Κυριακή, 6 Οκτ.
24oC Αθήνα

Βουλή: Πρόγευση κόντρας στην Επιτροπή Οικονομικών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Από νωρίς ξεκίνησε στην Βουλή η σημερινή σφοδρή μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από τα κοινοβουλευτικά «αποδυτήρια», την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που από την προηγούμενη εβδομάδα η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ με επιστολή τους είχε καταθέσει αίτημα να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου στην αρχή της συνεδρίασης να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και η κυβερνητική πλειοψηφία «γείωσαν» το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την δικαιολογία, ότι το αίτημα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί καθώς το υπέγραφαν μόνο οι βουλευτές – μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου και όχι των 2/5 της Επιτροπής, όπως προβλέπει ο ΚτΒ .

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αντέδρασαν έντονα με τον Γιάννη Κουτσούκο να μιλά για «θεσμική εκτροπή» και να καταλογίζει στην κυβερνητική πλειοψηφία «καθεστωτικές αντιλήψεις…» λέγοντας « μόνο εσείς, η κυρία Θάνου και ο κ. Παγγελόπουλος νομίζουν ότι μπορούν να μας απαγορεύσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο»
Πυρά κατά της Κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της ενημέρωσης λέγοντας πως η ενημέρωση της Βουλής είναι μια απαίτηση του ελληνικού λαού και όχι μόνο των βουλευτών. Μάλιστα «απονεύρωσαν» το επιχείρημα της συμπολίτευσης, πως από τις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης γίνεται απολύτως σαφές ότι υπάρχουν ακόμα και τα 2/5 που θέλει ο Κανονισμός της Βουλής για να είναι υποχρεωμένος ο υπουργός να προσέλθει στη συνεδρίαση και να ενημερώσει την καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή. Ειδικότερα από τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η ενημέρωση αυτή «για τα μέτρα που έρχονται για να σκοτώσουν την κοινωνία, επιβάλλεται» και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «δείξουν ανάλογη δημοκρατική ευαισθησία με αυτή που δείχνουν σε άλλα ζητήματα» Ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει μέχρι σήμερα για τίποτα. Και οι αναφορές του κ. Τσακαλώτου ότι αυτοί που θέλουν λύση είναι περισσότεροι από εκείνους που δεν την επιθυμούν δεν αποτελεί ενημερώσει» Θετική στην ενημέρωση δήλωσαν και η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα…» αντέταξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι συνυπογράφει το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ για να δημιουργήσει εντυπώσεις και πολιτικό θέμα. Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αρκέστηκε να δηλώσει πως «αυτό που συζητάμε είναι η υλοποίηση της συμφωνία του καλοκαιριού που ψηφίσθηκε και από την Αντιπολίτευση…», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας, θέλοντας να εκτονώσει την αντιπαράθεση, είπε πως αφού τώρα καταγράφεται ως αίτημα τουλάχιστον των 2/5 της Επιτροπής, η ενημέρωση από τον υπουργός Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μπορεί να συνεννοηθούμε και να γίνει άμεσα σε μια άλλη συνεδρίαση…»
Οι βουλευτές της Δημοκρατική Συμπαράταξης σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε «για να μη νομιμοποιήσει την διαδικασία» όπως δήλωσαν,  από την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών που επεξεργάζεται σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις: α) των Οδηγιών 2014/107/ΕΕ και (ΕΕ) 2015/2060, β) των Οδηγιών 2014/86/ΕΕ και 2015/121/ΕΕ, γ) της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε