Κυριακή, 18 Αυγ.
30oC Αθήνα

Βουλή: Παρουσία του Αμπάς το ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Βουλή: Παρουσία του Αμπάς το ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Με τα κόκκινα χαλιά υποδοχής αρχηγού κράτους, διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών και θρησκειών, η Βουλή των Ελλήνων υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς. Τον Παλαιστίνιο πρόεδρο υποδέχτηκε στην είσοδο του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως, ο Μαχμούντ Αμπάς οδηγήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής όπου ο Νίκος Βούτσης τον καλωσόρισε λέγοντας: «Mε την παρουσία του πρωθυπουργού και μελών του προεδρείου της Βουλής, του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, του Προεδρείου της Επιτροπής και της Επιτροπής Ελληνο-παλαιστινιακής φιλίας της Βουλής, σας υποδεχόμαστε. Σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του κοινοβουλίου θα ληφθεί η απόφαση δια ψηφοφορίας που με βάση με συγκεκριμένες διαπιστώσεις θα ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης».

Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε την μεγάλη του «υπερηφάνεια που παρευρισκόμαστε σήμερα στο προπύργιο της ελληνικής δημοκρατίας. Εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού εκφράζω την ευγνωμοσύνη και ευαρέσκεια για μεγαλειώδες βήμα στην ελληνική Βουλή που συμβάλλει στην περαιτέρω ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης. Η σημερινή απόφαση του ελληνικού λαού που είναι ένδειξη συμπαράστασης και υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό».

Χαρακτήρισε «μεγαλειώδες βήμα την εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης η οποία θα καταγραφεί στην ιστορία και την πορεία του παλαιστινιακού λαού» και πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι «καθόλου περίεργο για τον ελληνικό λαό που διακρίνεται για τις σχέσεις του με τον παλαιστινιακό λαό. Αισθανόμαστε – είπε- ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών» και όπως «πρόσφατα υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό ελπίζουμε να υποσχεθούμε σύντομα και τον πρόεδρο της Βουλής την Ελλήνων» και απεύθυνε την ανάλογη πρόσκληση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδωσε στον πρόεδρο της Παλαιστίνης ένα αναμνηστικό δώρο μια συλλογή σημαντικών έργων ζωγραφικής ενώ ο κ. Αμπάς ανταπέδωσε με ένα πίνακα του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ναός που βρίσκεται στις καρδιές όλων μας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο κ. Βούτσης σχολίασε τον συμβολισμό των δύο αυτών δώρων λέγοντας «πρόκειται για έναν ισχυρότατο συμβολισμό των δώρων σας, που μας ενδυναμώνουν να ενισχυθεί ο αγώνας και η διαμόρφωση κράτους Παλαιστίνης να επιβεβαιώσουν μια ολόκληρη ιστορία αγώνων».

Μετά από πέντε λεπτά, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οδήγησαν τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ολομέλεια προκειμένου σε εδική πανηγυρική συνεδρίαση να αναγνωριστεί το ομόφωνο ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους και την ειρήνευση στην περιοχή.

Στην διαδρομή από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής μέχρι την Ολομέλεια ο Μαχμούτ Αμπάς είχε και μια συνάντηση και χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος είχε προσέλθει και αυτός στο κοινοβούλιο για να παρακολουθήσει τη ειδική αυτή συνεδρίαση.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έχει δεκτός στην αίθουσα της Ολομέλεια με παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους όρθιους από όλες τις πτέρυγες βουλευτές. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του, οδηγήθηκαν και κάθησαν στις θέσεις των αξιωματούχων της Ολομέλειας, και από εκεί άκουσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αναγνώσκει το ψήφισμα της Επιτροπής όπου έγινε και ομόφωνα δεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Αυτή την ώρα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μιλά σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής Τάσου Κουράκη.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε