Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκ μέρος της Κυβέρνησης επιχειρηματολόγησε υπέρ της υιοθέτησης της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με την διαδικασία του Κατεπείγοντος λέγοντας πως «αυτό το νομοσχέδιο έχει να κάνει με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ. Η εκταμίευση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου γιατί το ποσό αυτό εάν δεν έχει εκταμιευθεί την 1.1.2016, δεν χαθεί αλλά θα επιστρέψει στο ESM. Και εάν επιστρέψει στον Μηχανισμό θα απαιτηθεί η έγκρισή του να ξαναπεράσει από την Κομισιόν και τα εθνικά Κοινοβούλια των Κρατών- μελών. Για αυτό και θα πρέπει να πάμε όσο πιο γρήγορους ρυθμούς στη νομοθέτηση των μέτρων».
Σε αντίθεση με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη που αμέσως συμφώνησε με την διαδικασία του Κατεπείγοντος οι εισηγητές της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν οξύτατες αντιρρήσεις. Ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αφού παρατήρησε ότι «μέχρι τώρα, από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια που η Κυβέρνηση έχει φέρει για συζήτηση και ψήφιση που δεν είναι με την μορφή του Κατεπείγοντος. Αφού, λοιπόν, αυτή η μέθοδος είναι προοδευτική και Δημοκρατική, προτείνω όλα τα νομοσχέδια να έρχονται ως Κατεπείγοντα και εάν κανένα έρθει με την κανονική διαδικασία, τότε να κάνουμε αυτή την ειδική διαδικασία που προβλέπει ο ΚτΒ για την κατ’ εξαίρεση λήψη απόφαση που προβλέπετε για τα Κατεπείγοντα νομοσχέδιο.. Αυτό λέω μάλιστα να το εισηγηθών και στον Πρόεδρο της Βουλή εφόσον όλα τα νομοσχέδια έρχονται πλέον με την διαδικασία του Κατεπείγοντος, που έχει ξεπεράσει τα όρια ώστε να μην δημιουργείται και αυτός ο τραγέλαφος…» σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα προτείνουν να ακολουθήσουμε αυτή την διαδικασία ήταν εκείνοι που ήταν οι εισαγγελείς και τιμητές κατά της διαδικασίας αυτή γιατί όπως έλεγαν αλλοίωνε την κοινοβουλευτική διαδικασία…»
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μάλιστα έθεσε και συγκεκριμένα ερωτήματα προς του υπουργούς λέγοντας «μας είπατε για τα προαπαιτούμενα μέτρα που λόγω Eurogroup θα πρέπει γρήγορα να ψηφιστούν. Οι διατάξεις για ΚΗΔΗΣ όμως δεν είναι προαπαιτούμενα. Οι δομές ανά υπουργείο για το ΕΣΠΑ και αυτές δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Όπως και οι κυρώσεις των δύο συμβάσεων παραχώρησης για τους αυτοκινητοδρόμους που ο υπουργός κ Σπρίτζης τις κλώσαγε στο γραφείο του επί ένα χρόνο και τις φέρνει τώρα με την διαδικασία του κατεπέιγοντος Και σε αυτά τα ερωτήμκατα, δενε ίναι ρητορικά θα ήθελα συγκεκριμένε; Απαντήσεις..»
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος μίλησε «για μια κόμα εξευτερλιστική κοινοβουλευτική διαδικασία» λέγοντας πως για τα «δάνεια δεν θέλετε να γίνει αναλυτική για να μην ξεμπροστιαστείτε στην κοινωνία για τα Funs που τα λέγατε κοράκια…»
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «πλέον έχετε τον τίτλο «Υπουργός Οικονομικών και Κατεπείγοντος…» Για το Τζόκερ, αυτά θα μας το πείτε μετά…» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «το Κατεπείγον είναι για σας, για να γίνεται συνένοχη, να πάρετε την συνευθύνη σε αυτά που λέγατε ότι δεν θα ψηφίσετε ποτέ… Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει σε τίοποτυα… Για αυτό τα φέρνετε με Κατεπείγοντα τρόπο. Σε λίγο τα νομοσχέδια θα σας τα στέλνουν με mail α πό την Ευρώπη και σε μια ημέρα θα τα υπογράφετε και τα ψηφίζεται… Αυτό είναι το ήθος και η πρακτική της κατακαημένης Πρώτη φορά Κυβέρνησης Αριστεράς…» και πρότεινε να γίνει μια περιορισμένη ακρόαση φορέων όπως και στο προηγούμενο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ώστε για παράδειγμα να δούμε εάν το νεό μισθολόγιο που λέτε ότι με αυτό δίνεται χρήμα στους δημόσιους υπαλλήλους ή όχι Είναι ο Αη Βασίλης ή ο Αη Βασίλης είναι «σικέ»…
Η παρατήρηση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνστανινόπουλου «ότι δεν μπορώ να μην σα πω ότι εξ ιδίων κρίνουμε τα αλλότρια…» έδρασε σαν λάδι στην φωτιά… και προκάλεσε νέους διαξιφισμούς.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής «να μην μας ξαναρωτήσετε για την διαδικασία του Κατεπείγοντος γιατί χάνουμε χρόνο σε αυτές τις αερολογίες… και να σταμτήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να το παίζουν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης. Το θέμα είναι ότι αυτή η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν μπορεί να συνεχιστεί..» και πρόσθεσε «με τα άλλα δύο προαπαιτούμενα που προβλέπονται στην συμφωνία και είναι η η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΗΜΙΡΕ και του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας, αυτά θα τα φέρετε πότε. Θα μας τα φέρετε και μέχρι και αύριο με τροπολογία!»
Σε υψηλούς επικρητικούς τόνους και ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης που είπε «πάλι παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ψηφίσει σε αυτά που χειροκροτούσαντον Πρωθυπουργό και έλεγαν ότιδ εν θα γίνουν ποτέ…. Την μια μέρα χειροκροτείται και την άλλη ψηφίζεται τα πάντα… Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μέχρι και νέες δομές και διευθετήσει για τα γραφεία των Υπουργών… κοροϊδεύετε το Κοινοβούλιο…»
Σε αντίθεση, την δική του υπερασπιστική προς την κυβέρνηση γραμμή, εξήγησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος που είπε πως «συμφωνούμε με την διαδικασία αυτή, προκειμένου ο ελληνικός λαός να ακούσεις τα επιχειρήματα από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση (!) και από τη νέα χρονιά να μπορέσουμε να μπούμε στην ανάπτυξη, την σταθερότητα και στην επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.. Όλα τα χρήματα που θα πάρουμε θα πάνε σε κοινωνικούς σκοπούς και όχι στο Χρέος… Εμείς αυτό το 10μηνο έχουμε πάρει αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και μια με μια 20ετία…»
Η ένταση, χτύπησε κόκκινο, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας αμέσως μετά από αυτές τις τοποθετήσεις έσπευσε να κλείσει την διαδικασία λέγοντας «η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την διαδικασία του Κατεπείγοντος…» Όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων πτερύγων της Αντιπολίτευσης άρχισαν να ζητάνε να τοποθετηθούν οι παριστάμενοι υπουργοί στις παρατηρήσεις τους και να μην μείνουν αναπάντητες οι ερωτήσεις που έθεσαν.
Κάτι που έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης που υποστήριξε ότι «τα δύο θέματα, που είναι για τα δάνεια και το μισθολογικό είναι προαπαιτούμενα πράγματι Οι ενστάσεις για μια σειρά από τις υπόλοιπες διατάξεις όπως το ΕΣΠΑ είναι συμπληρωματική νομοθεσίαπροκειμένου να κλείσει το έτος , όπως και οι δύο συμβάσεις των αυτοκιντηδρόμων επειδή έχουν σχέση με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε ότι αφορά για το πότε θα έρθει η νομοθεσία για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως τα σχέδια των κυβερνητικών προτάσεων έχουν κατατεθεί στο κουαρτέτο και όταν υπάρξει συμφωνία, θα γίνει διαβούλευση και θα έρθουν ως νομοσχέδια στην Βουλή για ψήφιση. Και απέκλεισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο αυτά τα δύο θέματα να έρθουν μέχρι αύριο με την μορφή τροπολογίας στην ολομέλεια για ψήφιση.