Την άμεση κατάθεση νόμου για την ταχεία εκδίκαση σοβαρών ποινικών αδικημάτων, προανήγγειλε ο Αντώνης Ρουπακιώτης.
O υπουργός Δικαιοσύνης καυτηρίασε έντονα το γεγονός ότι έχουν «βαλτώσει οι φορολογικές υποθέσεις, για τις οποίες υπήρχε πρόγραμμα να έχει εκδικαστεί το 20% από αυτές, από τον περασμένο Ιούνιο».
Όπως τόνισε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρ Μαρκογιαννάκη: «Υπάρχει δραματική υστέρηση στην οργάνωση της δικαιοσύνης. Είναι όνειδος να βγαίνουν έξω ακόμα και κρατούμενοι που βαρύνονται με βαριές κατηγορίες, λόγω παρέλευσης του 18μηνου».
Από την πλευρά του, ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της διαφθοράς και δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί, με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα τα δικαστήρια».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο να κατεβάζουν στις δύο το μεσημέρι τα μολύβια οι δικαστές» ενώ ανέφερε περίπτωση δικαστηρίου που δεν κάλεσε μάρτυρες γιατί είχε χαθεί ο κατάλογος με τα ονόματά τους.
Ο κ. Ρουπακιώτης υπογράμμισε ότι: «Στο νομοσχέδιο που προωθείται έχουμε διατάξεις για εκείνους που διέπραξαν σοβαρά οικονομικά αδικήματα ώστε να επισπεύδονται οι αποφάσεις. Είναι μια εκρηκτική κατάσταση. Υπήρχε πρόγραμμα να τελειώσουν στο 20% οι φορολογικές υποθέσεις, μέχρι τέλος του Ιουνίου, αλλά έχουν βαλτώσει». Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους εισαγγελείς και τους δικαστές να σκεφτούν το χρέος τους και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ελληνικής κοινωνίας.
«Η κρίση, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, γεννά και πολλές δίκες. Υπάρχει σωρεία αδικημάτων στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, τα εγκλήματα με τα λευκά κολάρα. Μετά τις 19 Ιανουαρίου, πιστεύω να σκεφτούν το χρέος τους στην ελληνική κοινωνία, γιατί η πολιτεία θα πράξει αυτό που όφειλε. Ήρθε η ώρα και οι δικοί τους υπάλληλοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς που αφήνονται ελεύθεροι μετά το 18μηνο και να περιορίσουμε εκείνους που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με τρόπο που δεν πρέπει. Μέσα από το e- justice, δεν θα υπάρχει δικαστήριο που δεν θα είναι μηχανογραφημένο».
Και κατέληξε: «Έχει “κακοφορμίσει” το θέμα με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, για αυτό και το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων των ανθρώπων έχει προβεί σε τόσες καταδίκες σε βάρος της χώρας μας».
Στο θέμα παρενέβη και ο προεδρεύων του Σώματος, Αθανάσιος Νάκος, που τόνισε ότι όχι μόνο στα ποινικά αλλά και στα πολιτικά δικαστήρια παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται επιχειρήσεις με ποινικές ρήτρες για λεφτά που δικαιούνται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ