο, δρομολογημένο είναι», υποστήριξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Κούζηλος.

Για «φαρσοκωμωδία» μίλησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θέλει με σύντομες διαδικασίες να αποφύγει να μάθει ο κόσμος τι έλεγε πριν και τι λέει τώρα. Επίσης, ζήτησε να κατατεθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Όλη η διαδικασία είναι σκάνδαλο από μόνη της. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Και εσείς και οι προηγούμενοι, τα μεγάλα ζητήματα τα φέρνετε ως κατεπείγοντα», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Τόνισε, δε, πως η εξήγηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν αποτελεί άλλοθι, καθώς και οι εφημερίδες γράφουν πως η κυβέρνηση επιλέγει αυτήν τη μορφή για να έχει ο πρωθυπουργός τη συμφωνία στις αποσκευές του στην Κίνα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, εκτίμησε ως θεμιτή «την επιθυμία» του πρωθυπουργού να έχει τη συμφωνία στις αποσκευές του, ωστόσο, καταλόγισε στην κυβέρνηση «έλλειμμα σχεδιασμού που δεν επέτρεψε να έχουμε κανονική διαδικασία». «Αυτό που γίνεται δεν περιποιεί τιμή στο Κοινοβούλιο», υπογράμμισε.

Για «λαϊκισμό» κατηγόρησε τη ΝΔ ο Δ. Καμμένος, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο οποίος επέμεινε: «Να μείνουμε στην ουσία και να δούμε αν η συμφωνία είναι εις όφελος του λαού και των εργαζομένων και του Πειραιά».

Την επιφύλαξη της Ένωσης Κεντρώων, ως προς τη σύμβαση, εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα