Μετά την πρωτομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της ΝΔ το "μούδιασμα" στη κυβερνητική πλειοψηφία ήταν εμφανές, καθώς δεν ανέμεναν όπως φάνηκε στην πράξη να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είχαν και οι ίδιοι για ενδεχόμενο να υποβληθεί αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Και μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος μέχρι την παραμονή της προ ημερησίας παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ για συνταγματική αναθεώρηση τασσόταν υπέρ των “σταθερών κυβερνήσεων” 4ετίας και με βάση το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση-δήλωση για πρόωρες εκλογές δεν ταιριάζει στο προφίλ του νεοεκλεγέντος προέδρου της ΝΔ μεσούσης της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης που δεν επιδιώκει να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.
Η εξήγηση που δίνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέκυψε ουσιαστικά στις πιέσεις της “δεξιάς¨πτέρυγας του κόμματος και κυρίως στις απαιτήσεις μεγάλων εκδοτικών συμφερόντων (βλ. ΔΟΛ) και της “διαπλοκής” που έχουν επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης λόγω των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει στα ζητήματα της διαπλοκής, της διαφοράς και των ΜΜΕ.
Πάντως Ικανοποίηση επικρατεί σε γενικές γραμμές στο Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη μέρα της προ ημερησίας διάταξης για τη Δικαιοσύνη, κατά τα ειωθότα, μετά μάλιστα από μια πολιτική αντιπαράθεση και αναμέτρηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς άνοιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο η συζήτηση στο στο ψηλότερο επίπεδο για τη αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και της απρόσκοπτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
Η ικανοποίηση πάντως του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται κυρίως:
– στα όσα στοιχεία παρέθεσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις επί της ουσίας από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα.
– στην αποδοχή ουσιαστικά της πρότασης έστω και με πιφιλάξεις της για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τα “θαλασσοδάνεια” που παρείχαν αφειδώς οι Τράπεζες στα πολιτικά κόμματα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
– στη διαμόρφωση μιας κοινοβουλευτικής “συμμαχίας” με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ για την ψήφιση νόμου που θα καταργεί τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούσαν σαφείς παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη
– στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος με αφορμή το θέμα Μουζάλα, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για “λεκτικό λάθος” που δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
Όσον αφορά τις εκλογές τέλος το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει ότι η κίνηση εν τέλει του κ. Μητσοτάκη είχε περισσότερο επικοινωνιακά και εσωκομματικά χαρακτηριστικά παραπέμποντας στη φράση του πρωθυπουργού που είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: “Στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε όλοι, αλλά αφ’ ότου έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια και με τον λαό να έχει επιτέλους δει αυτή η χώρα να έχει δικαιοσύνη και δικαίωση, να αναπνέει με δικαιοσύνη. Ξεχάστε, λοιπόν, τις εκλογές και κοιτάχτε να δείτε μήπως στο τέλος της τετραετίας χάσετε και αυτές τις εκλογές και είστε ο νεότερος Αρχηγός παράταξης που φεύγει νωρίτερα”.