Τόνοι στο «κόκκινο» από τα αποδυτήρια... με την έναρξης της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί των δύο τροπολογιών του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την αδειοδότηση των Καναλιών μετά την απόφαση του ΣτΕ για το πώς θα οργανωθεί η συζητήση εάν δηλαδή θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών για να μιλήσουν όσοι βουλευτές θελήσουν, όπως ζήτησε η Αντιπολίτευση, ή θα υπάρξουν μόνο δύο κύκλοι ομιλητών όπου θα τοποθετηθούν 10 μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 6 από τη ΝΔ και 4 από κάθε άλλο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που ήθελε η κυβερνητική πλειοψηφία και τελικά «πέρασε».
Κατά τη συζήτηση επί της διαδικασίας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων «χάραξαν» με βαριές αλληλοκατηγορίες, μομφές και κορώνες τις «γραμμές» που αναμένεται να ακολουθηθούν στην συνέχεια…
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Το πρώτο θεσμικό μπραντε φερ για τον πυρήνα της νομοθετικής πρωτοβουλίας διεξήχθη ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που από τα βουλευτικά έδρανα θέλησε όχι μόνο να υπερασπιστεί την διαδικασία αλλά και να πάρει θέση επί της ουσίας.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέβασή του, με την οποία είπε πως δεν έχουμε να συζητήσουμε μια απλή τροπολογία αλλά τη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στο Κράτος Δικαίου και στην Δημοκρατία. Η ήττα της Κυβέρνησης, είπε, δεν είναι πολιτική αλλά βαθιά θεσμική… και επεσήμανε ότι όταν δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει…. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη δεν είναι ότι ορισμένοι δικαστές του ΣτΕ έκριναν το νόμο αντισυνταγματικό αλλά ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο Συνταγματικό…. Και κατέληξε, λέγοντας πως «ΟΧΙ» στο τέχνασμα της αναστολής. Η μόνη λύση είναι η συμμόρφωση του ΣτΕ, αρκετά έχουν ταλαιπωρηθεί οι έννοιες της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και η Κυβέρνηση θα πρέπει να συνομολογήσει τα σφάλματά σας…
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την πλευρά του και από τα βουλευτικά έδρανα θέλησε να απαντήσει στις αιχμές του κ. Βενιζέλου λέγοντάς του ότι «εγώ δ εν θα πώ ούτε για εκπλήξεις, ούτε για κατάπληξη που οι 14 δικαστές αποφάσισαν έτσι ή για τους άλλους 11 που ψήφισαν αλλιώς…» έκρινε τη συζήτηση που γίνεται σήμερα και την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σαφής που εκφράζει την περισσή της ευαισθησία. Είναι έγκαιρη και εξαιρετικά δημοκρατική, είπε, και το εξήγησε λέγοντας πως μέσα σε ελάχιστες ημέρες από την απόφαση του ΣτΕ και χωρίς να υπάρχει απόφαση αλλά μια διαρροή, η Κυβέρνηση δεν περιμένει, δεν αγνοεί την απόφασή αυτή όπως γινόταν με άλλες αποφάσεις, νομοσχέδια ή σχέδια νομοσχεδίων όπως αυτό της νομοθετικής πρωτοβουλίας Βενιζέλου αλλά έρχεται και φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Ο κ. Νίκος Βούτσης μάλιστα «κέντρισε» προσωπικά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο – όπως τουλάχιστον το εξέλαβε ο ίδιος- συστήνοντάς του ότι «οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βέβαιο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων…»
Βαριά μομφή, στην οποία απάντησε ο κ. Βενιζέλος λέγοντάς του ότι «ο λόγος σας ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός. Τώρα που τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους, και όχι μόνο των ΜΜΕ αλλά και των τραπεζικών και των άλλων είναι πλέον φανερό τι κάνει η Κυβέρνηση με τα συμφέροντα Και σας μην προκαλέι ο κ. Βούτσης…»
Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υπερασπιζόμενος τις δύο τροπολογίες του, επέμεινε ότι στις 4 άδειες καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας λέγοντας πως αυτό σε όλους του νόμους μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού. Παραδέχθηκε ότι από την απόφαση του ΣτΕ φαίνεται ότι η τροπολογία 2Α που πρόσθεσε στο νόμο 4339 μετά την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ φαίνεται ότι γέννησε διοικητικές πράξεις που με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές… Και σημείωσε πως η τροπολογία αυτή είναι εκ του περισσού αλλά δείχνει την ευαισθησία μας καθώς το άρθρο αυτό ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα γινόταν για πρώτη και μόνη φορά και από εδώ και εμπρός όλοι οι άλλοι θα γίνουν από το ΕΣΡ στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Για δε τη δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε σήμερα και προβλέπει όχι «αιτιολογημένη» αλλά «σύμφωνη» γνώμη είπε πως αυτό εδραιώνει ακόμα περισσότερο την θέση του ΕΣΡ καθώς αυτός ημαίνει ότι θα ανοίξει η συζήτηση γιοα τον αριθμό αδειών και εάν υπάρχουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε με όρους σύγκλησης και να καταλήξουμε…»
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, παράλληλα και αυτός από την πλευρά του «στόχευσε» πολιτικά κατά της ΝΔ λέγοντας ότι έχει αλλάξει θέσεις και έχει μετακινηθεί όσα αρχικά υποστήριζε… την κάλεσε για αυτογνωσία… και να τολμήσει να κάνει το μεγάλο βήμα… ενώ για τα 250 εκατ. ευρώ του τιμήματος της αδειοδότησης είπε πως η πολιτεία βγαίνει κερδισμένοι, αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που έπρεπε να καταβάλλονται και δεν γινόταν επί 27 χρόνια. Τώρα μεταφέρονται χρήματα από κάποιους που είχουν σε αυτούς που δεν έχουν. Και υπογράμμισε πως «άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρχει Και αυτή είναι η μεγάλη τομή…»
Το «σφυροκόπημα» της Κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση, ξεκίνησε από τον εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σίμο Κεδίκογλου που σήκωσε το «γάντι» από τα όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς λέγοντάς τους ευθέως ότι αποτελεί «πρόβλημα Δημοκρατίας… Είναι είπε «άτοπο να προτείνετε την αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό και όχι την κατάργησή του. Είναι ενργεια προσβολή της διάκρισης των εξουσιών…. Η μόνη λύση είναι η κατάργηση του νόμου και έναρξης συζήτησης από μηδενική βάση…. Ποιος σας είπε ότι η θεραπεία που φέρνετε σήμερα διορθώνει το αντισυνταγματικό αφού δεν ξέρετε ακόμα την απόφαση του ΣτΕ…. Αφήστε το επιχείρημά ότι ο νόμος ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, οι πλειοψηφίες είναι παροδικές, η δικήσας έχει ραγδαία εξαερωθεί… Η τήρηση του Συντάγματος δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών… Δηλαδή, εάν σήμερα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφασίσει να παρατείνει κατά 4 ακόμα χρόνια την θητεία αυτής της Βουλής μπορεί επειδή θα το έχει ψηφίσει η πλειοψηφία!»
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ζήτησε επί προσωπικού τον λόγο για να απαντήσει στον Σίμο Κεδίκολγου λέγοντάς του ότι «θα περίμενα από εσάς απολογία για το γεγονός ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση δεν εισπράξατε όσα έπρεπε. Εμείς τα εισπράξαμε από ψηφισμένους φόρους. Αυτό ήταν πρόβλημα στην Δημοκρατία όπως και το μαύρο στην ΕΡΤ. Όχι ότι εμείς προσπαθούμε να τηρήσουμε την Δημοκρατία».
Ανταπαντώντας ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά από τα Κανάλια και τον ψηφιακό πάροχο….» και «ο νόμος για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ αλλά ο δικός σας…»