- Στην Ολομέλεια της Βουλής μπήκε την Τετάρτη, 17.05.2017 το πολυνομοσχέδιο - Στις 18:00 το απόγευμα έδωσε το παρών στην αίθουσα και ο πρωθυπουργός και έβγαλε... λαβράκια σε "πηγαδάκι" με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - Την Πέμπτη η κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα - Τεστ για την κυβέρνηση και ευκαιρία... σφοδρών επιθέσεων για την αντιπολίτευση - Αμέτρητες ομιλίες και εντάσεις στην αποψινή μαραθώνια συνεδρίαση
Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, 17.05.2017 στην Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη το βράδυ. Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επι της αρχής στις επιτροπές από την κυβερνητική πλειοψηφία μέσα σε κλίμα έντασης αφού οι τοποθετήσεις των φορέων ήταν κατά των μέτρων.
Περίπου στις 18:00 το απόγευμα έδωσε το παρών στην Ολομέλεια και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ενώ οι ομιλίες βουλευτών συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ…
Την Πέμπτη, 18.05.2017 θα έχουμε το… κυρίως πιάτο με την ψηφοφορία των νέων μέτρων, η οποία όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς θα έχει χαρακτήρα “κρας τεστ” για την κυβερνητική συνοχή…
«Επιδίωξη της συμφωνίας με τους πιστωτές είναι να δημιουργηθούν γερά θεμέλια μέσα από μεταρρυθμίσεις στις δομές της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν οι αναγκαίες εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου,και αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες, όπως είπε, συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η πρώτη ναφορά τη ρη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τη δημοσιότητα στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) προκηρύξεων και διακηρύξεων στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς με τις τροποποιήσεις που γίνονται απλοποιείται.
«Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων. Με το άρθρο 46 κάνουμε ακόμη πιο ευέλικτη τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, διευκολύνοντας ακόμη περισσσότερο την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο, αν μια τέτοια επικύρωση κριθεί αναγκαία», επισήμανε ο υπουργός.
Η τρίτη μετταρύθμιση αφορά στη διαχείρηση των κόκκινων δανείων. «Οι στοχευμένες τροποποιήσεις του νόμου αποσαφηνίζουν το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείρηση των δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, με γνώμονα τη θεσμική προστασία των δανειοληπτών με την ταυτόχρονη διευκόλυνση των πιστωτικών ιδρρυμάτων να διαχειριστούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, που είναι η τέταρτη μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι πρόκειται για υλοποίηση της δέσμευσης την οποία είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και τόνισε πως «παρά το ότι δεν αποδεχόμαστε την αισιοδοξία για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της ρύθμισης, προσπαθούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων». «Απορρίψαμε την πρόταση των θεσμών για οριζόντια απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και η απελευθέρωση περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.
Τέλος, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι κατανοεί τις αντιδράσεις για την προτεινόμενη ρύθμιση και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
«Η συμφωνία που προέκυψε από την διαπραγμάτευση περιέχει και επώδυνα μέτρα που δεν αποτελούν όμως επιλογή της κυβέρνησης. Για αυτό και δεν μας οδηγεί σε πανηγυρισμούς. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και προσπαθούμε να την αντιστρέψουμε. Πρώτη φορά έχουμε ένα αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με ουδέτερο αποτέλεσμα, με ισοδύναμα μέτρα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν αντισταθμιστικά μέτρα».
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε μια συνολική συμφωνία για να αλλάξει σελίδα η χώρα».
«Πρώτη φορά υπάρχει ένας οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από την κρίση. Πρώτη φορά, μια συμφωνία περιλαμβάνει την διευθέτηση του χρέους χωρίς νέα δάνεια και χωρίς επιτροπεία» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, ενώ επιτέθηκε σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από κόμματα και ΜΜΕ είναι εκκωφαντικός. Φωνάζουν γιατί τελειώνει το 2018, γιατί στη συμφωνία περιλαμβάνονται θετικά αντίμετρα. Φωνάζουν τη στιγμή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις συμφώνησαν πλεονάσματα ύψους 4,5%. Γνωστή επωδός τους, ότι δεν θα καταφέρετε να πιάσετε τους στόχους και άρα δεν θα εφαρμοστούν. Παραλείπουν να πουν για την αντιαναπτυξιακή πολιτική τους, που οδήγησε την ανάπτυξη της χώρας στον κατήφορο».
Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ακόμα, ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ανατάξει τη χώρα από τα οδυνηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι το 2014, τονίζοντας ότι για να το καταφέρει, αξιοποίησε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις απαραίτητες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, ενώ έδωσε έμφαση στην πλήρη αξιοποίηση των ΕΣΠΑ, που έφεραν, όπως είπε, την Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ.
«Παρά τις υπερδεσμεύσεις που μας κληροδότησαν, έφτασαν στα 6 δισ. ευρώ τα κονδύλια, ενώ αν αφήναμε τα κακοσχεδιασμένα προγράμματα που μας κληροδότησαν, έπρεπε να τις καλύψουμε με κρατικούς πόρους» τόνισε και πρόσθεσε:
«Χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος, προχωρήσαμε για να ανοίξουμε τα προγράμματα στη κοινωνία, μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του συστήματος των κοινωνικών προγραμμάτων. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί το 60% των κοινωνικών προγραμμάτων, όταν η απορρόφηση τα προηγούμενα χρόνια είχε μόλις φτάσει στο 1,5%. Είναι παρεμβάσεις με σοβαρό κοινωνικό αποτύπωμα».
Ο κ. Χαρίτσης μίλησε ακόμα για αντίστοιχα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι, «με τους αναπτυξιακούς νόμους δρομολογούνται επενδυτικά σχέδια ύψους 6,5 δισ. ευρώ που βρίσκονταν στον αέρα», γιατί όπως είπε, «καμία πρόβλεψη δεν υπήρχε».
«Αντιστρέψαμε τον αναπτυξιακό νόμο και για πρώτη φορά ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν και αφορούν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων με το πιο χαμηλό βαθμό και από 700 εκατ. ευρώ που ήταν έφτασε στο 1 δισ. για το 2019, ανεξάρτητα από τα αντίμετρα και θα αυξηθεί στο 1,25 δισ., ενώ αν συμπεριληφθούν και τα αντίμετρα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ» υποστήριξε.
Στη συνέχεια, μίλησε «για έργα που σχεδιάζονται με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών» τονίζοντας ότι «θεσμοθετήσαμε ειδικά προγράμματα για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που δέχονται μια επιπλέον επιβάρυνση λόγω του προσφυγικού» και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα υπογράφεται η ένταξη έργων.
Ο κ. Χαρίτσης μίλησε ακόμα για αντίμετρα ύψους 900 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκαν με σκληρή διαπραγμάτευση, όπως τα συμφωνημένα 100 εκατ. κάθε χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, τα άλλα 100 εκατ. ευρώ επιπλέον για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού νόμου και τα 100 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις αγροτικών υποδομών.
«Τα αναπτυξιακά αντίμετρα είναι παρεμβάσεις που θα διατηρηθούν. Ήρθαν για να μείνουν και μετά τα τρία χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Η συμφωνία περιέχει δύσκολα σημεία που πληγώνουν περισσότερο τη δική μας κοινωνική βάση. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι μια επιλογή μας ταξικά προσδιορισμένη, για αυτό γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για αναμόρφωση του τοπίου».
«Θέλουμε μια συμμετοχική ανάπτυξη που θα είναι ισόρροπη, θα αγκαλιάζει όλη τη χώρα. Τη θέλουμε να είναι διατηρήσιμη, να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και όχι σε φούσκες σε εκείνους τους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
«Με την ψήφο αυτή πουλάτε τον χαρακτήρα και την ψυχή σας στο πολιτικό σύστημα που μας έφερε εδώ, αντιγράφοντας κάθε λάθος του. Μαζί με τον χαρακτήρα σας πουλήσατε και το μέλλον των νέων μας, πουλήσατε τα όνειρά τους. Και τώρα στους νέους μας, τους έμεινε μόνο ένα όνειρο. Να φύγουν, όσο μπορούν συντομότερα, από τη χώρα. Αυτή είναι η πραγματική πτώχευση της χώρας μας». Αυτό επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Ο κ. Θεοχάρης απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για τη χρησιμότητα των μέτρων, τονίζοντας ότι «ξέρει μόνο το ρουσφετολογικό μοντέλο», ενώ υποστήριξε ότι «τα μέτρα κατέληξαν να είναι αναγκαία γιατί δεν υλοποιεί αναπτυξιακές δράσεις».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υπογράμμισε ότι «το μόνο που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση είναι το ελάχιστο δυνατόν και μάλιστα με υπερπλεονάσματα, ώστε να χαίρεται ο κ. Σόιμπλε πως δεν θα χαρίσει τίποτε».
Ταυτόχρονα, ο ανεξάρτητος βουλευτής χαρακτήρισε «κοροϊδία τα αντίμετρα», υποστηρίζοντας ότι «η ρήτρα αξιοποίησης των υπερπλεονασμάτων υπήρχε και αντίμετρα πήρε η κυβέρνηση, ήδη, τον περασμένο Δεκέμβριο με το χαρτζιλίκι που έδωσε στους συνταξιούχους».
«Για να τελειώσουν τα μνημόνια, η χώρα πρέπει να αποκτήσει παραγωγικό μοντέλο. Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξέρει μόνο το ρουσφετολογικό μοντέλο και το βόλεμα των φίλων της», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.
Θα είναι πράξη ελάχιστης πολιτικής ευθύνης, να ψηφίσει η αντιπολίτευση έστω τα αντίμετρα, ανέφερε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία πολλοί από την αντιπολίτευση, σχεδόν όλοι, είχατε προβλέψει ότι θα πέσει στο κενό. Ότι δεν θα ολοκληρωθεί και ότι θα αποβεί σε βάρος του ελληνικού λαού. Σήμερα σας καλούμε, υποκριτικά ας το κάνετε, τουλάχιστον τα αντίμετρα που θα λειτουργήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού, να τα ψηφίσει το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας. Είναι μια πράξη ευθύνης. Παρά το ότι εσείς, όσα μνημόνια και αν φέρατε, ακόμη και μείωση συντάξεων που έφτανε στο 42%, δεν συνοδευόταν ποτέ από κανένα αντίμετρο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Παρακολουθώντας τη συζήτηση αυτές τις ημέρες και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια, διαπιστώνω έναν ακραίο επιθετικό και οξύ λόγο ο οποίος είναι γεμάτος χαρακτηρισμούς. Είναι η πρώτη φορά που με τέτοια επιθετικότητα, ορισμένες φορές και με αγοραίο τρόπο, η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις και χαρακτηρισμούς» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα, ότι το αφήγημα της ΝΔ έχει πέσει στο βάραθρο, και λόγω αυτής της κατάστασης, ακολουθεί την τακτική της αποχαλίνωσης του πολιτικού λόγου.
«Όλο το αφήγημα της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ, έχει πέσει στο βάραθρο. Η αξιολόγηση έχει κλείσει και πλέον συζητάμε για τα αντίμετρα, τα οποία αν έκλεινε η αξιολόγηση τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν θα υπήρχαν.
«Βεβαίως ένα πράγμα δεν τόλμησε να πει κανείς. Δεν τόλμησε να μιλήσει για κλέφτες και μιζαδόρους αυτής της κυβέρνησης. Είναι λογικό, διότι όσο κυβερνάμε, όσο και αν προσπαθήσατε, μια καρφίτσα δεν βρέθηκε. Μπορεί να γίνονται λάθη, μπορεί να υπάρχουν υποχωρήσεις, τακτικές υποχωρήσεις για τον μεγάλο στόχο, αλλά σε αυτή την κυβέρνηση ούτε κλέφτες, ούτε μιζαδόροι υπάρχουν» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι έστειλε στην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το πόρισμα σχετικά με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από το ΥΠΕΞ, με το ερώτημα, αν είναι δυνατό να γίνει ο καταλογισμός αυτών των ποσών.
«Και τότε θα τα πούμε, επειδή μιλάτε για νομιμότητα σε αυτή την αίθουσα. Ο ελληνικός λαός, ακόμη και αν καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση, ξέρει ότι τη χώρα στα βράχια την έριξαν άλλοι. Αυτοί που μιλούσαν για Τιτανικό. Που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος και κάθε έννοια αξιοκρατίας. Άρα μην παριστάνετε τις αθώες περιστερές. Βαρύνεστε με το μεγάλο έγκλημα και με την μαύρη νύχτα που κράτησε χρόνια. Και σήμερα αν αγωνιάτε, είναι γιατί ξέρετε ότι αυτή η νύχτα τελειώνει» είπε ο Σταύρος Κοντονής.
Αναφερόμενος στο άρθρο του νομοσχεδίου «για αυτό που λέγεται ακαταδίωκτο, αλλά ακαταδίωκτο, δεν είναι». «Θα ήταν ακαταδίωκτο αν η κυβέρνηση είχε συναινέσει στις προτάσεις που είχαν γίνει από το 2016, να μην υπάρχει κανένας καταλογισμός και ευθύνη για τα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που θα εμπλακούν στην αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο δεν το δεχθήκαμε» είπε και πρόσθεσε ότι «ακαταδίωκτο στη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η διάταξη είναι εναρμονισμένη με το Σύνταγμα».
Ο Σταύρος Κοντονής είπε ακόμη, ότι εκείνο που υπάρχει είναι μια αυτονόητη διάταξη η οποία δεν αφορά το εάν το δικαίωμα προστασίας θα ασκηθεί, αλλά το πώς θα ασκηθεί. Επίσης είναι μια διάταξη που δεν αφορά τραπεζίτες, αλλά υπαλλήλους του Δημοσίου και τραπεζών, που θα πάρουν μέρος σε μια διαδικασία και πρέπει να προστατευθούν από κακόβουλες διαμαρτυρίες.
Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημειώνοντας ότι «η νομοθετική διάταξη που έρχεται στη Βουλή είναι μια διάταξη απολύτως θετική για μια διαδικασία με διαφάνεια, για μια διαδικασία που θα πετυχαίνει το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο, για μια διαδικασία που θα πετυχαίνει το καλύτερο δυνατό εκπλειστηρίασμα για τον πολίτη που χάνει ένα περιουσιακό του στοιχείο».
Στο σημείο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρώτη κατοικία, λέγοντας ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας υφίσταται μέχρι 31.12.2017. «Η κυβέρνηση εκτιμώντας την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, έχει κατά νου, στο τέλος του χρόνου να πάρει όλα εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω προστασία της πρώτης κατοικίας, γι’ αυτούς που το δικαιούνται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατέθεσε χθεσινή απόφαση του Ειρηνοδικείου της Φλώρινας να μηδενίσει δόσεις δανειοληπτών, εξαιρώντας από πλειστηριασμό, όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και άλλα, κινητά στοιχεία της περιουσίας τους.
«Πρώτοι και μόνοι μας, εμείς ως ΠΑΣΟΚ, διαχειριστήκαμε πατριωτικά την κρίση χωρίς δεύτερες σκέψεις, με τεράστιο πολιτικό κόστος. Το 2014 βγαίναμε από την περιπέτεια των μνημονίων χωρίς βέβαια να έχουν ξεπεραστεί όλες οι δυσκολίες, αλλά ακολουθούσαμε μια πορεία εξόδου. Οι άλλοι προχώρησαν και η δική μας πορεία ανακόπηκε από εκείνους που έριξαν την τότε κυβέρνηση, για να εγκαινιαστεί η δεύτερη φάση της κρίση, με τα δύο αχρείαστα μνημόνια», ανέφερε μιλώντας πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καταστροφική πολιτική.
«Η χώρα αποκτά 4ο μνημόνιο και σήμερα αναδεικνύεται ότι υπήρξατε άδικοι στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δηλητηριάσατε με μίσος τον ελληνικό λαό και τον διχάσατε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σημείωσε ότι με τη συμφωνία αφαιρούνται από την οικονομία και την κοινωνία 5 δισ. ευρώ. «Πανηγυρικά ενταφιάζεται ο αντιμνημονιακός σας λόγος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία πως «αντί να πενθεί, σήμερα πανηγυρίζει».
«Άνθρωπος που να σέβεται τα λόγια του ανάμεσα σας δεν υπάρχει. Πρώτα από όλα ασεβής με τον εαυτό του και την πολιτική του αξιοπρέπεια είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Πρωτοστατεί δε σ’ αυτή την παράσταση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος», είπε και πρόσθεσε ότι τον πρωθυπουργό θα τον καταδιώκουν πάντα τα ίδια του τα λόγια και οι πράξεις του.
«Θυμίζω τον κ. Τσίπρα στο Μενίδι, τον Μάιο του 2014, έλεγε στο λαό: Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το μνημόνιο γι’ άλλα 40 χρόνια. Πού μας έχει πάει τώρα; 22 χρόνια και βάλε. Ο ορισμός του πολιτικού αμοραλισμού. Ή καλύτερα, η αποθέωση του πολιτικού αμοραλισμού», είπε ο κ. Λοβέρδος.
«Εσείς οι πιο αντιμνημονιακοί απ’ όλους υιοθετείτε σήμερα το τέταρτο μνημόνιο, έχοντας ψηφίσει προηγουμένως το τρίτο» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αφού αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τονίζοντας «είπατε αυτά τα μέτρα είναι εκτός συμφωνίας, άρα δεν πρέπει να παρθούν και είναι αντιδημοκρατικό η σημερινή Βουλή να ψηφίσει μέτρα που θα πάρει μια αυριανή Βουλή», ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σας λέει ότι ψηφίζετε μέτρα αντιδημοκρατικά».
Σημείωσε ότι «μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, μετά τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα είναι εδώ και θα κάνει κουμάντο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με έναν πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, για περίπου 35 χρόνια».
«Στην αρχή της διαπραγμάτευσης σας ζητούσαν 3,6 δισ. μέτρα και μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση φτάσατε στα 4,9 δισ.» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είχε μπει σε αμυδρούς ρυθμούς ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2016 και στη συνέχεια η οικονομία ξαναβούτηξε στο πηγάδι της ύφεσης. Η Ελλάδα είναι αυτή την ώρα η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση».
«Είχατε δεσμευθεί για ένα σχέδιο για την ανάπτυξη μέχρι το Μάρτιο του 2016 και δεν έχετε κατορθώσει να στείλετε ούτε πέντε σελίδες στην επιτροπή για το πώς βλέπετε την ανάπτυξη της χώρας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Τέλος, αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018 είναι αδύνατον να διατηρηθούν, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και κατέληξε λέγοντας «προσβάλετε τους Έλληνες πολίτες με τους πανηγυρισμούς σας και κυρίως τους φτωχούς ανθρώπους που σας πίστεψαν. Από Ρομπέν των φτωχών η κυβέρνησή σας έγινε η κυβέρνηση που εξαθλιώνει τους φτωχούς».
Το σχέδιο νόμου που συζητάμε αυτές τις μέρες αποτυπώνει μια συμφωνία δύσκολη και επώδυνη και η διαπραγμάτευση έγινε μέσα σε ένα πλαίσιο που οριζόταν από ένα δίπολο, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην Βουλή, λόγω των επάλληλων ναρκοθετήσεων, καθυστερήσεων και υπαναχωρήσεων εκ μέρους των δανειστών και από την άλλη μιας λαίλαπας καταστροφολογίας, κινδυνολογίας και ψευδολογίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
«Οι πιο ακραίοι εκ μέρους των δανειστών επιδίωξαν όπως το 2015, το 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017, να αναιρέσουν όσες υποχωρήσεις είχαν κάνει στη διάρκεια αυτής της διετούς διαπραγμάτευσης και να επαναφέρουν την κατάσταση στο σημείο που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ανέφερε η κ. Φωτίου, υπογράμμισε πως έντεκα φορές περικόπηκαν οι συντάξεις και πως μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στη διαπλοκή, στην ρεμούλα που επικράτησε σε όλους τους τομείς.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, είναι δύσκολη για εμάς. Είναι μια συμφωνία κατά μεγάλο μέρος με «υλικά τείχη και δεσμά», που εσείς δημιουργήσατε, όταν επί πέντε χρόνια «δένατε» τη χώρα «χειροπόδαρα» και είναι δύσκολη. Είναι δύσκολη, γιατί αφορά εκείνους τους ανθρώπους, εκείνα τα κοινωνικά στρώματα, τις λαϊκές τάξεις που μας έφεραν εμάς στην εξουσία. Εμείς αυτά τα κοινωνικά στρώματα θέλουμε να εκπροσωπούμε, αυτά τα κοινωνικά στρώματα θέλουμε να συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο της ιστορίας και για αυτό παλεύουμε με ήττες και με ανάσες, για να εξακολουθήσουν να μην είναι «αόρατοι». Να μην είναι «αόρατοι», να μην εξαρτώνται άμεσα από τον πολιτευτή, τον βουλευτή, τον υπουργό» ανέφερε η κ. Φωτίου.
Για τα αντίμετρα επισήμανε πως υπάρχει στην αίθουσα ένας διχασμός. «Η Ν.Δ. ισχυρίζεται, ότι δεν υπάρχουν, όμως όλοι ξέρουμε, ότι τα αντίμετρα ενεργοποιούνται, όταν μέσα στο 2018 ο μηχανισμός -προβλέπει το άρθρο 15- εκτιμήσει, ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 έχει επιτευχθεί. Και αυτό δεν είναι μακριά, είναι κοντά».
«Οι υπόλοιποι εδώ σε αυτή την αίθουσα χαρακτηρίζουν ψίχουλα ή αναδιάταξη της φτώχειας τα αντίμετρα. Πώς είναι δυνατόν όμως τα 2 δισ. αρνητικά μέτρα του 2019 – αυτά που είναι τα χειρότερα, όπως λέτε από αυτά που ήλθαν ποτέ- να είναι αυτά, να υπάρχουν τα 2 δισ. και τα θετικά κοινωνικά μέτρα, να είναι ψίχουλα», ανέφερε και επικεντρώθηκε αναλυτικά στα αντίμετρα:
«Πρώτον, μέτρα προστασίας του παιδιού 600 εκατ. κάθε χρόνο από το 2019, όταν οι δαπάνες για το παιδί – για το παιδί είναι 650 εκατ. όλα και όλα για τα οικογενειακά επιδόματα που δώσατε, όχι τον καιρό της ευμάρειας, αλλά μέσα στην κρίση το 2011 και το 2013.
Διπλασιασμός, λοιπόν, ότι είχατε δώσει μέχρι σήμερα για το παιδί.
Αναλυτικότερα 80.000 παιδιά δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς το 2015, 130.000 παιδιά θα μπαίνουν δωρεάν το 2019. Δημιουργούμε 1800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους υπάρχοντες 2800, δηλαδή άλλοι 1800. Καλύπτοντας δωρεάν όλα τα παιδιά από οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια από 27.000 και πάνω, αυτό είναι ακριβώς η ακραία φτώχεια και η φτώχεια; Είναι όλα τα παιδιά που δικαιούνται με αυτά τα εισοδήματα και πάνω να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας που θα φτιάξουμε.
Δίνουμε 450.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα. Καλύψαμε το 50% των σχολείων, δηλαδή, αφορά το 50% των ελληνικών οικογενειών που έχουν παιδιά από 6 έως 15 χρόνων. Είναι σχολικά συσσίτια; Αυξάνουμε κατά 40% τα οικογενειακά επιδόματα με έμφαση στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί.
Το δεύτερο μέτρο αφορά τη στέγη. Για πρώτη φορά εισάγεται η επιδότηση της στέγης. Αφορά 600.000 οικογένειες σε σύνολο 1.200.000. Είναι το 50% του ελληνικού λαού που είναι σε νοίκι ή έχει δάνειο για αυτή την πρώτη κατοικία. Είναι στο έκτο δεκατημόριο της χώρας, δηλαδή, στα πρώτα 6.000.000 ανθρώπους. Για να ξέρουμε ακριβώς τι λέμε.
Τέλος, η φαρμακευτική δαπάνη αφορά το 80% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή, εισοδήματα ατομικά από 14.400 το χρόνο. Είναι το 80% ατομικά εισοδήματα το χρόνο.
Εδώ και δύο χρόνια επιχειρούμε να περάσουμε από το ιδρυματικό επιδοματικό κράτος, το πελατειακό, για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, σε ένα κράτος διαφάνειας, δικαιωμάτων, αξιοπρέπειας και αυτό που κάνουμε με πάρα πολλά μέτρα ταυτόχρονα», ανέφερε η κ. Φωτίου.
«Η αλυσίδα της μιζέριας και της φτωχοποίησης δεν έχει τέλος. Έχει δέσει πια όλη την κοινωνία, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης» είπε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική της πορεία με παρωπίδες εξουσίας στα μάτια και βουλοκέρι αλαζονείας στα αυτιά».
«Έχετε χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία και αυτό είναι το τελευταίο στάδιο πριν την πολιτική σας κατάρρευση. Δύο χρόνια βυθίζετε τη χώρα. Και τώρα της δένετε στα πόδια έναν βράχο 5 δισ.. Για να πάει ακόμα πιο κάτω. Ακόμα πιο γρήγορα» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Αναφερόμενος στα αντίμετρα είπε ότι «είναι φανταστικά και δεν θα εφαρμοστούν» και πρόσθεσε: «Είπατε ότι θα αυξήσετε συντάξεις και αφορολόγητο. Τα κόψατε και τα ξανακόβετε. Serial killers συνταξιούχων, μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών».
Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έβαλε 26 νέους φόρους και τώρα βάζει φόρο και «στον μεροκαματιάρη των 500 ευρώ τον μήνα». Επέρριψε ευθύνες στους εταίρους λέγοντας ότι είχαν υπερβολικές αξιώσεις και «δέχτηκαν την υπερφορολόγηση στους Έλληνες. Βρίσκουν, όμως, πάτημα στις καθυστερήσεις, τις αντιφάσεις, τη διγλωσσία και την ανικανότητα της κυβέρνησης» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε τονίζοντας ότι «το σφαγιαστικό νομοσχέδιο δεν θα το ψηφίσουμε. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο σχέδιο φτωχοποίησης της κοινωνίας. Σε μία φτωχοποίηση που από αύριο θα έχει χαραγμένα τα 153 ονόματά σας».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ